Home Leiden Jamboree 1937, Conny van Haasteren uit Leiden was erbij

Jamboree 1937, Conny van Haasteren uit Leiden was erbij

door Emile van Aelst

Zoals een aantal lezers wellicht wel weet heb ik ook elke maandag een pagina in het Leidsch Dagblad met leuke nieuwtjes uit Leiden. Hierdoor krijg ik regelmatig leuke tips of vragen om ergens bij te zijn. Soms zitten daar echte pareltjes tussen, afgelopen week ging ik bij zo’n pareltje op bezoek. Het is deze maand exact 85 jaar geleden dat de Wereld Jamboree in Nederland was. Ik kreeg via Ger Koper van de wijkkrant Morsetekens de vraag of ik het leuk vond om iemand te ontmoeten die nog bij de Wereld Jamboree in 1937 was geweest. Natuurlijk vind ik dat leuk en zo zat ik deze week aan tafel bij twee puur Leidse dames, Conny en Bernadina van Haasteren. Ze gingen het Jamboree lied voor mij zingen.

De nu 92 jarige Conny ging als zevenjarig meisje samen met haar broer Jacques naar de Jamboree in Vogelenzang bij Bloemendaal. Beide waren lid van de Sint Lodewijksgroep in Leiden.

Normaal maak ik tijdens een gesprek regelmatig foto’s, nu kwam ik er eigenlijk niet aan toe. De dames hadden zulke mooie verhalen dat ik vrijwel ademloos zat te luisteren. De naam van Haasteren is natuurlijk bij de meeste (oudere) Leidenaren heel bekend. De vader van Conny en Bernadina had een kolen en aardolie handel in Leiden. De nu tachtigjarige Bernadina was tijdens de Jamboree nog niet geboren, maar ging na de oorlog ook naar de Lodewijksgroep. De zussen wisten nog heel goed dat hun vader altijd de kinderen van de Lodewijksgroep met zijn vrachtwagen naar de zomerkampen bracht.

De Jamboree, vertelde Conny, was een groot spektakel met ruim 28.500 deelnemers uit 54 landen. Je kwam scouts tegen uit landen waar je het bestaan nog niet eens van wist. Om de Jamboree goed te laten verlopen was er een redelijk dik een boekje met daarin alle regels.

Er waren ook allerlei protocollen voor bijvoorbeeld het défilé.Er werd in de familie van Haasteren altijd veel gezongen en daar was ook jaren later nog regelmatig het Jamboreelied bij. Het is ondertussen wel weer heel wat jaartjes geleden dat we het gezongen hebben maar we zullen het proberen.

We proberen er piano bij te spelen, maar de noten op dit blad zijn zo klein dat Bernadina ze bijna niet kan lezen.

We lieten de piano voor wat hij was en de dames zongen zonder pianobegeleiding.

Ik heb genoten van de enthousiaste verhalen, dit zijn echt pareltjes om te ontmoeten. Vanmiddag werd ik gebeld door Conny die mij bedankte voor het artikel in het Leidsch Dagblad. Ze vond het prachtig en had al meerdere reacties gekregen.

Feesten zijn mooi om over te schrijven, maar dit soort ontmoetingen zijn een feestje om over te schrijven.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

די מריו 30 augustus 2022 - 6:56

Mooi verhaal LG… Ik kan me voorstellen dat je genoten hebt.

Love As Always
Dimario

Reply
Michel 30 augustus 2022 - 13:00

1937 was de eerste wereldjamboree in Nederland, in 1995 in Biddinghuizen was er nog 1, dus dat het 85 jaar geleden is dat de wereldjamboree in Nederland was klopt niet helemaal. Maar wel leuk verhaal. en leuke foto’s.

Reply
Sjoerd 30 augustus 2022 - 7:56

Goh, daar heb ik ook ooit nog eens bij gezeten, niet bij de scouting, de padvinderij was het toen nog… Mooi verhaal.

Reply
Jochem Kornalijnslijper 31 augustus 2022 - 14:29

Ik heb veel grote Scouting/ Padvinderij kampen mee gemaakt waaronder ook twee Wereld en twee Europese Jamborees. Als u door het lezen van het artikel plots herinnert dat u nog oud Scouting/ Padvinderij spullen in huis heeft waar u niets mee doet zal deze verzamelaar het graag bewaren en doorgeven. Uniformstukken, boeken, foto’s en anzichtkaarten, theelepeltjes en bestek er is ontzettend veel gemaakt. Verzamelaars houden de geschiedenis levend.
En het enthousiasme in het verhaal van Conny van Haasteren begrijp ik heel goed. Het zijn ervaringen voor het leven.
Jochem

Reply
rietepietz 30 augustus 2022 - 14:58

Dat is toch wel héél bijzonder om nog iemand te vinden die erbij was en het ook nog kan vertellen. Kwieke dames hoor.

Reply
logbankje 30 augustus 2022 - 21:29

Wereld Jamboree in 1937, mijn vader heeft deze ook meegemaakt, hij was ook lid van de scouting. Hans

Reply
COEN VISSER 12 april 2024 - 21:48

HERINNER ME KOKKIE EN LENIEVVAN HAASTEREN.MIJN VADER ANTOON VISSER HAD ‘N SLAGERIJ AAN HET EIND VAN DE HAARLEMMERSTRAAT.IK SPEELDE OP DE OUDE RIJN EN ZXAG DAT ER ‘M KINDERWAGEN MET KIND HET WATER IN REED.VADER VA HAASTEREN ZAG HERT GEBEUREEN,RENDE HET HUIS UIT,GOOIDE WAT KLEREN UIT EN ZWOM NAAR DE NOG DRIJVENDE KINDERWAGEN EN BRACHT DEZE NAAR DE WAL,WAAR DEZE SNEL OP HET DROGE WERD GEBRACHT.

Reply
Vierde de Zonnebloem een late- of een heel vroege Pasen in woonzorgcentrum de Parelvissers – Leidse Glibber 16 april 2024 - 0:29

[…] jaar geleden maakte ik een blog over de Jamboree van 1937. De zussen Bernadine en Conny van Haasteren zongen toen het Jamboreelied voor me. Ik moest gelijk terugdenken aan die geweldige middag toen ik Conny (m) in de zaal zag […]

Reply

Plaats een reactie