Home Cultuur Poëzieweek 2024, dichters droegen voor in bibliotheek BplusC

Poëzieweek 2024, dichters droegen voor in bibliotheek BplusC

door Emile van Aelst

Het is deze week in Vlaanderen en en Nederland de week van de Poëzie met als thema Thuis. In beide landen zijn vele Poëzie-evenementen, uiteraard ook in Leiden. Zo was er zaterdagmiddag een dichtersmiddag in BplusC.

Ik volgde het eerste blok met 12 totaal verschillende dichters.

In principe had elke dichter enkele minuten om werk voor te dragen, de een was iets korter de ander iets langer. Ik heb van alle dichters korte filmpjes gemaakt om een indruk te krijgen van hun werk. Organisator Leo van Zanen stuurde mij de introductieteksten die hij bij alle dichters gebruikte, ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt 🙂 Maria Peters heette iedereen welkom namens BplusC.

Ook van haar welkom en de opening door Leo van Zanen maakte ik uiteraard een filmpje.

De middag werd gehouden in de centrale hal van de bibliotheek, in het publiek uiteraard ook veel dichters.

De dichters traden op in alfabetische volgorde vandaar dat Rick van Boeckel het spits mocht afbijten.

Rik van Boeckel is een oudgediende op de Leidse podia – dichter, verteller, musicus. Nog geen drie maanden geleden presenteerde hij – ook hier in BplusC – zijn reisboek ‘Muzikale reizen naar Portugal en Finland’. Met daarin gedichten als ‘De fadozangeres’ en ‘Zeven bomen in Fuente vaqueros’. Ook van vorig jaar is zijn cd ‘Dromende dansers’. Maar dit keer, nu, vandaag, hier krijgen we een Rik-puur: zonder muziek, met poëzie.

Een heel kort optreden was van Fatih Bogaard, gelukkig kon ik nog net een foto maken en een stukje van hem filmen.

Fatih Bogaard ziet u hier voor het eerst, maar vast niet voor het laatst. Hij maakt deel uit van de Leidse Haiku Kern. Een haiku, dat weet u vast wel, is een Japanse dichtvorm en bestaat uit drie regels – respectievelijk vijf-zeven-vijf lettergrepen lang. Hij publiceerde in Nederlands haiku-blad De Vuursteen en heeft als bijdrage voor vandaag een haibun – een combinatie van haiku en proza-tekst.

 

Het programma liep vlot achter elkaar door, dat moest ook wel want om half drie was het volgende blok gepland. De volgende dichter was Albert Dorrestein.

Albert Dorrestein komt uit Koudekerk. Hij is lid van de dichtgroep Het Blauwe Waas, die onder andere een adviserende functie had bij de keuze van het gedicht dat vorig jaar werd aangebrach aan de onderzijde van een brug in het centrum van Alphen aan den Rijn. Albert geeft ook workshops poëzie. En hij zal hier, nu, enkele gedichten voordragen uit zijn bundel ‘Woekeren met de tijd’.

Paul Groenendaal weet hoe snel deze middagen verlopen en stond vast te wachten met zijn bundel.

Ondanks zijn leeftijd is Paul Groenendaal vrijwel altijd aanwezig bij dichtersbijeenkomsten.

Paul Groenendaal is de nestor van de Leidse dichtersgroep die hij in 1998 oprichtte als ‘Attitude 2000’. Hieruit zou het Leids Dichtersgilde voortkomen, waarvan sommige optredenden van vandaag ook ooit nog lid waren. Hij wil graag laten weten dat hij er trots op is, aanwezig te zijn geweest bij de totstandkoming van de Leidse Muurgedichten, toen Ben Walenkamp en Jan-Willem Bruins in het Belgisch café aan de Diefsteeg hun eerste plannen daarvoor smeedden. Officieel is Paul sinds 2015 haiku-dichter voor de Leidse wijk Cronestein.

Gelukkig waren er ook dames bij de dichters, zoals Tini Haartsen- Slappendel.

Tini Haartsen-Slappendel is al twintig jaar actief met het schrijven van haiku. Wat in haar geval betekent dat zij lid is van meerdere Haiku-kernen, in ieder geval in Leiden, Alphen aan de Rijn en Antwerpen. En dat laatste is niet haar enige uitstap in ons taalverwante buurland: in Gent hangt van de gebroeders Van Eyck het veelluik geheten het Lam Gods en daaraan wijdde zij een bundel haiku. Met de Japanse Kiyo Fujiki publiceerde zij de bundel ‘Over grenzen heen’.

Desirée van Keulen is ook al Japans gericht in haar werk.

Naast verhalenverteller is Desirée ook dichter. daarbij beoefent zij vooral Japanse dichtvormen: de haiku en de senryu – dichtvormen die respectievelijk de natuur en de menselijke onvolmaaktheid hebben. Ook zij is lid van de Leidse Haiku-Kern. In dit genre zal zij enkele gedichten voorlezen rond het thema van vandaag.

 

Een voor Leiden heel bekend gezicht is natuurlijk de eerste Leidse Stadsdichter Jaap Montagne.

Een beetje jammer dat ik zijn gedicht over het huis van Rembrandt net niet op film had, maar dat komt nog wel een keer.

Jaap Montagne, al meer dan 25 jaar dichter performer/muzikant. Onze eerste stadsdichter ook, van 2010 t/m 2015. Als zodanig vond zijn laatste optreden plaats op het stadhuisplein op de dag na de moordaanslag op Charley Hebdo. Zijn gedicht voor die gelegenheid begon met de regel “Het vrije woord houdt niet van een minuut stilte”. Hier bleek dat een Stadsdichter, indien nodig, razendsnel moeten kunnen schrijven en een grote rol in het maatschappelijk leven kan spelen. En dan nu: Drie minuten voor Jaap. Hem kennende zullen dat geen stille minuten zijn.

 

Piet Rovers uit Katwijk kende ik nog niet.

Piet Rovers is Katwijker en schreef onder andere het boek ‘Gekkengetal’, bevattende elf Katwijkse verhalen. Hij vertrouwde mij toe dat hij pas sinds corona zich serieus op dichten toelegt. (Waar zo’n pandemie niet allemaal goed voor is, zou je zeggen…) Verder leek het hem voldoende te laten weten  dat zijn drie hoofdthema’s zijn: de zee, het strand en jawel: humor.

Han Ruijgrok heeft in Leiden eigenlijk geen introductie nodig, iedereen kent hem wel of heeft hem wel eens zien optreden.

De naam Han Ruijgrok is verbonden aan diverse literaire initiatieven: hij was voorzitter van het Leidse dichtersgilde, waarvan verscheidene hier aanwezige dichters lid zijn geweest; ook was hij voorzitter van de Leidse Poetry Slam. Hij organiseerde optredens voor onder andere LAK-theater en ‘Dichters in Meneer Jansen’. Laat ik niet vergeten zijn redacteurschap te noemen van het programma Cultuur 071 bij Sleutelstad FM. Hij bracht zelf twee bundels uit, waarvan de tweede, ‘Zinnen op een schoonheid’, in 2019 een tweede druk beleefde. Uitgaven van anderen verrijkte hij ook met bijdragen. En nu is hij hier te horen.

Uiteraard ook van Han een stukje film.

Frans Terken is ook een goede bekende in Leiden en dichtersland.

Frans Terken woont in Leiderdorp en is geboren in Heerlen 1949. Hij volgde workshops bij Elly de Waard en Ilja Leonard Pfeijffer. Hij trad regelmatig op op diverse podia, bijvoorbeeld Dichtlijn in Haarlem en Café Eijlders in Amsterdam. Hij publiceerde werk in onder andere De Brakke Hond en Krakatau, en op diverse internetsites. Frans publiceerde in verzamelbundels en gaf eigen bundels uit. Leiden kent hem o.a. van de werkgroep Dichters bij Mieke – voorheen LAK-dichters.

Voormalig leraar Duits Hans van Veen hebben we nog niet vaak op deze middagen gezien, maar daar zal zeker weten verandering in komen.

Een bijzondere aanmelding voor deze bijeenkomst kwam van Hans van der Veen, een gepensioneerd leraar Duits, die sinds jaar en dag zijn passie legt in het vertalen van Nederlandse poëzie in het Duits. Hij gaf intussen bundels uit met werk van onder anderen Jaap Montagne, Pink Meltzer en Cees van Hoore, maar evengoed wist hij Slauerhoff, Paaltjens en Korteweg adequaat in het Duits te vertalen. U gaat een paar sterke staaltjes poëzie-vertaalwerk horen.

Als laatste trad organisator en dichter Leo van Zanen op. Leo zet zich al jaren in om de dichtkunst in Leiden op de kaart te zetten en te houden.

Hij sloot af met een gedicht dat volledig aansloot bij het thema van de Poëzieweek. ‘Welkom in het huis der Poëzie’.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van blok 1 van deze dichtersmiddag in BplusC.

Ik kreeg vanavond nog een berichtje van onze huidige stadsdichter Zoë van de Kerkhofs.

Stem stem stem!!!

Jaaa “Wil jij mijn dichter zijn?” is genomineerd door een vakjury! @amai_award

Mijn voordracht tijdens het Groot Gouds Stadsdichters Gala had ik last minute ingezonden. En nu zit ik bij de laatste 25!! Ze zeggen van de 2400 inzendingen over 3 categorieën. Say what!? Zo leuk!! Nu is het aan het publiek om te stemmen. Zou jij willen stemmen? En Stemmen verzamelen mag ook !

Stap 1: Open de link:https://www.amaiaward.nl/stemformulieramai2024/

Stap 2: Ga naar de categorie Publieksprijs Spoken Word

Stap 3; Kies –> Spoken Word 21 | @zoestadsdichtervanleiden

Stap 4: formulier verder invullen en verzenden.

Stap 5: Veel dank van mij!

Dank!!! Vrolijke groet!

Zoë

p.s ik schreef dit gedicht in mooie samenwerking met Gemeente Leiden en OWN Agency. Voor de isolatiecampagne

De Leidse Stadsdichter schrijft voor diverse gelegenheden in Leiden speciale gedichten. Om een indruk van Zoë te krijgen, hier het 3 oktobergedicht dat zij dit jaar voordroeg in een afgeladen Hooglandsekerk tijdens het oefenen voor het Koraal.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 30 januari 2024 - 6:55

het was ff puzzelen, maar mijn stem heeft ze…

Reply
די מריו 30 januari 2024 - 7:34

Natuurlijk heeft ze mijn stem ook.

Love As always
Dimario

Reply
rietepietz 30 januari 2024 - 19:49

Ik ben nooit zo “stemmerig”bij dingen waar ik geen verstand van heb. Maar natuurlijk gun ik iedere deelnemer de overwinning.

Reply
Nicky 2 februari 2024 - 21:57

Ik ben niet zo van de poëzie (of het moet van John O’Mill zijn ;-)) maar voor de liefhebbers is dit wel heel erg leuk natuurlijk. En dat de beste moge winnen!

Reply

Plaats een reactie