Home Overig Kees Hartevelt heeft beste haring volgens jury van bekende Nederlanders

Kees Hartevelt heeft beste haring volgens jury van bekende Nederlanders

door Emile van Aelst

Het team van Kees Hartevelt, Diamantplein Leiden, won de eerste prijs bij de nationale haring smaaktest. Dit jaar geen plaatselijk of regio gebeuren, maar een stuk nationaler met onder andere deelnemers uit Heemsteden en Maarssen. Toch vielen de prijzen in Leiden en Katwijk.

In Restaurant de Beukenhof in Oegstgeest werd de smaaktest gehouden, niet meer de regio smaaktest maar nationale haring smaaktest.

Voor een nationale smaktest heb je dan niet alleen haringverkopers van buiten de regio nodig, maar ook een jury die uit alle streken van het land komt. Waarschijnlijk zitten er wel een paar bekende gezichten bij, of alleen maar bekende gezichten 🙂

Om zes uur verzamelden zich tal van bekende Nederlanders waarvan sommige met hun partner of familieleden in de tuin van de Beukenhof.

Ik kan natuurlijk van iedereen een fotootje laten zien, maar dan wordt het een hele lange blog. Onderaan in de fotoslideshow komt iedereen langs en ook alle mag ik even op de foto met foto’s. Ik maak een uitzondering voor Wil die ik al een tijdje niet meer gezien heb sinds hij gestopt is met fotograferen in Oegstgeest. Hij ging dan ook wel op een strategische plek zitten tussen strafpleiter Natascha Harlequin en journalist/columnist Catherine Keijl 🙂

Voor de proeverij begon gaf visprofessor Arie Kuijt uitleg over de haring en hoe je als inkoper een goede haring herkent.

Ik moet elk jaar lachen om de reacties op het verhaal over de beet in het ruggetje van de haring. Het is echt waar dat een hapje uit de rug van een niet schoongemaakte haring het lekkerste is van de hele haring.

Het verhaal wekte verbazing en ongeloof.

Terwijl de jury binnen aan het proeven was, gaf Arie buiten nog uitleg over de haring aan de niet proevers. Vooral de dochter van oud-international René van de Kerkkhof genoot van de hap uit het ruggetje van de haring.

Binnen waren de tien juryleden druk bezig met het proeven van de dertien haringen. Uiteraard wisten ze niet van welke handelaren de haringen kwamen. Daarnaast hield notaris Mr. Janbert Heemstra van de Clercq Advocaten/Notariaat een oogje in het zeil en controleerde na afloop de juryrapporten.

Tja als je dan naast een oud favoriet van je staat dan vraag je toch, Emile maak even snel een foto. Voor schrijver Jeroen Windmeijer kon de avond niet meer stuk, toen hij naast René van de Kerkhof kwam te staan.

Burgemeester Emile Jaensch had een dubbelrol. Hij zat niet alleen in de jury, hij mocht later op de avond ook de prijzen uitreiken.

Iedereen was het erover eens dat alle haringen lekker waren, maar ja er is er altijd wel eentje die zo te zien net iets minder dan de rest is.

Fred Teeven liet zijn vrouw regelmatig een stukje proeven, maar de beslissing bleef bij hem zoals hij naderhand uitlegde.

Terwijl de notaris de juryrapporten nakeek werden er in de tuin lekkere kleine gerechtje geserveerd en was er tijd om wat foto’s te maken in de prachtige tuin.

Hoofdsponsor Menno Smitsloo, restaurateur Erwin Rosendal en visprofessor Arie Kuijt keken tevreden rond hoe iedereen het naar zijn zin had.

Ik zag het team van Hartevelt binnenkomen en wist dus dat ze gebeld waren dat ze in elk geval in de prijzen zouden vallen. Ze waren bij voorbaat al trots of het nu een twee of drie zou worden.

Emile Jaensch had zijn ambtsketen omgehangen en kon overgaan tot de prijsuitreiking.

Hij vroeg zo nu en dan korte commentaren aan de jury, waarom ze een bepaald nummer hadden uitgekozen als beste haring.

Catherine Keijl had een voorkeur voor een bepaald nummer en daar zou ze bij wijze van spreken voor omrijden om daar een haring te halen. Nou Catherine ik hoop dat we je eerdaags op het Diamantplein in Leiden gaan zien,  want jou favoriete haring werd winnaar en komt uit Leiden.

Van der Valk versmarkt uit Voorschoten eindigde op de derde plaats.

Op de tweede plaats de familie Schuitemaker uit Katwijk.

Op de eerste plaats Kees Hartevelt. De kraam van dit familiebedrijf staat op het Diamantplein in Leiden en is zeker weten het omrijden waard.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 8 juli 2022 - 7:04

Lekker een haring. Volgende week vakantie, dan ga ik maar weer eens eentje scoren.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 8 juli 2022 - 8:00

Ik schrijf het in mij agenda, de volgende keer naar het Diamantplein in Leiden.

Reply
rietepietz 8 juli 2022 - 18:39

Je kunt mij álles wijsmaken, ik eet geen haring, bbrrrr.!

Reply
logbankje 8 juli 2022 - 21:37

Kees Hartevelt heeft Leide op een hoger niveau gebracht met zijn beste haring. Hans

Reply
Nicky 13 juli 2022 - 14:43

Ik geloof de jury zondermeer. Ik ga het niet testen. Maar handig voor jou dat je prijs in Leiden is gevallen.

Reply

Plaats een reactie