Home Leiden Libertas opende gisteren nieuwbouw verzorgingshuis Robijnhof

Libertas opende gisteren nieuwbouw verzorgingshuis Robijnhof

door Emile van Aelst

Het oude verzorgingshuis voldeed niet meer aan de huidige eisen en of behoeften voor woonzorg voor ouderen.  Gistermiddag werd in de Hoge Mors de nieuwe locatie geopend.

De (alcoholvrije) bubbels stonden klaar voor de bezoekers.

De opening werd verricht door Benjamin Martens, bestuurder Libertas Leiden en wethouder Julius Terpstra.

Wethouder Julius Terpstra is erg blij met deze nieuwe locatie en vooral ook de opzet die goed voldoet aan de huidige vraag naar zorg.

Het pand is vierkant opgezet met een grote nog aan te leggen binnentuin, vandaar dat planten en boompjes een mooi openingscadeau waren.

De vastgoedontwikkelaar bood een cheque aan voor een Klankenboom in de binnentuin.

Namens de Vrienden van Libertas bood voorzitter Roy Klerks een bellenbuis aan.

Ik zeg het eerlijk, ik vroeg mij ook af wat is een bellenbuis. Nou dit is dus een bellenbuis, een buis die gekleurde bellen blaast.

Na de toespraken kon iedereen in kleine groepjes een rondleiding krijgen en of nog even napraten.

Ik liep met Benjamin Martens en Julius Terpstra mee die een rondleiding kregen van Zahra El Asri, teamleidster zorg in de Robijnhof.

Het pand is in carrévorm gebouwd, waardoor de bewoners door het hele pand kunnen lopen. De bewoners hebben allemaal een psychogeriatrische achtergrond, waaronder velen met dementie. Bij dit soort patiënten komt vaak loopdrang voor, vandaar de carrévorm zodat ze een heel rondje kunnen lopen en ook van alle kanten de binnentuin in kunnen.

Er zijn vijf woningen met elk acht kamers en een eigen huiskamer en keuken.

Theo een goede kennis van mij woont er ook, zijn vrouw Dicky liet ons zijn kamer zien. Een paar jaar geleden werd hij verrast met een eigen tentoonstelling ter ere van zijn 75e verjaardag. Ik kwam Theo gisteren op de gang tegen en hij herkende mij niet meer. Jarenlang herkende hij mij, ondanks dat hij alles kwijt was, nog altijd.

Dat zijn toch even slik momenten en ik snap dat zijn vrouw erg blij is dat hij hier zit en het enorm naar zijn zin heeft. Leuk dat een aantal van zijn schilderijen in zijn kamer hangen.

Mooi dat we dit pand hebben en ook indrukwekkend dat hier uitsluitend dementerende bewoners zijn. Dan sta je toch even stil bij dingen die ons allemaal kunnen overkomen. Zo’n bloemetje bij de uitgang geeft dan toch nog net even extra kleur aan de middag 🙂

De meeste bewoners zijn doorstromers uit andere locaties.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 23 maart 2024 - 7:26

Ziet er goed uit, Zo’n bellenbuis had ik zo’n dertig jaar geleden ook in mijn woonkamer.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 23 maart 2024 - 7:31

Het is al erg genoeg als je het krijgt. Het is bijzonder als er dan op deze wijze voor gezorgd wordt dat het menselijk blijft.

Reply
Elisabeth 23 maart 2024 - 11:32

Wat een mooi huis is het geworden. Triest dat je vriend je niet meer herkende. Dementie is zo naar ook. Maar er wordt goed voor de mensen gezorgd.

Reply
rietepietz 23 maart 2024 - 21:36

Het is een héél lastige ziekte voor zowel patiënt als de omgeving. Een goed tehuis is een mooi begin maar nóg belangrijker is goed én vooral véél personeel!

Reply
Nicky 24 maart 2024 - 14:06

Wat verdrietig dat je kennis je niet meer herkende. Maar het huis ziet er prachtig uit. Ik vind die spreuk op de muur ook heel mooi. Is een waarheid als een koe.

Reply

Plaats een reactie