Home Leiden Energiefixers 071 zorgden voor een besparing van € 531,00 per huishouden

Energiefixers 071 zorgden voor een besparing van € 531,00 per huishouden

door Emile van Aelst

In de maanden januari en februari hebben de Energiefixers woningen van Woningbouw vereniging Ons Doel bezocht om energiebesparende maatregelen aan te brengen.  Het is gelukt om de geplande honderd woningen te bezoeken. In Huis van de Buurt Vogelvlucht werd tijdens een gezellige bijeenkomst van de Energiefixers071 en de buurtbewoners waar zij geklust hebben werd bekend gemaakt wat de resultaten zijn.

Veel van de bewoners waren naar Vogelvlucht gekomen om de resultaten te horen, gezellig een hapje te eten en met zowel de Fixers als medebuurtbewoners een gezellige avond te hebben.

Een gitarist zorgde voor gezellige achtergrondmuziek .Er hoefde niet van te voren thuis gekookt te worden er stond een uitgebreid buffet klaar. Scheelt ook weer energie 🙂

Al snel ontstonden er gezellige gesprekken aan tafel.

Marije van den Berg zwengelde namens het Druckerfonds het initiatief aan. Zij zocht daarvoor steun bij Fonds1818, Het Weldadigheidsfonds en het Heilige Geest fonds, die allen direct aansloten.

Greet Meesters werd aangezocht als projectleider.

Samen met Bart Groeneweg, Mazen Kara en Yung Lie werd een team samengesteld die in januari en februari de huizen langs ging.

Kirsten Zitman directeur van welzijnsorganisatie BuZz stelde haar BOP, buurtontmoetingsplek, beschikbaar om de spullen op te slaan, te vergaderen en te lunchen tijdens de klusdagen.

Greet Meesters vroeg een aantal bewoners naar hun ervaringen. Onder die bewoners was ook, de Leidse Glibber Facebookklusser, Chris Koekeroe. Hij vertelde al weinig energiekosten te hebben door eigen ingrepen, maar nu helemaal weinig kosten. Als ik nog even doorga krijg ik geld toe lachte hij.

Hij bood ook aan bij de tweede klusronde eventueel mee te doen als Fixer. Tot slot had hij nog een typische Chris Koekeroe tip, ‘wil je nog meer besparen zet je ijskast koelkast wat lager’ 🙂

Deze mevrouw bood zich na een bezoek van de Fixers spontaan aan als vrijwilliger. Het geeft aan dat het project meer waarde heeft dan alleen de besparingen.

Wethouder Yvonne van Delft was aanwezig en vond de besparing niet alleen geweldig, maar genoot ook van de ontstane samenhang in de straten waar gewerkt is.

Erg leuk en origineel waren de placemats op tafel waar het hele proces in stripvorm was uitgebeeld.

Iedereen luisterde aandachtig en was natuurlijk vooral benieuwd naar de gezamenlijke besparing.

De Fixers hebben uitgerekend wat zij met hun voorzieningen hebben bespaard en dat was niet mis.

Tot slot werd er een groepsfoto gemaakt van deze gezellige en unieke bijeenkomst, die je kan zien als start van nog veel meer moois in de buurt. Of zoals Greet Meesters zei. ‘U gaat in de toekomst nog veel meer van u zelf horen’.

Gerry van Bakel, journalist bij Sleutelstad, heeft een podcast van het hele project gemaakt. De podcast is te horen als je onderstaande QR code scant.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Ger 11 maart 2023 - 6:26

Mooi resultaat voor die 100 woningen, nu de andere in Leiden nog …

Reply
די מריו 11 maart 2023 - 7:49

Dat scheelt weer mooi een heleboel geld en energie voor die mensen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 11 maart 2023 - 7:53

Aha, ende Tuk Tuk staat al klaar voor de volgende ronde…

Reply
Hans 11 maart 2023 - 20:03

De Energiefixers hebben dit compliment wel verdiend.
Ook hier in de stad zijn ze actief. Hans

Reply
rietepietz 11 maart 2023 - 20:59

Waarschijnlijk voor de meeste toch een maand huur verdiend.

Reply

Plaats een reactie