Home 3 October/Leids Ontzet Volgens mij heeft studentensociëteit Minerva een nieuwe 3 Oktober traditie aangeboord

Volgens mij heeft studentensociëteit Minerva een nieuwe 3 Oktober traditie aangeboord

door Emile van Aelst

Iedereen die zich donderdag inschreef voor Haring & Wittebrood kon daarna op vertoon van de inschrijving bij sociëteit Minerva tussen 16.30 en 21.00 uur een gratis haring en biertje/drankje halen. Honderden Leidenaars maakten daar dankbaar gebruik van. Voor veel Leidenaren was het de eerste keer dat ze bij Minerva binnen waren.

Even een stukje historische uitleg. Vroeger tot ongeveer begin 1800 organiseerde de gemeente het 3 oktoberfeest om te vieren dat we in 1574 de Spanjaarden hadden verjaagd en had iedereen een dag vrij. De gemeente vond het welletjes en wilde het feest uitsluitend op een zondag vieren met een herdenkingsdient in de Pieterskerk. De studenten van Minerva waren het daar niet mee eens en gingen zelf een feest voor de bevolking organiseren. Ze deelden eten en drinken uit en organiseerden onder andere kinderspelen. Later werd dit overgenomen door de 3 October Vereeniging. Eigenlijk hebben we ons huidige 3 oktoberfeest te danken aan de studenten van Minerva. In de grote zaal van Minerva staan verschillende tafels die aangeschaft zijn voor speciale gelegenheden. Sinds gisteren staat er een speciale Haringtafel.

Minerva, en ook de andere studentenverenigingen, proberen al jaren de verstandhouding met de bevolking te intensiveren. De verenigingen werken mee aan tal van maatschappelijke doelen en helpen bij evenementen zoals onder andere Koningsdag. Minerva heeft ook elk jaar in juni een Leidenarenborrel waar iedereen welkom is om wat te drinken en het gebouw te bekijken. Het idee om haring en een drankje uit te delen na de inschrijving was volgens iedereen die langs kwam een schot in de roos en zou wel eens een grote nieuwe traditie kunnen worden.

Rens Heruer en Claas Griffioen kwamen ook langs en hadden een speciale verrassing bij zich voor praeses Reinier Nijman.

Voor het zover was hield eerst 3 October Vereeniging voorzitter Rik Kamps letterlijk en figuurlijk een tafelrede.

Hij prees het initiatief van Minerva en de goede verstandhouding tussen de 3 October Vereeniging en Minerva.

Het komt niet vaak op de sociëteit voor dat een niet Minervalid spreekt voor een zaal niet Minervaleden 🙂

Na de tafelrede namen Rens en Claas het woord, gewoon op de grond, om praeses Reinier Nijman het originele 3 Octoberhorloge aan te bieden.

Reinier was trots en blij dat hij dit speciale collectorsitem horloge kreeg.

Het horloge met daarop de traditionele onderdelen van 3 oktober is een regelrechte hit. De eerste oplage van 1574 stuks is zo goed als uitverkocht en vanaf 28 september komt er nog een kleine nazending van 500 stuks. Het horloge is, voor zover niet uitverkocht, te koop bij de filialen van boekhandel De Kler, drogisterij Bik, drogisterij Boerhaave en Bruna Vijfmeiplein. Daarnaast bij Griffioen Precious Presents en alle verkooppunten van de 3 October Vereeniging.

We gaan de komende tijd weer regelmatig het Leids Volkslied zingen. Mocht je de tekst even kwijt zijn, geen nood op de achterkant van je horloge staat de tekst van het eerste couplet.

Ondertussen bleef het een komen en gaan van Leidenaren. Het leuke is iedereen mocht door het hele gebouw lopen en overal rondkijken zoals bestuurskamers, de toneelzaal en de bibliotheek.

Je kreeg een biertje gratis, maar met een verkoopsprijs van 2 euro voor een biertje bleven heel wat mensen gezellig hangen.

De haringen vonden ook gretig aftrek.

Hoofd PR Commissie Annette Los liet het zich ook goed smaken.

Jan Scharloo en Henk Sinteur voormalig barkeepers van het Praethuys, hadden al snel hun plekje aan de hoek van de bar gevonden.Overal zag je Leidenaren op hun gemak zitten en om zich geen kijken in de sociëteit.

Twee generaties van Aelst in Minerva komt wel eens voor, onder andere tijdens de Slag om Leiden, maar drie generaties is nog niet voorgekomen 🙂

André Hoppezak had alle reden om te balen dat door de slechte weersvoorspellingen de Geuzenintocht niet door was gegaan.

Het was echt gezellig en ik denk dat Minerva hiermee in een klap de sympathie heeft gewonnen van honderden Leidenaren die nooit eerder binnen zijn geweest. Als ze hiermee door gaan verwacht ik dat dit binnen enkele jaren ook een van de grote tradities wordt.

Hieronder nog een korte fotoslideshow en filmpje.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 23 september 2023 - 7:36

Volgens mij is volgend jaar Minerva te klein als je dit in de krant zet…

Reply
rietepietz 23 september 2023 - 18:49

Toch maar een beetje afremmen die drukte, de studiedruk is al zó hoog dat cum laude afsturen al een bedreiging is voor de studenten. 😉

Reply
Nicky 3 oktober 2023 - 20:50

Dat horloge is echt superleuk!

Reply

Plaats een reactie