Home Maatschappij 92e Autotocht Ouden van Dagen Voorschoten

92e Autotocht Ouden van Dagen Voorschoten

door Emile van Aelst

Veel ouderen uit Voorschoten kijken er al maanden naar uit en gisteren was het dan eindelijk weer zover. De grote jaarlijkse Autotocht voor Ouden van Dagen uit Voorschoten werd gisteren voor de 92e keer gehouden. ’s Morgens stond er een lange rij auto’s klaar om de 121 gasten te vervoeren. (foto’s van de start genomen door de organisatie)

Het is echt een dorpsaangelegenheid want zowel de vrijwilligers als de sponsors komen allemaal uit Voorschoten. Alhoewel er waren ook ene paar chauffeurs die al jaren niet meer in Voorschoten wonen, maar er nog wel voor terugkomen om mee te rijden.

Na de rit door de streek werd gestopt bij De Oude Tol in  Sassenheim waar de gasten op een lunch werden getrakteerd.

Eerst even een stukje geschiedenis die voorzitter Marijke Klijn-Griffioen mij toestuurde en waardoor ik getriggerd werd langs te gaan.

Geschiedenis: In de jaren 20 was Voorschoten een lintdorp. De notabelen woonden langs de doorgaande weg en de boeren, kwekers en tuinders in de landerijen er om heen. Zodra de zaak van een dezer overging naar de zoon, ging ook de auto of tractor ( hun vervoermiddel om ergens te komen) naar de volgende generatie. De notabelen (notaris, huisarts e.d.) hebben toen besloten om de agrariers op leeftijd een dagje mee uit rijden te nemen. Ze gingen dan een eindje rijden en dan een lunch op kleedjes (klaargemaakt bij bakker de Jong) langs de kant van de weg. Daarna terug naar het dorp, waar het muziekkorps Laurentius hen binnenhaalde en er met een borrel op de Voorstraat werd afgesloten. Nu ( inmiddels de 92e tocht ( er werd niet gereden in de oorlog en coronatijd)) gaan we met ongeveer 140 gasten met een gemiddelde leeftijd van 85 op stap. Iedereen schrijft zelf in en ook de vrijwillige chauffeurs schrijven zich na een uitnodiging in ( vaak al vele jaren!)De gasten ( alleen inwoners van Voorschoten)  worden rond half 10 opgehaald en dan verzamelen alle auto’s bij zwembad het Wedde. Daar wordt gecontroleerd of iedereen er is en krijgt iedereen een rol pepermunt (oude traditie) en wat consumptiemunten. De groep bestaat uit voorrijders (zij kennen de route (als het goed is) al en daarachter een aantal volgers. Ze worden gedoseerd op pad gestuurd voor een tocht van ongeveer 1,5 uur door de bollenstreek en de kust. Het eindpunt voor de lunch, muziek en bingo is dit jaar bij de Oude Tol in Sassenheim. Om een uur of 4 (na de bitterballen) gaan alle chauffeurs met hun eigen gasten van de dag weer naar Voorschoten en leveren iedereen thuis af. Er zijn naast de 59 vrijwillige chauffeurs ook 5 verpleegkundigen, 2 EHBO-ers, 7 hulptroepen (vaak weer kinderen van (oud) bestuursleden) en wij 5en als bestuur aanwezig om alles logistiek en voor de zorg in goede banen te leiden. Iedereen doet dit op vrijwillige basis. De tocht wordt bekostigd uit giften van (veel plaatselijke) sponsors, collecte en de vrijwillige bijdrage van de gasten. In principe gaat iedereen gratis mee, want dan kan ook iedereen met een kleine beurs mee. Maar we zien dat velen een bijdrage geven.

Tijdens de lunch zong troubadour Peer gezellige herkenbare liedjes.

Ik denk dat Voorschoten een gezond dorp is om in te wonen. De gemiddelde leeftijd van de gasten was 84 en daar waren ook de veel jongere chauffeurs bijgeteld. Er waren 16 gasten ouder dan 90. En ongelooflijk er waren slechts 24 gasten met een rollator. Ik vond het opzienbarende getallen die Marijke voorlas 🙂

Je zag her en der wel een stok staan, maar ook die waren niet in overvloed aanwezig.

Voor de bingo begon was het eerste optreden van de Seniorenzanger.

Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat zijn repertoire is, maar erg leuk voor middagen met oudere jongeren als publiek.

Niet te missen was natuurlijk de grote bingo, het podium stond vol met prijzen.

Altijd spannend en doodstil in de zaal.

De een na de andere prijs werd uitgereikt.

Ook de vrijwilligers deden mee aan de bingo, maar het zat geloof ik niet echt mee.

Een paar nummers later zag het er al een stuk beter uit 🙂

Iedereen genoot van dit jaarlijkse uitstapje voor de ouderen uit Voorschoten en geweldig dat de traditie in stand gehouden wordt.

Hieronder een kort sfeerfilmpje en fotoslideshow van een geweldige dag.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 10 mei 2024 - 7:06

Geweldig dit toch. Mooi dat ze dit voor en met elkaar doen.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 10 mei 2024 - 7:21

Daar gaat heel wat werk aan vooraf aan zo’n tocht. Ik hoop op die leeftijd zelf nog mobiel te zijn… Maar dat terzijde. Mooi werk.

Reply
rietepietz 10 mei 2024 - 21:50

Wie wil er nou niet zo’n leuke dag uit. Als men dat hier zou organiseren zou ik toch liefst aan de kant van de vrijwillige chauffeurs staan, ondanks dat ik niet zo heel ver van de gemiddelde leeftijd aan zit . 😉

Reply

Plaats een reactie