Home Centrum Afgeladen kroegen bij de Leidse Blues & Jazzweek Kroegentocht

Afgeladen kroegen bij de Leidse Blues & Jazzweek Kroegentocht

door Emile van Aelst

Er was woensdagavond in de meeste kroegen geen doorkomen aan. Het stond van voor tot achteren en van links naar rechts  vol. Nou is dat op zich natuurlijk geen punt, want als er een lekkere band speelt dan blijf je rustig vastgeplakt staan tussen het publiek en probeert in de pauze te bewegen om via de uitgang naar een andere kroeg te gaan en hopen dat je daar dan binnen kan komen. Zo zou dat goed kunnen werken, behalve als je net zo als ik zoveel mogelijk kroegen wilt bezoeken om een sfeer impressie van de hele Kroegentocht te maken. Ga lekker achteruit zitten, neem wat te drinken en geniet van mijn race tegen de klok. In vier uur tijd bezocht ik veertien kroegen. Ik kwam van de cultuur en ondernemers Nieuwjaarsreceptie in de Stadsgehoorzaal en dacht het is nog geen 21 uur laat ik beginnen in de Twee Spieghels dan kom ik er nog wel doorheen.

Verkeerd gegokt de kroeg stond al barstenvol, maar het lukte om vooraan te komen. Klein probleempje je kan in het programma op de website niet terugkijken, dus kan ik niet meer zien wie waar speelde. Begrijpelijk maar jammer, volgend jaar dagje van te voeren een printscreen maken 🙂

Na maanden gesloten geweest omdat eigenaar Jan Blonk er mee stopte, was deze week Café Jantje van Leiden weer open. Een aantal vaste klanten heeft de kroeg overgenomen en gaan op de oude voet verder.

Ach zielig, de zanger had nog wel zo’n mooi rood jasje aangetrokken en dan gebruik ik hier een zwart wit foto omdat ik die mooier vind 🙁  In de fotoslideshow wel een foto met rood jasje 🙂

Poolcafé de Church doet ook altijd mee, maar je kan ook ondertussen ook gewoon biljarten.

Het duo zorgde voor een gezellig sfeertje en je kon je hier bewegen. Sterker nog, ik kon hier even op mijn gemak een biertje drinken, dank je Colin.

Na het biertje snel door naar de overkant proberen de Uyl van Hoogland in te komen. Gelukt en zag nog net het laatste nummer voor de pauze.

Een van de grootste uitdagingen is elk jaar De Bonte Koe, maar daar moet ik gewoon even geweest zijn. Er is natuurlijk wel een truc om vooraan te komen. Ik ben gelukkig niet al te dik, in mijn vorige leven waarschijnlijk een krioelbeestje geweest dus kan mij in allerlei bochten wringen, camera boven je hoofd houden en zeggen sorry mag ik even moet snel fotootje maken ben zo weer weg. Daarnaast komt het uit dat een aantal mensen mij kennen en even een centimeter opzij gaan.

Wouter Kiers speelde vol trots en plezier op zijn nieuwe saxofoon die hij net overgenomen heeft van Hans Dulfer.

Fotootje, nee joh heb haast en te vol ik sta zowat bovenop je , ah joh lukt wel. Oké en ja is gelukt 🙂

Snel door naar Grand café de Burcht.

Lekkere band en goede zangeres.

Meneer Jansen is eigenlijk een heel klein cafeetje, waardoor het trio op de overloop moet staan.

In zwart wit vind ik het wel een jazzsfeertje geven. Fototechnies is het jammer dat er niet meer gerookt wordt dat had het afgemaakt.

Ondertussen regende het toen ik naar Lemmy’s ging, maar nog net geen sneeuw of hagel.

Lekkere muziek van Henkie en Eric Velo.

In Jeneverhuis van Goyen een heel ander soort saxofoonmuziek dan in de Bonte Koe. Mooie ingetogen saxofoon van Boris van der Lek.

Ook even een moment om op adem te komen. Barkeeper en jeneverspecialist Bart zag dat ik toe was aan een biertje en zette die dan ook gelijk neer terwijl ik genoot van de muziek.

In Barrera een band onder leiding van (neem ik aan) organist/pianist Ewald Ebing. UPDATE, heel netjes gaf Ewald door dat niet hij maar Pascal Janssen leider van de band is.

Aan de overkant in L’esperance zou je bijna kunnen zeggen speelde het huisorkest. In zoverre ze spelen al jaren tijdens de Kroegentocht in L’esperance.

Het was druk, maar ik kon er redelijk makkelijk doorheen komen, dus ook ruimte om een fotootje te maken van Lodewijk.

Op zich niet slim want dan willen er gelijk meer mensen op de foto.

Een snelle tussenstop in Estaminet Schommelen.

Banda Carumba in het Stadsbrouwhuis wilde ik niet missen, gelukkig speelden ze nog net toen ik binnenkwam.

Die band swingt zo geweldig, altijd gelijk groot feest als ze spelen.

Op naar mijn laatste café voor deze avond. Al jaren eindig ik de Kroegentocht in Café Het Praethuys, waar ik dan ook eindelijk iets op mijn gemak te drinken neem.

Gitarist Jeff ken ik al jaren en weet elke keer weer goede bands om zich heen te verzamelen. House of Blues is ook weer een muzikaal pareltje.

Na nog een extra toegift van tien minuten was het echt over en kwam er een mooi eind aan de Blues & Jazzweek Kroegentocht 2023.

Hieronder een korte fotoslideshow met sfeerbeelden van de optredens.

In het filmpje sfeerbeelden van alle optredens die ik in een flits bezocht heb. Helaas was het in veel kroegen een beetje te donker om te filmen en door het bewegen kon mijn camera zo nu en dan niet lekker scherp stellen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 januari 2023 - 7:41

Mooi toch als je het instrument van zo’n groot artiest kan overnemen. Ze kennen me een beetje zegt ie dan. Iedereen kent jou toch….. 😉

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 21 januari 2023 - 8:45

Heerlijk zo’n avondje, ik zou geheid ergens blijven plakken als de muziek goed is en het lekker vertoeven is..

Reply
rietepietz 21 januari 2023 - 21:12

Dat kun je gerust een slijtageslag noemen hé! Maar ja, iémand moet het doen!

Reply
Nicky 6 februari 2023 - 14:55

Een prestatie van formaat! Niet alleen van de muzikanten maar ook van jou!

Reply

Plaats een reactie