Home Muziek Muziek in het Kasteel

Muziek in het Kasteel

door Emile van Aelst

In en rond Kasteel Oud Poelgeest werd voor het tweede jaar het muziekfestival Muziek in het Kasteel georganiseerd. Ik was op dit festival gewezen door Marjolijn van der Jagt, dorpsmarketeer van Oegstgeest. Heerlijk als er mensen zijn die weten wat goed voor het dorp en leuk voor mij is.

In vrijwel alle kamers en in de kelder van het kasteel waren optredens, maar ook in het restaurant en in de kapel. De muziek varieerde van jazz, blues, klezmer, pop, klassiek, singer-songwriters en koren. Ik liep de hele middag heen en weer tussen de verschillende locaties en optredens. Loop even mee en geniet van de optredens. Ik begon bij Singer Songwriter Michael Antony.

Mensen die mij kennen weten dat ik altijd bijna alle optredens wil zien. Dat is leuk maar heeft ook een nadeel je kan vaak niet lang genoeg bij een optreden blijven. Ik heb wel van alle optredens die ik zag korte en soms langere filmpjes gemaakt. De kortere filmpjes zijn in een compilatie verwerkt en de langere staan bij de foto van het optreden. Een van de leuke bijkomstigheden van dit festival is dat de optredens in prachtige kamers zijn.

Bij de ingang kreeg iedereen een polsbandje waarmee je overal naar binnen kon.

Er waren zoveel optredens dat het tijdschema erg goed van pas kwam.

Er waren ook veel bezoekers die nog nooit in het kasteel of op het terrein waren geweest, voor hen was de plattegrond ook handig. Boys of Summer met lekkere Beatlesnummers waar ze, toen ik er was, zelf een vertaling op gemaakt hadden.

Zo leuk in de grotere, maar ook in de kleinere kamers werd opgetreden. Rose Marin trad op in een kleine maar sfeervolle kamer.

Zomers vaar ik altijd met de boot langs de Kapel en dacht altijd al ik wil er wel eens binnen kijken.

In de Kapel waren ook optredens dus liep ik er even naartoe.

In de Kapel speelde het duo Cozy. De ruimte was heel erg klein, maar wel met een geweldige akoestiek. Het was een heel knus concert en laat knus nou in het Engels cozy zijn. Toeval bestaat niet .

Ik ging even kijken bij het Koetshuis waar het koor B-Sharp Musical & More optrad.

In het restaurant was Kwartet  Rob Boxhoorn nog aan het opbouwen dus maar weer terug naar het kasteel. Ik was niet de enige die naar het kasteel liep. Wouter Kiers moest aardig doorstappen om op tijd te zijn voor het tweede concert van zijn band.

En soms speelt alles tegelijk. Ik wilde Klezmer Aldert Prost graag zien, maar ook Wouter Kiers en Groove. Ik begon bij de Klezmer.

Snel even één nummertje van de Wouter Kiers Band met Wouter Kiers. Dat is een grapje waar je even voor op het programma moet kijken. Om half een Wouter Kiers Band zonder Wouter, om twee uur de Wouter Kiers Band en om kwart over vier Wouter Kiers. Wouter vertelde mij dat het een heel bijzondere middag was. Eerst de band zonder Wouter, dan met Wouter en als klap op de vuurpijl de Wouter Kiers Band met Wouter Kiers zonder de Wouter Kiers Band.

De reden dat ik maar één nummer heb gekeken was omdat ik ook Inge Prevoo met de band Groove Water wilde horen en zien.

Zij speelden in de kelder en ik heb een wat langer filmpje van hun optreden gemaakt.

Marjolijn appte waar ik was en we spraken af dat we iets gingen drinken in het restaurant. Ik stapte het kasteel uit en moest opeens denken aan afgelopen jaar midzomernacht toen ik exact op dezelfde plek stond als waar ik nu de foto maakte.

Driehonderd jaar geleden beschreef Herman Boerhaave hoe op 21 juni de ondergaande zon het bordes van het kasteel bescheen. Sinds twee jaar is er op 21 juni een mooi concert en genieten honderden mensen van de zonsondergang.

In het restaurant trad Kwartet Rob Boxhoorn op.

Ik heb ze al vaker gehoord en gezien, reden genoeg om even een stukje langer te filmen.

Het was een geweldige middag voor mijn stappenteler, want na wat gedronken te hebben liep ik weer terug naar het kasteel. Ik liep zonder op te letten een kamer in en zag dat de Cozy’s daar optraden. Een stuk groter dan in de Kapel, maar het concert was net zo knus.

Wie denkt dat ik alleen maar van Jazz, Rock en Blues houd, die heeft het fout. Ik hou van zoveel verschillende muziek en kan bijvoorbeeld ook erg genieten van een mooi stuk pianospel.

Het spel van David Heemskerk was zo mooi dat ik er een apart filmpje van gemaakt heb.

Ik was niet de enige die naar het optreden van de Wouter Kiers Band kwam kijken. Al voor het concert stond het publiek op de gang te wachten. Even een bedankje aan de mensen die mij zo aardig vooraan lieten staan zodat ik kon fotograferen en filmen.

Ik heb tijdens één nummer gefotografeerd en voor de rest eigenlijk alleen maar gefilmd.

Het was dan ook wel een geweldig concert, ik ben natuurlijk als Kiersfan bevooroordeeld, maar iedereen genoot. Op de een of andere manier weet Wouter altijd waanzinnig goede musici om zich heen te verzamelen. Gitarist/zanger Lothar Wijnvoord geeft solo’s waar je kippenvel van krijgt. Basgitaristen zijn meestal rustiger en niet op de voorgrond. Ab Hansen is een uitzondering daarop. Uiteraard wel rustig 🙂 maar toch met zijn zang en regelmatige solo’s ook op de voorgrond. Drummer Boris Weijers maakt de band compleet met zijn geweldig slagwerk.

Tja en toen had ik een probleem. Ik weet hoe een concert van Wouter meestal eindigt en wilde dat natuurlijk ook filmen. Ik had meer gefilmd dan ik van plan was en zag mijn batterij rood aangeven. In mijn scooter had ik een reservebatterij, maar kon daar natuurlijk niet naartoe. Precies op het laatste stuk van het laatste nummer klapte hij eruit en dan is het heerlijk dat je een goede mobiel heb. Ik schakelde razendsnel over op mijn telefoon en miste daarom niets.

Ik zou zeggen houd je van een stukje stevige muziek met veel goede solo’s en saxofoon. Pak dan wat te drinken, speel deze video af op je tv en geniet een half uurtje van een geweldig concert van de Wouter Kiers Band.

En ik zou het bijna vergeten, er zijn natuurlijk ook nog stukjes film van de andere optredens.  Het liefst had ik van idereen meer opnames gemaakt, maar dat lukte qua tijd uiteraard niet.

 

Muziek in het Kasteel is een geweldig concept wat hopelijk nog jaren op de agenda blijft staan.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 13 februari 2024 - 7:08

Ik denk dat jij na deze dag moe maar voldaan was. Wat een lijst, maar leuk in elkaar gezet.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 13 februari 2024 - 7:44

Heerlijk om te zien en te horen, maar aan de andere kant ook wel erg veel voor een middag. Ik had me er ook best wel tussen zien zitten. Jammer dat het volume op sommige delen iets aan de lage kant is.

Reply
Muziek in het Kasteel – Leidse Glibber – Tantaluskwellingen.nl 13 februari 2024 - 12:17

[…] Bron link 1 In en rond Kasteel Oud Poelgeest vond het muziekfestival “Muziek in het Kasteel” plaats, georganiseerd voor het tweede jaar. De verschillende kamers, kelder, restaurant en kapel waren allemaal locaties voor optredens in verschillende muziekgenres. De bezoekers kregen polsbandjes en konden het tijdschema en de plattegrond gebruiken. Het was een dag vol muziek, waarbij de blogger van het ene naar het andere optreden liep en filmpjes maakte. Het festival eindigde met een geweldig concert van de Wouter Kiers Band. De blogger was vol lof over het concept en hoopt dat het nog vele jaren doorgaat. https://www.leidseglibber.nl Bron: https://www.leidseglibber.nl1 […]

Reply
rietepietz 14 februari 2024 - 13:04

Het kasteel ken ik, dus ik snap die keuze helemaal. Het moet heerlijk zijn om dat overal muziek te kunnen luisteren.

Reply
Kakel 14 februari 2024 - 17:28

Je kwam oren en ogen tekort. Alleen al het kasteel zou ik graag willen zien. En dan overal kunnen aanschuiven om van muziek te genieten. Wat een dag, Emiel!

Reply
Nicky 19 februari 2024 - 21:44

Mooie locatie. En voor elk wat wils.

Reply

Plaats een reactie