Home Centrum De Penisplant Amorphophallus gigas bloeit in de Leidse Hortus

De Penisplant Amorphophallus gigas bloeit in de Leidse Hortus

door Emile van Aelst

Voor het derde jaar op rij bloeit er een Amorphophallus in de Leidse Hortus. Deze zeer zeldzame plant groeit eens in de tien tot vijftien jaar. De reden dat er nu al drie jaar een exemplaar bloeit in de Leidse Hortus komt omdat de Hortus diverse planten en soorten in de kas heeft. Toch blijft het elke keer een sensatie als er weer een Amorphophallus in bloei staat. Reden genoeg om weer te gaan kijken bij de Hortus Botanicus aan het Rapenburg.

Er bestaan drie soorten Reuzenamorphophallus soorten. Dit keer is het de Amorphophallus gigas die niet alleen voor het eerst in de Leidse Hortus, maar ook in Nederland bloeit. En om het nog unieker te maken, niet een maar twee exemplaren tegelijk.

Zelfs Hortus oprichter Clusius wees bezoekers de weg naar deze bijzondere plant.

De Amorphophallus gigas komt voor in de bossen van Sumatra en Indonesië.

Ik stapte de tropische kas binnen en door (ondertussen ) ervaring wist ik dat het geen nut heeft direct naar de plant te lopen. Zowel mijn bril en cameralens zijn de eerste vijf minuten beslagen door het enorme temperatuurverschil. Mooi even de tijd om eerst boven te kijken.

Ik ging niet helemaal voor niets naar boven hoor, ik doe dat tegenwoordig altijd. Een aantal jaar geleden was ik hier tijdens een Museumnacht of Nacht van Ontdekkingen in mijn eentje boven. Ik liep nietsvermoedend onderstaand zaaltje in en er liepen tientallen grote kakkerlakken rond die zich niets van mij aantrokken. Sindsdien ga ik er altijd even kijken, maar overdag en als het druk is laten ze zich niet zien. Ik vind ze vies en doodeng, maar ga toch elke keer kijken 🙂

Bril en camera besloegen niet meer dus op naar de Amorphophallus.

Het trappetje erbij was wel erg handig want dit soort heeft een hele hoge stam.

Door het trappetje kon je wel mooi de bloem zien.

Sterker je kon zelfs in de bloem kijken.

Ik vond deze plant sterker stinken dan die van vorig jaar. Over ruiken en stinken gesproken, ik leerde nog iets leuks. Als je ademhaalt door je mond dan gaat de geur langs je smaakpapillen op je tong en proef je dus eigenlijk de vieze geur. Natuurlijk deed ik het en oké het is een ervaring, maar een keer is genoeg als je op vijftig centimeter afstand staat 🙂

Deze soort is behalve groot ook erg hoog zei ik al. Een heel verschil met de korte stam van de Amorphophallus titanum die vorig jaar bloeide maar wel een langere bloemkolf had, vorig jaar 224 centimeter.

De titanum van vorig jaar stond er ook nog vol met rode zaadjes.

Welk soort dan ook, het blijft mooi dat de Hortus met zoveel succes deze planten in bloei weet te krijgen.

Uiteraard komt er altijd veel pers op af, vanmiddag kwam SBS 6 even kijken.

Het vak van Rogier van der Vugt, Hoofd Horticultuur, gaat niet over rozen, sterker nog het is eigenlijk een beetje stinkend beroep. Voor SBS 6 moest hij even aan de plant ruiken en je weet hoe het bij tv gaat, het moet altijd een paar keer over 🙂

In de fotoslideshow en filmpje nog wat geurloze beelden, met daaronder als muziek uiteraard de lofzang op de Penisplant van de dames van Tartuffe.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 1 maart 2023 - 8:23

Ik heb ergens gelezen dat deze plant een lijkenlucht afgeeft… Ik vind het ook heel bijzonder dat juist deze Hortus dat voor elkaar krijgt.

Reply
די מריו 1 maart 2023 - 8:23

zo bijzonder. Ik ben wel blij dat jij voor mij die foto´s maakt zodat ik het zelf niet hoef te ruiken. Trouwens, die kakkerlakken wil ik al helemaal niet tegenkomen. Die kom ik straks op vakantie wel tegen.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 1 maart 2023 - 14:28

Ik sla maar over, ben blij dat jij ze zo mooi op de foto hebt gezet dat ik de stank niet in hoef, dankjewel.

Reply
Hans 1 maart 2023 - 20:28

De attractie is weer geopend, prachtig liedje over de Penisplant. Hans

Reply

Plaats een reactie