Home Centrum Léon Algra bood twee Leidse dichtbundels aan burgemeester Henri Lenferink aan

Léon Algra bood twee Leidse dichtbundels aan burgemeester Henri Lenferink aan

door Emile van Aelst

Dat Leiden indruk maakt op mensen van buitenaf verbaast ons natuurlijk niets, maar de indruk die onze stad op Léon Algra maakt is wel erg uniek en apart.

Léon Algra is opgegroeid in Veldhoven dat tegen Eindhoven aan ligt. Hij leidde daar een druk en gezellig leventje. Naast voetbal, tennis en volleybal zong hij in diverse kerkkoren, maar ook bij de Veulpoepers en speelde saxofoon bij een dweilorkest. In 2000 verhuisde hij naar Leiden en verruilde de Matthaus Passion voor Zeemanskoor Rumor di Mare. Hij genoot van de stad, de cultuur, cafe’s, musea en grachten. Na vijftien jaar verhuisde hij vanwege de liefde naar Zeist, maar kon Leiden niet meer vergeten.

Léon volgt verschillende Leidse facebookpagina’s en maakt aan de hand van foto’s gedichten over Leiden. Zijn meeste gedichten schrijft hij aan de hand van foto’s gemaakt door de Leidse Irma Booij die dagelijks foto’s plaatst op de facebookpagina ‘ Je bent een Leidse glibber als,…..‘ Het leuke is dat beiden elkaar niet kennen en elkaar vandaag pas voor het eerst tegenkwamen.

Het is niet geloven hoe snel Léon Algra gedichten schrijft. Volgens Irma soms binnen een paar minuten staat er al een gedicht bij mijn foto’s. Terwijl hij niet kan weten wat ik ga plaatsen.

Léon zingt ook graag vroeger in kerkkoren, in Leiden bij Rumor di Mare en nu alleen nog zo nu en dan thuis. Behalve het aanbieden van de dichtbundels wilde hij ook graag twee liederen zingen voor de burgemeester omdat hij weet dat Henri Lenferink van zingen houdt. Het eerste lied was een door Jan Marten de Vries,  de vorige dirigent van Rumor dit Mare, geschreven lied over de kruitramp in 1807.

Daarna een lied dat we allemaal kennen natuurlijk het Leids Volkslied ‘Leiden stad van mijn hart’.  Alleen had Algra de wijs dusdanig veranderd dat zowel Henri Lenferink als ik zelf het niet mee konden zingen.

Hierna kwamen de boeken uit de tas.

Henri Lenferink was blij met weer twee mooie boeken over Leiden.

Uiteraard waren er ook twee exemplaren voor Irma Booij.

Mooi zo’n stomtoevallige samenwerking.

Nog even poseren met de dichtbundels die trouwens bij de Leidse boekhandels op de Breestraat te koop zijn.

In het filmpje de twee liederen die Léon Algra voor de burgemeester zong.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

די מריו 21 april 2023 - 7:07

Leiden raakt je gewoon, dat is een feit.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 21 april 2023 - 8:06

Vreemd dat ook Leiden mij geraakt heeft.

Reply
Nicky 29 april 2023 - 18:32

Ik ben ook groot fan van Leiden, hoor. Maar verhuizen gaat me iets te ver.

Reply

Plaats een reactie