Home kunst Lions International organiseert Peace Poster Contest 2023

Lions International organiseert Peace Poster Contest 2023

door Emile van Aelst

Lions International organiseert voor de 36e keer de Peace Poster Contest. Uiteraard doet ook Lions Nederland mee, in Leiden wordt dat georganiseerd door de Lionsclub Leiden Lugdunum Dualis. Wereldwijd maken kinderen in de leeftijd van 11-13 jaar een tekening, dit jaar is het thema ‘Durf te dromen’. Dit jaar was leerlingen van Agora, een onderdeel van het Bonaventura College, gevraagd een tekening te maken met dit onderwerp.  Het viel de jury op hoe wisselend, maar wel heel erg duidelijk de kinderen hun dromen op papier hadden gezet. In de fotoslideshow onderaan komen alle tekeningen langs.

Het is een internationale wedstrijd. In Nederland deden vorig jaar 40 scholen mee met in totaal 2100 kinderen.

Uit al deze posters komt uiteindelijk een Nederlandse winnaar. Deze poster wordt naar Oakbrook in Amerika gestuurd waar het hoofdkantoor van Lions International staat.

In Oakbrook wordt uit 24 posters een keuze gemaakt, de uiteindelijke winnaar wordt uitgenodigd samen met twee begeleiders naar New York te komen.

Er zijn behalve de eer, ook nog een paar mooie prijzen voor de winnaar. Zoals behalve een feestelijk onthaal, een rondleiding door het VN-gebouw en $ 5.000.

De andere 23 finalisten ontvangen een prijs van $ 500. De Nederlandse uitslag wordt in januari bekend gemaakt en de uiteindelijke uitslag begin maart.

Alle deelnemers die wereldwijd een tekening maken krijgen een certificaat dat ze meegedaan hebben.

Voor de jury was het een behoorlijke klus om een winnaar te kiezen. Er moet op meerdere zaken gelet worden, zoals komt de boodschap goed over en is de tekening geschikt voor een poster.

Daarnaast ook nog, maar in mindere mate, de techniek.

De jury bestond uit kunstenaar Dick Bakhuizen van den Brink, Lions bestuurslid Marlies Haazebroek-Buijsen, en Leidse Glibber. Froukje van der Vlist, schoolleider bij het Agora, keek mee maar kon als schoolhoofd uiteraard niet meebeslissen.

Na alle tekeningen een paar keer goed bekeken te hebben en bedenken wat de maker bedoelde met zijn tekening, kwamen we tot een top drie.

Nadat de jury haar werk gedaan had konden de kinderen uit de groep kijken wat een aantal van hun groepsgenoten had gemaakt.

Ondertussen schreven Marlies en Froukje de certificaten uit.

Tromgeroffel het moment van de uitslag.

De derde plaats was voor Juun Pellicaan. Ze had een duidelijk beeld van twee werelden getekend, een grauwe en een vrolijke kleurrijke wereld.

De tweede plaats was voor Elise Winters. Heel mooi en indrukwekkend hoe haar vredesduif de vlaggen van vele landen in een lange slinger in haar bek heeft.

De eerste plaats was voor Evy Pepers. Behalve dat het technisch perfect in elkaar zit, laat het ook duidelijk zien waar ze van droomt. Een wereld zonder oorlog en vervuiling, een wereld waar blank en van kleur elkaar de hand schudden, de regenboogkleuren, de vredesduif, kortom alles zit er in.

Van de school kreeg ze nog een cadeautje, het zal niemand verbazen dat het kleurstiften waren.

Alle drie de winnaars waren terecht trots op hun tekening en de waardering van de jury.

Voor de Froukje van der Vlist en Nienke van Leeuwen was er een certificaat dat de school dit jaar had meegedaan.

Na afloop sprak ik Evy nog even en drie keer raden welke beroepsrichting ze later wil gaan kiezen, inderdaad uiteraard de grafische sector.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 3 november 2023 - 7:04

en niet vergeten, blijven dromen, want dat mag je nooit uit handen geven.
Gefeliciteerd allemaal.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 3 november 2023 - 7:37

Een terechte nummer 1, toch…

Reply
Deelname Agora aan Peace Poster Contest 2023 - Agora Leiden 3 november 2023 - 15:12

[…] Op woensdag 1 november werden de posters beoordeeld door een jury, waarna de poster van Evy tot winnaar werd verkozen. Lees meer over de Poster Contest in dit artikel. […]

Reply
Hans 3 november 2023 - 15:39

Prachtige wedstrijd, wat warm dat jongeren zo hun best doen voor de vrede.
De winnaars mogen trots zijn en Evy op naar New York. Hans

Reply
rietepietz 3 november 2023 - 18:54

Wat een tekentalentjes, ik doe het ze niet na!

Reply

Plaats een reactie