Home Centrum Leiden…Mijn Stad. Film met unieke oude beelden van Leiden zondagmorgen 27 augustus première in de Trianon

Leiden…Mijn Stad. Film met unieke oude beelden van Leiden zondagmorgen 27 augustus première in de Trianon

door Emile van Aelst

Op zondag 27 augustus wordt in de Trianon (in principe eenmalig) de film Leiden…Mijn Stad vertoond. Een film met unieke beelden en de geschiedenis van het vervoer in Leiden vanaf de achttiende eeuw. Vorige week werd ik uitgenodigd door Hans Flick en André van der Tuijn om een voorproefje van de film te zien. De laatste ruwe versie waar nog een paar kleine dingen in veranderd moesten worden.

De film over het vervoer in Leiden, is bedacht door burgemeester Henri Lenferink. De LVSL, Leidse Video en Smalfilm Liga, heeft de film geproduceerd. Behalve voornamelijk beelden uit het verleden, horen we ook hoe wethouder Ashley North tegen de toekomst aankijkt.Ook Leidsch Dagblad journalist Binnert Glastra kijkt kritisch vooruit.

Maar, persoonlijk, vind ik het mooiste alle oude beelden van Leiden waar 90% van de film mee gevuld is.

Een heel mooi stukje film van de allereerste auto die door Leiden reed en bestuurd door een student. Normaal kreeg je een fiets als je ging studeren, maar deze jongen dus een auto. Ik neem aan dat de ouders niet onbemiddeld waren 🙂

Een paar leuke weetjes. In 1450 werd de eerste parkeervergunning in Leiden uitgegeven, maar dat ging, dacht ik, om de scheepsvaart. De eerste fietsenwinkel in Leiden werd in 1892 geopend en de eerste fietsclub zag in 1893 het licht met de toepasselijke naam ‘De Raddraaiers’. Ik denk dat de beelden van het oude station wel de nodige ohhh en ahhh’s zullen oproepen.

Veel van de zwartwit beelden komen uit de collectie van de Leidse amateurfilmer Emile Tieman, die uren film op de plank had liggen.

Tijdens het kijken naar de ruwe versie hebben we regelmatig even stopgezet of teruggedraaid omdat we elke keer weer iets anders leuks zagen op de oude beelden.

De kaartverkoop voor deze eenmalige voorstelling op 27 augustus is ondertussen al gestart dus wil je erbij zijn dan is het wel slim nu al te bestellen bij de Trianon.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 26 juli 2023 - 6:57

Lijkt me toch dat zoiets straks ook online te zien zal zijn.

Reply
rietepietz 26 juli 2023 - 16:13

Dat gaat natuurlijk storm lopen, ik ga mezelf maar na als er een film over het oude Den Haag zou zijn, dan wil ik daar óók heen.

Reply
Danny van Zelst 27 juli 2023 - 6:59

Altijd leuk
.. Wij zijn uiteraard van de partij

Reply
Nicky 27 juli 2023 - 22:00

Wat leuk! Ik houd ook van die oude beelden. En van je eigen stad is dat extra leuk.

Reply

Plaats een reactie