Home Leiden 300 Jaar geleden kocht Boerhaave landgoed Poelgeest, mooie aanleiding om Boerhaave dit jaar in het zonnetje te zetten

300 Jaar geleden kocht Boerhaave landgoed Poelgeest, mooie aanleiding om Boerhaave dit jaar in het zonnetje te zetten

door Emile van Aelst

In het zonnetje te zetten is eigenlijk een term die we dit jaar beter over kunnen slaan gezien alle regen die er al maanden valt. Eens in de paar weken ga ik gezellig lunchen met Marjolijn van der Jagt, Dorpsmarketeer van Oegstgeest. Behalve dat het gezellig en lekker is, dit keer zaten we bij Italiaans restaurant La Foccacia  in Oegstgeest, word ik ook altijd bijgepraat over alle leuke dingen die er bij onze buren in Oegstgeest gebeuren. Iets waar we ons allebei zorgen om maken, is of het vrijdagavond wel droog en vooral zonnig is tijdens de Midzomernacht bij kasteel Oud Poelgeest. Ik heb daar vorig jaar echt mijn ogen uitgekeken.

300 Jaar geleden viel het Herman Boerhaave op dat op 21 juni omstreeks half tien de ondergaande zon over de oprijlaan scheen en precies het bordes van het kasteel in de zon zette. Maar er is dit jaar meer te beleven met Boerhaave.

Tijdens de lunch praatte Marjolijn mij helemaal bij over Boerhaave en zijn band met de streek.

Boerhaave is geboren in Voorhout en daarna verhuist naar Leiden om te studeren. Hij is maar een keer buiten de streek geweest dat was naar Harderwijk om af te studeren, dat was goedkoper dan in Leiden. Verder is hij altijd hier gebleven. Hij werd hortulanus ( beheerder) van de Leidse Hortus Botanicus.  Hij kon daar niet alle planten en stekjes kwijt, daarom kocht hij in 1724 Kasteel Poelgeest.

Om in de voetsporen van Herman Boerhaave te treden en meer over deze beroemde arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker te weten te komen is er een fiets en wandelroute gemaakt.

Behalve het boekje kreeg ik ook nog een doos Boerhaave chocolaatjes en eerdaags komen er ook nog Boerhaave koekjes. Oegstgeest pakt dus niet alleen historisch, maar ook smakelijk uit.

Helaas is er van de tuin die Boerhaave aanlegde in Poelgeest niet veel meer over, alleen de Tulpenboom, waar Jan Wolkers over schreef,  staat er nog. Begin juni is er op het landgoed een kruidentuin geopend ter nagedachtenis aan Herman Boerhaave.

Ik werd onder het eten door Marjolijn keurig bijgepraat over alles wat met Boerhaave te maken heeft en alle festiviteiten die dit jaar nog gaan plaats vinden.

Heerlijk zo nu en dan eens op een smakelijke en gezellige manier bijgepraat te worden.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 19 juni 2024 - 8:01

Je weet ik ben een fan van Boerhaave.

Reply
די מריו 19 juni 2024 - 14:54

zo goedkoop is het nu niet meer om hier te wonen en afstuderen lukt nu niet meer. Maar wel altijd mooi om te lezen dat Boerhaave toch in Harderwijk geweest is en daarom hadden we hier vroeger ook het Boerhaave ziekenhuis.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 19 juni 2024 - 20:54

Was ik maar een mooie jonkvrouwe , dan zou ik misschien wel op dat landgoed wonen, het is een juweeltje.

Reply
Hans 19 juni 2024 - 21:14

Wat een geluk dat de zon zich liet zien in de oprijlaan.
Herman Boerhaave ook op hem kan Leiden trots zijn. Hans

Reply

Plaats een reactie