Home Leiden 10e Slag om Leiden haalde een gigantisch bedrag van 55.000 euro op voor Hospice Issoria

10e Slag om Leiden haalde een gigantisch bedrag van 55.000 euro op voor Hospice Issoria

door Emile van Aelst

De jubileumeditie van de Leidse kennisquiz ‘De Slag om Leiden’ was weer een ongekend succes. Vanaf vijf uur liep Minerva vol met honderden deelnemers die totaal 76 teams vormden.

Er was ook dit jaar weer massaal ingeschreven door bedrijven, organisaties, scholen, instanties en noem maar op.

Normaal gesproken is het diner voorafgaand aan de Slag om Leiden, verder kort ik het af naar SOL, in de zijzaal naast de keuken. Elk jaar weer behoorlijk krap, maar dit jaar waren er zoveel deelnemende teams dat ook de grote zaal gebruikt werd voor het diner.

Even na vijven stond Minerva behoorlijk vol.

Ik vind dat tradities behouden moeten blijven. Ik vond het daarom raar dat de Uil van Minerva niet geblinddoekt was. De traditie is dat de Uil geblinddoekt wordt als er niet leden in de zaal zijn. Ik hoorde gisteren dat hij ook wordt geblinddoekt als er te harde muziek is. Het was zowel oud leden als deelnemers opgevallen dat de Uil niet geblinddoekt was en dat werd duidelijk opgevangen. Een Minervaan kwam in alle drukte met een ladder en blinddoek aangelopen.

Zo dat ziet er een stuk beter uit en zo hoort het. Tradities zijn tradities en die moeten we in stand houden.

SOL voorzitter Thijs Hemmes heette iedereen welkom en bedankte de deelnemers dat ze ook dit jaar weer bereid zijn om met hun deelname Hospice Issoria te steunen.

Na het welkomstwoord gingen we met ruim vierhonderd mensen tegelijk eten.

Het diner is al toen jaar lang precies hetzelfde, er gaan geruchten dat er teams zijn die zich speciaal voor het diner aanmelden 🙂

Het is een grote logistieke uitdaging zoveel mensen tegelijk te eten te geven.Studentes van Minerva liepen af en aan met borden.

Het hele diner was een samenwerking tussen de Sligro, Hotel Leiden, de Brasseriegroep en Bar Lokaal. Petje af voor alle koks en andere medewerkers.

Na het diner ging de SOL echt beginnen. Het thema dit jaar was Op Reis. We gingen vanavond een reis maken die ons langs meerdere landen en steden zou voeren. Nooit geweten dat Nikos en Thijs hun vliegbrevet hebben.

De inleidende film maakte al een beetje duidelijk of juist niet waar we naartoe gingen vanavond.

Het werd een hele lange vlucht en eerlijk gezegd begonnen de passagiers zich toch wel een beetje ongerust maken. De Stewardess kwam langs en vertelde wat de eindbestemming ging worden.

Nadat we uitgestapt waren kwamen we bijna alles tegen dat je op een vakantie tegen kan komen. Het begon al met de koffers, de douane was erg streng en we kregen een boete omdat de koffers te zwaar waren.

Gelukkig konden we onderhandelen over de boete, zo corrupt als de pest die douane, nadat we de boete betaald hadden konden verder. Ik hoorde dat de boete niet naar de staat ging, maar naar Hospice Issoria waar de douane goede banden mee heeft.

Tegenover Minerva moesten we in de virtuele wereld onze zoekgeraakte spullen zoeken.

We kwamen in een kamelenrace terecht ergens in de woestijn.

Gelukkig zijn echte Leidenaren erg goed in kamelenraces, wij oefenen elk jaar op 2 en 3 oktober op de kermis.

Een oliesjeik  hield de tijd bij.

Ja hoor ze hadden ons gevonden. De loterijmeisjes wisten precies wie er wel en niet al loten gekocht hadden.

We kwamen aan bij Hotel Nieuw Minerva en dachten inchecken en je dan in de watten laten leggen.

Nou vergeet het maar, we konden rechtstreeks door naar de linnenkamer om handdoeken te vouwen. Nog een hele klus om twee zwanen te vouwen van handdoeken.

Nee Chris ze zeiden zwanen vouwen, geen schwanzen.

Na ons mislukte linnenkamer avontuur kwamen we bij Goeie Mie terecht waar twee stewardessen een Gin-Tonic voor ons klaar hadden staan.

De volgende stop was discotheek HIFI waar we verschillende soorten fruit moesten proeven en raden welk fruit het was.

Je denkt makkie, maar het viel toch nog tegen.

Even een korte pauze met een biertje.

Meer teams hielden een korte pauze, zoals het team van Café de Uyl van Hoogland.

Ook het team van drankengroothandel Boonekamp had het helemaal naar het zin.

Heb je een paar jonge gozers in je team zitten, dan verwacht je toch dat een tent opzetten bijvoorbeeld bij Lowlands geen probleem zou moeten zijn. Het was nog een hele klus (zie ook filmpje onderaan) om binnen vier minuten de tent op te zetten, erin te gaan zitten en daarna opvouwen en weer in de tas doen.

Lukt het Sleutelstad, beetje doorlopen he. Als je goed je best doet krijg je een kusje 🙂

We hebben de laatste opdrachten boven echt in een noodvaart moeten doen vanwege tijdgebrek. We waren in elk geval wel op tijd beneden voor de laatste plenaire vragen in de grote zaal waar ondertussen K&G3 speelde.

Alle teams verzamelden zich weer in de grote zaal. Het college van B&W en de griffie hadden er nog de grootste lol in, dus ik neem aan dat het goed gegaan was.

Het team van Stadsfestival de Lakenfeesten genoot ook van de avond en keek alweer uit naar eind juni.

Frans Schohaus had de belangrijke taak de prijzen goed te bewaken.

De meeste loten waren gekocht door de gebr. Kluivers, zij mogen zich ambassadeur van de loterij noemen en krijgen volgend jaar een VIP tafel bij het SOL diner.

Voor het bekend maken van de winnaar werd het opgehaalde bedrag bekend gemaakt. 53.904 Euro het hoogste bedrag ooit. Later maakte Minerva bekend dat zij het afronden naar 55.000 euro.

De winnaars van de 10e Slag om Leiden was het team van het CHDR, Centre for Human Drug Research. Zij deden voor het eerst mee en wonnen gelijk overtuigend de eerste prijs.

Er zullen misschien lezers zijn die zich afvragen op welke plek ons team eindigde. Ik kan heel duidelijk zijn, we hadden een podiumplaats.

Oke oke we werden laatste dit jaar. We zijn in het verleden een keer op vier geëindigd en regelmatig ergens in de middenmoot. Alleen nooit eerder haalden we het podium en dat wilden we dit jaar toch wel eens een keer halen. Het pakte iets anders uit dan gepland, maar…………….het was wel een podiumplek.

Het bleef na de prijsuitreiking en de de cheque nog gezellig in Minerva. Kapsones kapper Nelly Brands heeft totaal geen kapsones en blijkt ook geknipt te zijn om even achter de bar te gaan staan.

Het CHDR bleef nog lang hangen in hun feestroes.

Het was een geweldige Slag om Leiden en petje af voor de organisatie en al hun vrijwilligers, zonder hun inzet hadden we geen Slag om Leiden.

Hieronder nog een fotoslideshow en een sfeerfilmpje.

Hier nog het filmpje.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 30 maart 2023 - 6:52

Zo´n tent opvouwen doen ze normaal gesproken alleen dronken. Dat is nuchter niet te doen. Ik zie verder allemaal lachende gezichten, dus dat is een mooi feest geweest en met een mooi bedrag voor de hospice.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 30 maart 2023 - 7:39

Dat is inderdaad een wezenlijk bedrag. En ze verdienen het… Och, en wellicht zullen de laatsten volgend jaar wel de eersten zijn.

Reply
rietepietz 30 maart 2023 - 19:19

De poedelprijs is ook een prijs toch? Maar de grote winnaar is natuurlijk de hospice !

Reply
Hans 30 maart 2023 - 20:46

Hospice Issoria zal hier vast heel gelukkig mee zijn. Hans

Reply
Nicky 6 april 2023 - 11:00

Hahaha! Gefeliciteerd met jullie podiumplaats! Maar wat maakt het uit met zo’n opbrengst. Geweldig!

Reply
Hoofdprijs loterij ‘Slag om Leiden’ uitgereikt – Leidse Glibber 17 april 2023 - 22:45

[…] Tijdens de ‘Slag om Leiden’ enkele weken geleden was er ook een loterij waarvan de opbrengst uiteraard ook voor Hospice Issoria was. Het was een prachtavond met het gigantische bedrag van uiteindelijk  € 55.000. Voor wie niet weet wat de ‘Slag om Leiden’ is moet even op deze link klikken. […]

Reply

Plaats een reactie