Home Maatschappij Walenkamp Award uitgereikt aan fietsvrijwilligers voor Oekraïners tijdens CDA Nieuwjaarsreceptie

Walenkamp Award uitgereikt aan fietsvrijwilligers voor Oekraïners tijdens CDA Nieuwjaarsreceptie

door Emile van Aelst

Tijdens een druk bezochte CDA Leiden Nieuwjaarsreceptie in Café De Vergulde Kruik werd dit jaar de Walenkamp Award uitgereikt aan de vrijwilligers van Incluzio, die fietsen verzamelen en opknappen voor Oekraïense vluchtelingen.

Voor het zover was werden er eerst een tweetal korte toespraken gehouden. Als eerste stelde wethouder Julius Terpstra ons gerust dat hij heel kort het woord wilde hebben. Hij herinnerde zich dat hij ooit bij een Nieuwjaarsreceptie was waar een ellenlange speech was en dacht ik ga weg bij deze club. Gelukkig is hij gebleven en hield een echt korte toespraak.

Tweede spreker was Tobias Sandoval Garcia, ook hij hield het kort.

Nadat hij de fractie en de duo raadsleden had voorgesteld, maakte hij bekend naar wie dit jaar de Walenkamp Award gaat.

De Walenkamp Award gaat dit jaar naar de vrijwilligers die fietsen verzamelen en opknappen voor Oekraïense vluchtelingen. Vele van hen hebben een baan in Leiden of omgeving gevonden en dan is een fiets wel erg belangrijk om op werk te kunnen komen.

De vrijwilligers Kees Zitman en  Adri van Melis worden ondertussen geholpen door een aantal Oekraïense vluchtelingen. Ondertussen hebben zij al meer dan tweehonderdvijftig fietsen opgeknapt en uitgedeeld.

De Walenkamp Award wordt sinds 2012 jaarlijks tijdens de CDA Leiden Nieuwjaarsreceptie uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzetten voor het belang van Leiden en haar inwoners. De Walenkamp Award is een eerbetoon aan voormalig CDA wethouder Joop Walenkamp (1949-1997). Bij belangrijke beslissingen verloor Joop Walenkamp nooit het belang van groeperingen en de stad uit het oog. Kees Zitman en Adri van Melis zijn vorig jaar begonnen met het opknappen van fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen. Zij begonnen hiermee achter de opvanglocatie op de Schipholweg. Waarschijnlijk zijn zij in juni het CDA al opgevallen toen CDA wethouder Julius Terpstra een bezoek aan de opvang bracht.

Eind oktober werd de fietsenreparatieplaats Bike4UA- Leiden geopend bij de opvanglokatie op het Stationsplein en tijdens een bescheiden feestje werd de 200e fiets uitgereikt. Wie wil doneren of een fiets over heeft, die eventueel thuis opgehaald kan worden, kan het beste een mailtje sturen naar jvernooy@incluzio.nl

De aanwezige Oekraïners waren supertrots op de Award en daar word ik dan weer even emotioneel van. Je zal maar op stel en sprong gevlucht zijn naar een vreemd land, om iets te doen voor je medevluchtelingen en landgenoten ga je fietsen opknappen. Dan word je uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van het CDA en krijg je een prijs. Natuurlijk zij hebben geen idee van hoe en wat de prijs inhoudt, maar ze voelen wel het stukje erkenning en warmte. Dat is toch prachtig denk ik dan, maar wij kunnen ons natuurlijk niet indenken wat zij voelen. Ik denk dat er dit jaar geen betere en terechte keuze was dan deze.

Na de uitreiking werd er gezellig nagepraat en geborreld door de CDA leden, raadsleden van andere partijen en ‘partijloze’ gasten.

Eerdere personen of organisaties die de award ontvingen waren; 2012 Medewerkers Museum Boerhaave, 2013 Vrienden van Zwembad de Vliet, 2014 Vrienden van het Singelpark, 2015 Stichting de Schuilplaats, 2016 Vrijwilligers Rode Kruis Leiden, 2017 de Scheidsrechters van Leidse Sportverenigingen, 2018 Hotel van der Valk en Albert Heijn XL Bevrijdingsplein vanwege hun activiteiten voor ouderen, 2019 Vrijwilligers en bestuur Schaatshal Leiden, 2020 medewerkers Zorgcentrum Roomburgh, 2021 medewerkers Intensive Care LUMC, in 2022 is er geen award uitgereikt.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 18 januari 2023 - 8:41

Ik sluit me helemaal aan bij jouw mening, terechte winnaars…

Reply
די מריו 18 januari 2023 - 9:51

Dit is toch een goed gevoel verhaal zo.

Love As Always
Dimario

Reply
rietepietz 18 januari 2023 - 21:00

Inderdaad een initiatief dat een prijd verdient, juist om dat het “met en voor” is.

Reply
Hans 18 januari 2023 - 21:18

Het is altijd goed om je voor je medemens in te zetten. Hans

Reply
Nicky 6 februari 2023 - 14:07

Ach, dat is inderdaad mooi!
(Waarschuwing; ik kom ‘even’ bijlezen)

Reply

Plaats een reactie