Home Centrum Onthulling Ramses Shaffy Plein op de 90e geboortedag van deze bekende Leidenaar

Onthulling Ramses Shaffy Plein op de 90e geboortedag van deze bekende Leidenaar

door Emile van Aelst

Ramses Shaffy (koosnaam Didi) werd geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine, als zoon van de Egyptische consul Ramsès Shaffy Bey en de Poolse gravin Alexandra de Wysocka van Russische afkomst. Toen zijn moeder tuberculose kreeg werd de 7 jarige Ramses naar een tante in Utrecht gestuurd, maar kwam terecht in Leiden in het pleeggezin van Roos en Herman Snellen.  Het huis, wat plaats gemaakt heeft voor nieuwbouw, lag naast het Leidse Station. In het parkje tegenover het voormalige huis is in 2019 een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Ramses Shaffy.

De tekst Hoog Sammy kijk omhoog Sammy komt van het gelijknamige lied dat Ramses schreef voor Hardie Kats die hij op het Huygens lyceum in Voorburg leerde kennen.

Op de plek waar Ramses, die toen Didi Snellen heette,  zijn huis stond staat nu nieuwbouw en er voor ligt een plein.

Toen ik aan kwam lopen dacht ik even dat ik een soort visioen had, zat daar nu Ramses Shaffy. Het bleek een oude Amsterdamse vriend te zijn uit de Bhagwan tijd van Ramses en ja ik schijn op hem te lijken vertelde hij.

Het plein had tot nog toe geen naam en op initiatief van raadslid Ivo van Spronsen is besloten het te vernoemen naar Ramses Shaffy.

Het onthullingsprogramma begon met een optreden van Damian van Noort die het lied  ‘Sneeuw voor Wendela’ speelde en zong. Dit nummer schreef Ramses voor zijn jeugdliefde Wendela van Mens en speelt zich af rond het Leidse station.

Peter van der Geer is een groot fan van Ramses Shaffy en heeft een boekje over zijn Leidse jaren geschreven. Hij weet alles over de Leidse jaren en is blij dat het er nu, behalve het monument aan de overkant, ook een Ramses Shaffy Plein is. Hij gaf nog een kleine tip, tijdens de Open Monumenten Dagen is er op 9 september in het Groene kerkje een speciaal programma over Ramses Shaffy.

Wethouder Julius Terpstra vertelde dat het niet zonder slag of stoot is gegaan om het plein vernoemd te krijgen. Een van de moeilijkste dingen om in Leiden te realiseren of te veranderen zijn namen van straten of pleinen. Maar hier konden we niet omheen omdat Leiden graag haar beroemde zonen eert.

Samen met initiatiefnemer Ivo van Spronsen onthulde hij het bord met de naam van het plein.

Het is een wit bordje en ik vroeg mij af waarom hij niet blauw is. De wethouder legde het mij naderhand even uit. Het plein ligt aan de Bargelaan en is dus geen zelfstandig adres. Straten en pleinen met een adres hebben een blauw bord, pleinen zonder eigen huisnummers een  wit bord. Nou ja een mens is nooit te oud om te leren.

Damian van Noort eindigde samen met de aanwezigen het programma buiten met het nummer  ‘Zing, vecht, huil, lach, werk en bewonder’.

Een feestje voor Shaffy kan natuurlijk niet zonder drank, vandaar dat er binnen in Level nog een gezellige borrel was.

Ik ben natuurlijk ‘niet chauvinistisch’, maar toch wel trots en eerlijk gezegd ook wel verbaasd dat er in heel Nederland nog geen Ramses Shaffy straat of plein is en Leiden de eerste is met dit terechte eerbetoon.

Voor de Amsterdammers de trein naar Amsterdam namen gingen ze nog even op de foto bij het monument in het park tegenover het Rames Shaffy Plein.

Hieronder een fotoslideshow en twee korte filmfragmenten met het lied ‘Sneeuw voor Wendela’ en ‘Zing, vecht, huil, lach, werk en bewonder’.

 

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 30 augustus 2023 - 7:09

Vandaag weer wat nieuws geleerd, voor mij onbekend dat Ramses Shaffy eigenlijk niet in Nederland geboren is. Maar hij verdient zeker een plaats in onze samenleving.

Reply
rietepietz 30 augustus 2023 - 13:39

Dat er ook al een monument voor hem was in Leiden was mij ook niet bekend, zal er een volgende keer op letten. Helemaal terecht natuurlijk.

Reply
Nicky 31 augustus 2023 - 21:19

Oh, joh. Ik wist niet eens dat-ie in Leiden gewoond heeft. Ik denk dat ik veeeeel te jong ben om Ramses Shaffy goed te kennen (kuch).

Reply

Plaats een reactie