Home Centrum Fusie tussen Unity en Sleutelstad geklapt, producent Chris de Waard door bestuur geschorst, laatste nieuws (12.00 uur) alle redacties in staking

Fusie tussen Unity en Sleutelstad geklapt, producent Chris de Waard door bestuur geschorst, laatste nieuws (12.00 uur) alle redacties in staking

door Emile van Aelst

Het onderstaande stuk is op eigen verantwoordelijkheid en initiatief geschreven, dus niet vanuit de organisatie. Ik kan alleen niet tegen onrecht en al helemaal niet tegen een beleid dat lijkt op Moskou aan de Rijn, vandaar dit artikel.

De fusie die zo mooi begon, of tenminste zo leek, is niet geheel onverwacht geklapt. Het voert even te ver om nu op alle details in te gaan. Het rommelde al een beetje maar dat is normaal bij een fusie, alleen na het definitieve samengaan verslechterde de verstandhouding opeens heel snel en wilde Unity van alles doordrukken. Er was een duidelijke scheiding aangebracht Unity voor de muziek en Sleutelstad voor het nieuws. Zo deed ieder waar hij goed in is. Mij verbaasde het al dat bijvoorbeeld een DJ het nodig vond om de nieuwslezers te gaan beoordelen, ik dacht dat dit meer voor de producent van de nieuwsredactie was, maar ja wie ben ik. De bom barstte toen de medewerkers een paar weken geleden een brief kregen dat het bestuur besloten had alle activiteiten van de omroep naar Leiderdorp te verplaatsen. Geen van de medewerkers was hier in gekend en het bestuur had ook verzuimd om te peilen of men dit wel wilde. Tijdens een, vooral door Sleutelstad medewerkers, druk bezochte borrel werd forse kritiek op het besluit geuit. Het groepsgevoel dat uitgestraald werd bij het begin van de definitieve fusie was totaal verdwenen en stond een handjevol Unity medewerkers lijnrecht tegenover tientallen Sleutelstad medewerkers.

Na heftige discussies wilde het bestuur het besluit niet intrekken, maar wel een maand uitstellen en er zou een klankbordgroep worden opgericht. Deze groep zou woensdag voor het eerst bijeenkomen, maar over de samenstelling waren al problemen zo werd een van de leden die door Sleutelstad werd aangedragen, botweg door het bestuur ( momenteel bestaande uit 3 Unity bestuursleden en nog maar 1 vanuit Sleutelstad ) geweigerd. Voor mij riekt dit alles naar vooringenomen beleid, waarbij kritische mensen bij voorbaat uitgesloten worden vandaar mijn eerdere opmerking een beleid van Moskou aan de Rijn.

Chris de Waard stuurde twee weken geleden een voorstel over de kosten van de locatie in Leiden. Tot nog toe heeft hij daar geen reactie op gehad. Het zinde Chris steeds minder en hij ging dagelijks met buikpijn naar de studio en ook veel van de vrijwilligers gaven te kennen te stoppen met werken bij een gedwongen verhuizing naar een achterafgelegen industrieterrein. Een nieuwsredactie moet daar zitten waar het nieuws gebeurt met correspondenten in de regio is de algemene mening. Na gesprekken met belanghebbenden, politiek, gasten en onafhankelijke personen, besloot Chris dat wat hem betreft de fusie mislukt is en stuurde een notitie naar het bestuur met een voorstel om een goede regionale omroep te kunnen behouden. Gelukkig hebben we een goede pers in Leiden die alles al met grote interesse volgde. Zondag kreeg ook de pers het voorstel en deze ging terecht informeren bij het bestuur. Hieronder het voorstel dat Chris gemaakt heeft.

Deze notitie en het feit dat de pers ervan op de hoogte was schoot bij het bestuur in het verkeerde keelgat. Waar een ander over zo’n notitie in gesprek zou gaan, reageerde het bestuur op een manier die mij, sorry hoor maar anders zie ik het niet, doet denken aan Moskou aan de Rijn. Zondagavond kregen alle medewerkers een brief dat Chris de Waard per direct geschorst is. Maaaaar……………..het meest erg vond ik deze regel “We doen als bestuur met klem de oproep om via onze eigen kanalen niet over de ontstane situatie te berichten.” Hoezo censuur en dan juist bij een omroep die het nieuws behoort te brengen ook al is het slecht nieuws over de eigen situatie. Hieronder de brief die ik als vrijwilliger kreeg en waar ik mij uiteraard niet aan hou om niets naar buiten te brengen.

Nou ja jullie begrijpen waar mijn jasje van de fusie naartoe verhuisd.

Toch wel een lekker vertrouwd gevoel mijn Sleutelstad jasje weer aan de kapstok te zien hangen.

Ondanks het late uur heb ik begrepen dat een aantal Sleutelstad redactiemedewerkers morgen niet aan de slag gaan. Dus mocht er geen of weinig nieuws zijn morgen, dan weten jullie hoe het komt.

Gerelateerde artikelen

20 reacties

די מריו 15 april 2024 - 7:42

Maar goed dat je die steutelstadjas nog niet had weggedaan.

Love as Always
Dimario

Reply
Rene Berg 15 april 2024 - 8:04

Ik heb nooit echt begrepen waarom die fusie nodig was. Unity.nl was niet in staat Leiderdorp van goede RTV te bedienen. Het is een soort Nederlandstalig hobbyproject geworden. Dat heeft niet veel met lokale radio te maken. Het is zorgwekkend dat het bestuur een unity bloedgroep heeft. Zo in Ij wel instaat om onpartijdig te handelen in deze? De schorsing van dhr. de Waard is buitenproportioneel, en zegt meer dan genoeg over de zienswijze van het bestuur.

Rene Berg.

Reply
Sjoerd 15 april 2024 - 8:25

Ik weet wel wat ik zou doenals medewerker. Als 1 man/vrouw achter Chris de Waard gaan staan. Trekt dat rode jasje maar weer aan…

Reply
Herman 15 april 2024 - 9:21

Persoonlijk vond ik het al raar om de nieuwsredactie uit Leiden weg te halen naar een bedrijventerrein in Leiderdorp. Kennelijk zitten er weinig echte journalistieke radiomensen in het bestuur. Het is en blijft jammer dat het zo moet lopen.

Reply
Vox mundi 15 april 2024 - 14:19

Alsof een kantoorlocatie belangrijk is voor het maken van nieuws. Nieuws maken doe je op de plek waar het gebeurt. Niet in een studio in Leiderdorp of Leiden. Dit gaat over het kwijtraken van een speeltje (studio leiden) en er gewoon geen zin in hebben. Dat mag maar zeg dat dan gewoon hardop

Reply
Gerrit 15 april 2024 - 12:15

Daar komt de ware Rudo bovendrijven. Waarschijnlijk was het zelfs op deze manier geplanned.

Reply
Wim de Leeuw 15 april 2024 - 22:52

Pfffff, wat een volstrekt laffe en droeftoeterige anonieme reactie, Gerrit. Leg de lezers hier alsjeblieft uit hoe een fusie die bestuurlijk is ingezet het plan kan zijn van Rudo… Terwijl het hier duidelijk gaat om het gedrag van Chris, die zijn bestuur volstrekt passeert, verrast en zijn steun (voor de zoveelste maal) buiten de deur zoekt…

Reply
gerrit 17 april 2024 - 0:54

Tja, met een diepe portomennaie en een gesettled machtsnetwerk is het gemakkelijk onder een naam en toenaam posten beste Wim.

Ik kijk naar wat Rudo maakt en naar wat Chris maakt. Heel simpel, Rudo maakt inhoudelijk slechte programma’s ( overgeproduceerd en meerdere malen aan andere stations verkocht -> verdienmodel Rudeboy Media ) en Chris en zijn team gaan voor de inhoud, waarvan ik als luisteraar kan zeggen dat dit een kwaliteitsproduct is. Chris ken ik verder niet persoonlijk en Rudo ook niet, maar wel wat ze maken/creeeren en daar heb ik een mening over. Waarom zou dat niet anoniem mogen?

Reply
Jan 15 april 2024 - 12:39

Jeetje. Een weinig professionele (begeleide) fusie, zo te lezen. Niet goed doordacht in elk geval. Vraag is wel of hij juridisch (correct) voltooid was, want dan wordt het een problematisch verhaal. Ik heb fusies meegemaakt: er vallen áltijd slachtoffers en er komen cultuurschokken. Leuk is anders. Sterkte, allemaal.

Reply
rietepietz 15 april 2024 - 12:55

Hier kan k natuurlijk niets zinnigs over zeggen, ik weet niets van de hoed en de rand, alleen dat jij vindt dat er dingen niet eerlijk zijn dat ook wel zo zal zijn.

Reply
Vox mundi 15 april 2024 - 14:15

Als je zo het verhaal op straat gooit zegt dat meer over Sleutelstad dan Unity NL . Chris de Waard laat zien dat hij nooit serieus heeft willen zijn in de fusie. Terecht dat hij is geschorst en wat mij betreft vertrekt hij voorgoed. Als hij oprecht een mooie (fusie)omroep wil bouwen moet hij dat laten zien. Nu gedraagt hij zich als een kleuter die niet in een andere zandbak wil spelen. Het argument van de lokatie is een non-argument. Chris had er vanaf de 1e seconde geen zin in. Dit zijn niet de woorden van Emile van Aelst maar van de Waard.

Reply
Wim de Leeuw 15 april 2024 - 16:13

Ben het ernstig met je eens. Maar vind het jammer dat je jezelf verstopt achter een pseudoniem, dat doet afbreuk aan je boodschap!

Reply
Erwin 15 april 2024 - 15:11

Ik ben bang dat er analoog aan consumenten geen producenten-bescherming is waarbij een ondertekende fusie-overeenkomst binnen een bepaalde periode ontbonden kan worden. Er staan best harde beschuldigingen in de brief van Chris waarbij ik wel begrijp dat een bestuur met zo een maatregel komt. Wat ik niet begrijp is dat het bestuur bestaat uit 3x Unity en 1x Sleutelstad. Tenzij dat ook de middelen-verhouding weergeeft. In dat geval heeft Sleutelstad een zeer zwakke positie en is dit dus de consequentie. Maar in dat geval is de fusie waarschijnlijk uit armoede geboren. Ongezond en bij voorbaat nauwelijks duurzaam te handhaven zonder harde maatregelen. Daar hoort dan wel bij dat Sleutelstad in zijn eentje waarschijnlijk ook niet levensvatbaar was. Unity waarschijnlijk wel.

Maar corrigeer mij als ik dit mis gok.
Hoe dan ook sterkte in deze roerige, nare periode.

Reply
Wim de Leeuw 15 april 2024 - 16:03

Jammer, Emile. Je belicht niet slechts één – zeer eenzijdige – kant van het verhaal maar hebt je uiteindelijk vooral voor het karretje laten spannen van Chris de Waard.

Naar mijn overtuiging is Chris de grootste vijand van het grote publieke belang en dat is een krachtige, professionele en rendabel opererende omroep VOOR DE GEHELE LEIDSE REGIO. En dus niet, zoals in het verleden, twee omroepjes die elk een stukje van de regio bedienen en beiden geen droog brood verdienen (door dubbele kosten en onvoldoende inkomsten, mede omdat beide clubs in elkaars werkgebied onbezoldigd diensten blijven verlenen en elkaar vliegen blijven afvangen).

Kijk zelf eens aandachtig naar de eerste foto in je artikel, vermoedelijk door jezelf geschoten. Die foto is voer voor psychologen. Er wordt weleens gezegd dat veel organisaties bestaan uit 20% trekkers, 60% volgers en 20% remmers. De meeste medewerkers op de foto lachen, Rudo staat er voor met een houding die laat zien dat hij er zin’an heeft. En helemaal op de achtergrond staat Chris met een gezichtsuitdrukking die werkelijk niets te raden overlaat. In elke serieuze commerciële organisatie wordt een leider die zich op deze manier laat kennen op staande voet toegevoegd aan de arbeidsmarkt. Als je dit beeld oproept en als leider achter de kar gaat hangen in plaats van die vooruit te trekken, dan ben je een gevaar voor je eigen organisatie.

Verder zou jij toch moeten weten dat er een reden is waarom het bestuur op dit moment vooral uit voormalige Unity-bestuurders bestaat? Ik was bestuurder bij Sleutelstad (LoReLei) maar ben iets meer dan een jaar geleden vertrokken omdat ik niet langer bestuurlijk verantwoordelijk wilde zijn voor de strapatsen van dit ongeleide projectiel. En met mij namen nog drie andere bestuurders afscheid om hen moverende redenen. Je kent ze.

Het verhaal over de locatie is gezocht en volstrekte onzin. Wat jij beschrijft als een ‘achterafgelegen industrieterrein’ is een locatie op 7(!!) minuten fietsafstand van het huidige onderkomen van Sleutelstad. Waar je nog wèl kunt parkeren. En wat is überhaupt het belang van de locatie van een omroep, Emile? Onze nationale omroep NOS zit in Hilversum, niet in Amsterdam of Den Haag. Omroep West is niet gevestigd in het centrum van Den Haag, maar aan het uiterste randje aan de A4.

Zolang Chris aanwezig blijft en de ruimte krijgt voor dit soort strapatsen zal elke poging om tot een regionale Leidse omroep te komen, mislukken. Ik betwijfel of er nu reeds sprake is van een fiasco, maar voor zover dat het geval is, is dat vooral aan Chris zelf te wijten.

Reply
Rene Berg 15 april 2024 - 18:50

Bestuurlijk zal je een punt hebben, waarschijnlijk zelfs meerdere. Maar kijkend naar inhoud bedient sleutelstad de lokale markt erg sterk. Het hobbyproject van Rudo in Leiderdorp is een aanfluiting. Een Nederlandstalige slechte nieuwszender. Op tv de slechte toneelstukjes. Het heeft allemaal niets met lokale RTV te maken. Dit conflict kent alleen maar verliezers.

Reply
Gerrit 17 april 2024 - 13:45

Waarvan akte! De spijker op zijn kop!

Reply
Hans 15 april 2024 - 22:20

Ik krijg het gevoel dat het een voorbode is van de formatie. lol Hans

Reply
Kakel 16 april 2024 - 16:32

Ik ken het verhaal van de hoed en de rand niet, maar zoals ik het lees, zou ik zeggen: massaal achter Chris de Waard staan. Waarom een nieuwsredactie verplaatsen naar Leiderdorp? Dat is toch raar? Gelukkig heb je je rode Sleutelstadjasje niet weggedaan.

Reply
Nicky 21 april 2024 - 15:26

Dat klinkt niet echt lekker allemaal. Ik snap je verontwaardiging wel. En je weet wat ze zeggen: mooi rood is niet lelijk.

Reply
Joey K 9 mei 2024 - 21:24

Rudo is de Siewert van de Nederlandse Radio. Sluist graag geld naar zijn eigen bedrijfje en 0 radio of journalistieke ervaring. In de gaten houden en op afstand houden!

Reply

Plaats een reactie