Home Centrum Rode Amerikaanse Rivierkreeft kan wel zeshonderd jonkies tegelijk krijgen

Rode Amerikaanse Rivierkreeft kan wel zeshonderd jonkies tegelijk krijgen

door Emile van Aelst

Aaf te Water, was de titel van het interactieve watertheater waarbij stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade vertelde over wat er in onze grachten te vinden is. Uiteraard deed Aaf dit vanuit het water.

Ik heb al vaker over Aaf geschreven, Aaf is adviseur stadsgrachten en houdt het onderwaterleven in de grachten nauwlettend in de gaten. Regelmatig kan je haar zien snorkelen in de Leidse grachten. Erg leuk is haar zoutkistenproject, op diverse zoutkisten is te zien wat er op die plek in het water leeft. Ik liep ze destijds langs en stond versteld wat er onder water leeft in Leiden. Deze week gaf ze uitleg bij het Lakenpark als onderdeel van European City of Science Leiden 2022.

Twee uur lang liet Aaf aan voorbijgangers zien wat ze in de gracht vond. Daarbij vertelde ze over het wel en wee van onze grachtbewoners. Het water in de Leidse grachten is behoorlijk schoon en er leven dan ook heel wat vissen. Je kan in Leiden behalve de bekende Snoek, ook Zeelt, Baars en Brasem tegenkomen. Wie ik persoonlijk liever niet tegen zou komen is een Meerval van ruim 1.20 meter. Vanmiddag kregen we voornamelijk krabben, kreeften en mossels te zien.

Je vindt natuurlijk nog veel meer in de grachten, zoals potten en pannen.

Je kan zien dat er rondom het Lakenpark veel gebouwd is en er daarom ook hekken om het terrein hebben gestaan.

De grote struik in het midden is een drijvende tuin die door toedoen van Aaf in verschillende grachten te vinden zijn.

Er zijn in Leiden ook veel schildpadden, speciaal voor hen liggen er schildpadeilandjes om even lekker uit te rusten of te zonnen. Helaas is Aaf dit jaar minder schildpadden tegengekomen.

Deze foto maakte ik vorig jaar bij de Kijfgracht.

Aaf snorkelt bijna dagelijks door de grachten en komt regelmatig dezelfde vissen tegen die ze ook namen geeft. Ze is voor vissen en andere grachtbewoners dan ook een bekende en vertrouwde verschijning. Zo bekend dat bijvoorbeeld deze jonge Fuut niet opzij gaat als ze aan komt zwemmen maar juist dichterbij komt.

Sterker nog hij kijkt zelfs even mee wat er onder water te beleven is 馃檪

Wist je trouwens dat BH waszakjes een dubbele functie hebben, je kan ze ook goed gebruiken om kreeftjes in te verzamelen.

Dit ziet er toch wel grappig uit.

Wat betreft die kreeften, daar hebben we toch wel een groot probleem mee. De grachten zitten vol met de rode en Gevlekte Amerikaanse Rivierkreeften. Zij slopen de kademuren en eten alles op, je kan zeggen ze terroriseren het grachtenleven. De enige manier om de aantallen beheersbaar te houden is zoveel mogelijk wegvangen. Ze zijn trouwens heerlijk om bijvoorbeeld soep van te maken.

Probleem is alleen dat ze zich waanzinnig snel vermenigvuldigen en honderden jonkies tegelijk kunnen krijgen. Volgens Aaf zijn dit er ongeveer zeshonderd die op uitkomen staan.

’s Avonds kreeg ik een appje van Aaf dat het er inderdaad ruim zeshonderd waren en de vissen bij Aaf thuis gesmuld hadden.

Aaf kijkt echt alles na wat ze op de bodem vind en ja zo’n plastic zak is altijd tricky. Er kan rommel in zitten, maar net zo goed een nestje jonge kittens 馃檨

Maar gelukkig vind ze ook dingen waar ze mensen een plezier mee kan doen.

Dit jongetje ging naar huis met een nieuw skateboard.

Ik heb weer genoten en sta elke keer verbaasd over wat er boven water komt en er in onze grachten leeft.

In de fotoslideshow/filmpje nog wat meer over het watertheater.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

讚讬 诪专讬讜 3 september 2022 - 7:08

misschien eens met wat studenten een paar jaar achter elkaar op jacht naar die rivierkreeft.. Dan moet je het toch onder de duim kunnen krijgen.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 3 september 2022 - 10:00

Dat idee van Di Mario is zo slecht nog niet. Bij de een of andere biologie studie kan dit een mooi onderdeel zijn.

Reply
rietepietz 3 september 2022 - 18:01

Die kreeft was natuurlijk een prima vangst als dat 600 nieuwe kreeftjes tot visvoer degradeerde. Dat zou in de sloot natuurlijk deels ook wel gebeuren maar al worden er maar 10 volwassen, dan gaat het n贸g veel te hard.

Reply
Nicky 3 september 2022 - 20:09

Brrrr, enge beesten! Ik lust ze ook niet trouwens.
PS: ik heb even bijgelezen maar niet overal op gereageerd. Anders loopt je inbox vol 馃槈

Reply

Plaats een reactie