Home Centrum Opening 18th edition Leiden International Film Festival

Opening 18th edition Leiden International Film Festival

door Emile van Aelst

Het Leiden Internationaal Film Festival mag zich sinds dit jaar volwassen noemen, alhoewel het natuurlijk al jaren een volwassen groot internationaal film festival is. De Trianon op de Breestraat is het centrale punt waar ook de informatiebalie te vinden is.

In alle Leidse bioscopen draaien tien dagen lang de films in allerlei genres. Op de website is een blokkenschema te vinden, maar ook in de hal van de Trianon krijg je een indruk waar je allemaal naartoe kan.

Donderdagavond was de feestelijke opening in de Stadsgehoorzaal.

In het begin schrok ik even. Elk jaar was de dresscode voor de heren smoking en voor de dames gala. Dus mij weer in mijn smoking gehesen en snel naar de opening, eerlijk gezegd de uitnodiging niet goed gelezen. De eerste minuten zag ik niemand in gala of smoking binnenkomen. Bleek dat de dresscode/tip dit jaar je droomkleding was.

Oh jee dacht ik heb ik weer, sta ik hier vanavond als enige in mijn smoking. Gelukkig kwamen er iets later genoeg gasten in smoking en gala binnen.

Voor de film begon was er een ontvangst in de beide foyers, waar uiteraard de bubbels klaarstonden.

Met natuurlijk een gezellig bandje erbij.

De grote zaal lag er nog verlaten bij, maar was totaal uitverkocht voor de opening.

De openingsfilm was de nationale première van Dream Scenario met Nicolas Cage als een wat suffe saaie professor. Hij wordt opeens wereldberoemd als hij in de dromen van mensen verschijnt. Ik ga er natuurlijk niets over verraden, maar hij draait deze week nog een paar keer en zeker het aanraden waard. De film won trouwens ook de Alexander Mouretprijs, vernoemd naar de oprichter van het festival. Omdat ik er echt zo van genoten heb zet ik hier even de trailer om een indruk te krijgen.

Altijd fijn om Gina Boer weer te zien, haar overleden man Jan Boer heeft destijds de Leidse bioscopen gered en zijn zoon Gideon heeft het samen met compagnon Govert de Kok voortgezet. Hierdoor heeft Leiden nog steeds drie bioscopen met meerdere zalen en wordt momenteel De Geus gebouwd, een combinatie van een grote bioscoop, horeca en woningbouw tegenover het station. Prachtig toch een heel groot bioscoopaanbod en dan niet in handen van grote landelijke ketens, maar gewoon puur Leids.

Wel grappig het was dit jaar een mengelmoes van kledingstijlen, dat heeft ook wel weer wat. Maar als je diep in mijn hart kijkt vond ik de openingen met dresscode smoking en gala toch net iets meer stijl en klasse van het festival uitstralen. Maar dat zal wel door mijn leeftijd komen 🙂

Nog meer strikjes 🙂

Zelfs een heel nestje strikjes.

Oh jee de makers van de Pittige Panter Pubquiz waar ik sinds een jaar aan meedoe. Dat worden volgende keer vast extra filmvragen.

Het LIFF heeft zelf natuurlijk ook fotografen rondlopen en maakt ook opnames met reacties van het publiek.

Tegen half negen liep de zaal vol en kon de opening beginnen.

Wethouder Yvonne van Delft feliciteerde het festival met haar 18e verjaardag en was blij en trots dat dit festival in de loop der jaren uitgegroeid is tot een toonaangevend filmfestival in Nederland.

Voorzitter Ratna Lachmansingh was blij dat ook dit jaar het festival weer een keur aan goede films heeft in verschillende genres zoals onder andere Independent (onafhankelijke films, American Indie Competition), Emerging (makers van de toekomst, First Feature Competition) en Extraordinary (buitengewoon bijzonder, Bonkers! Competition).

Ratna hoopt dat iedereen weer tien dagen lang gaat genieten van de mooiste films.

Het filmfestival kan natuurlijk alleen maar slagen door een goed bestuur en vele medewerkers die van te voren en deze week druk in de weer zijn om het LIFF te organiseren.

Na de film was er boven in de Breezaal een housefeestje en beneden draaide ‘Plaatjes vullen Gaatjes’ onder andere filmmuziek.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van de gasten tijdens de opening.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 28 oktober 2023 - 7:34

Je kunt beter een weekje naar films gaan kijken dan achter de tv hangen. Daar is tegenwoordig helemaal niets aan.

Reply
די מריו 28 oktober 2023 - 7:42

Voor jou is een smoking toch ook droomkleding. 😉

:Love as Always
Dimario

Reply
rietepietz 28 oktober 2023 - 21:57

Ik ben het helemaal met je eens, een mooi feest verdient mooi aangeklede mensen.

Reply

Plaats een reactie