Home Leiden Energiefixers 071 doen energiebesparende aanpassingen in honderd huurwoningen van Ons Doel

Energiefixers 071 doen energiebesparende aanpassingen in honderd huurwoningen van Ons Doel

door Emile van Aelst

In Leiden Zuidwest zijn de afgelopen zaterdagen de Energiefixers 071 op hun vrije zaterdag aan het werk geweest om in honderd woningen van Woningbouw Vereniging Ons Doel gratis energiebesparende maatregelen te installeren.

Zowel ’s morgens als ’s middags gaan de energiefixers 071op stap in de wijk. De uitvalsbasis is de BUZZ Buurt Ontmoetings Plek aan de Willem Klooslaan. Hier werd ook de lunch gebruikt.

Voor de teams in groepjes van twee de deur uitgingen namen Buurt Ambassadeur Bart Groeneweg en coördinator Mazen Kara nog even het schema en de adressen door.

Ik liep een middagje mee met de broers Bart en Maarten Groeneweg om te kijken wat er zoal gebeurt tijdens hun bezoek.

Als eerste nemen ze met de bewoners een checklist door om te kijken wat er hoe dan ook moet gebeuren en wat er al gebeurd is.

Alle bewoners krijgen een informatiemap met tips en informatie wat voor instanties er in de wijk te vinden zijn.

Aan de hand van de checklist bekijken ze wat er moet gebeuren.

Een van de eerste oplossingen is radiatorfolie aanbrengen achter de radiator. Eigenlijk een heel simpel klusje. Even op maat knippen en dan met meegeleverde magneetjes aan de radiator plakken.

Ik leerde zelf uiteraard ook een hoop dat ik thuis kan gebruiken. Ze hadden radiatorventilatoren bij zich die een besparing van ruim 20% opleveren. Kijk dat zijn maatregelen die opschieten. Ik heb thuis even gegoogled en gemerkt dat ze in prijs behoorlijk verschillen waar je ze koopt. Zelf zit ik bij Vattenfall en daar is momenteel een actie waar je met een hoge korting deze radiator ventilatoren aan kan schaffen. Voor mij is hij al onderweg 🙂

Ook werden alle lampen gecontroleerd of er nog gewone of ledlampen werden gebruikt.

Oude lampjes werden er gelijk uitgehaald.

Oud eruit, nieuw erin.

Ik keek uit het raam en zag de andere teams ook al de straat in komen.

Na de verlichting werd gekeken of er een waterbesparende douchekop is.

Je kan zelf heel makkelijk testen of je een waterbesparende douchekop hebt.  Als na één minuut een tien liter emmer voor driekwart of minder gevuld is dan heb je een waterbesparende douchekop.

Het initiatief van deze actie komt vanuit Fonds 1818 en het Leidse Druckerfonds, daarnaast leveren ook de Leidse organisaties, Stichting Heilige Geest en Leidsche Maatschappij van Weldadigheid een bijdrage.  Martijn Kager, penningmeester van het Druckerfonds, kwam ook een kijkje nemen.

Hij vertelde dat hij sinds vorige week ook een ventilator onder zijn radiator heeft en versteld staat van het effect. Voor mij dus de reden om hem ’s avonds ook gelijk te bestellen. Ik ben dol op dingen die het leven op een simpele manier goedkoper maken 🙂

Als laatste brachten Maarten en Bart ook nog een paar tochtstrips aan.

Als klein afscheidscadeautje kreeg de bewoonster nog een douchezandlopertje om een beetje in de gaten  te houden dat je niet te lang doucht.

In de fotoslideshow nog een aantal klusfoto’s.

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Sjoerd 6 februari 2023 - 7:46

Een mooi initiatief, dat zouden ze overal moeten doen, ook bij eigenaren van woningen. Die hebben het ook heel zwaar nu.

Reply
די מריו 6 februari 2023 - 9:53

Alleen die tochstrippen mogen hier niet onder de deuren, want dan loopt ons ventilatiesysteem in de knoei. Verder natuurlijk al veel simpele dingen gedaan.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 6 februari 2023 - 18:00

Dat is héél nuttig werk. Er zjn wel dingen bij die ik ook kan doen.

Reply
Hans 6 februari 2023 - 21:25

Energiefixers zijn inderdaad belangrijk voor het bewuster gebruik van energie.
goed voor het milieu en voor mensen hun portemonnee. Hans

Reply
Nicky 7 februari 2023 - 9:20

Dat is een geweldig project! Radiatorventilatoren had ik echt nog nooit van gehoord.

Reply
Lonneke 8 februari 2023 - 15:43

Nou, wat fijn dat die vrijwilligers hier tijd in steken! Zijn bij mij ook altijd welkom! (De Sleutels) Suze zit er weer warmpjes bij!

Reply
Christoffel Klap 10 februari 2023 - 16:53

Wat een geweldige club die energiefixers. Ik ben ze ontzettend dankbaar voor wat ze voor onze huurders betekenen. En die kunnen hun en onze steun goed gebruiken. Het is een barre tijd. Maar van de energiefixers krijgt iedereen het warm.

Reply
Energiefixers 071 zorgden voor een besparing van € 531,00 per huishouden – Leidse Glibber 10 maart 2023 - 22:47

[…] de maanden januari en februari hebben de Energiefixers woningen van Woningbouw vereniging Ons Doel bezocht om energiebesparende maatregelen aan te […]

Reply

Plaats een reactie