Home Centrum Geweldige Koningsdag 2022, Hoera weer samen feesten

Geweldige Koningsdag 2022, Hoera weer samen feesten

door Emile van Aelst

Het was een mooie, maar wel erg drukke Koningsdag. Na twee jaar weinig feest vanwege corona barstte gisteren het feest in heel Nederland weer los. Zoals de laatste jaren ging ik ook dit jaar weer op pad met de Oranje Vereniging Leiden en de burgemeester om zoveel mogelijk feestlocaties te bezoeken zowel binnen als buiten het centrum.  We bezochten zestien locaties in ongeveer tien uur. Gelukkig hadden we wel een busje tot onze beschikking, maar toch ook nog 12.000 stappen op de stappenteller 🙂

We verzamelden om kwart over acht ’s morgens bij Vooraf en Toe. Op weg daar naartoe zag ik mensen sjouwen of met bakfietsen op weg om hun plekje op de kleedjesmarkt in te nemen.

Ik vlieg door de dag heen en het beste is eigenlijk om het filmpje en de fotoslideshow onderaan te bekijken, die geven in een paar minuten tijd een goed beeld van de hele dag. We begonnen bij de Jacob Catslaan om de vlag te hijsen,  laanbewoner Claas Griffioen had dit jaar de Band of Liberation geregeld om het Wilhelmus en het Leids Volkslied te spelen.

Iedereen hoopt natuurlijk dat burgemeester Henri Lenferink deze dag van alles wil openen, onthullen en meedoet aan spelletjes. In de Morswijk mocht hij het feest openen.

Het waren de eerste stappen van heel wat meters vandaag 🙂

Kijk dat bedoel ik na vijftig meter stond Henri al ballen te gooien.

Hoe klein ze ook zijn, ze weten precies wat mama voor ze moet kopen en halen dat feilloos tussen alle kleding uit.

Altijd fijn als een van de bestuursleden familie bij van Maanen heeft werken, dat leverde ons een lekkere Oranje Tom Poes op.

In de Professoren en Burgemeesterswijk zag ik het voor het eerst en ging het nog heel wat keren tegenkomen. Veel mensen hebben geen kleingeld meer op zak. Kinderen zijn heel inventief en zo kon je op veel plekken betalen met een Tikkie.

Jille stond niet voor zichzelf, maar haalde geld op voor Oekraine en giro 555. Hij had zelf stickers ontworpen en geregeld dat die gratis gedrukt werden en verkocht ze voor een donatie naar keuze. Jille is ook erg snel met de Rubiks Cube en verdiende daar ook veel geld mee. Voor twee euro loste hij de puzzel op binnen twee minuten, redde hij het niet binnen die tijd dan kreeg je het dubbele terug.

Jong K&G is elk jaar vaste gast op het plein in de wijk om de kinderoptocht te begeleiden.

Veel Leidse politici en oud politici liepen rond op het plein zoals bijvoorbeeld de voormalig wethouders Robert Strijk en Paul Laudy.

De zolders in deze wijk zullen ook uitgepuild hebben, er waren meer kleedjes dan ooit.

De volgende stop was de Fruitbuurt waar voor het eerst Koningsdag werd gevierd door de wijk.

Even live aan het thuisfront laten zien dat ik met de burgemeester praat.

Meneer, meneer kijk eens ik heb ze er alle drie om gegooid.

Alle kinderen hadden een kaart waarop de spelletjes die ze gedaan hadden werden afgestreept.

Volgende stop was een klein stukje lopen over de Breestraat om daarna heel snel een korte lunch te gebruiken in Minerva.

Na de lunch verder gelopen over de Breestraat.

Opvallend veel kinderen die iets deden voor giro 555 en Oekraïne. Ik vind het oprecht mooi hoe we kunnen combineren, we vieren feest, maar denken wel aan Oekraïne. Dat is de kracht van Nederland denk ik.

Heerlijk al die blije gezichten en oranje kleding of accessoires.

Weer veel kinderen die muziek maakten en hoopten op een prijs van het straatmuzikanten wedstrijd Het Gouden Petje.

In het Trouwstraatje, naast het Stadhuis, reikte Henri Lenferink de prijzen van Het Gouden Petje uit. Het is duidelijk Leiden heeft een hoop muzikale beloftes voor de toekomst in huis.

We liepen verder naar de Hooglandsekerkgracht waar het ook altijd erg druk en gezellig is.

Ook de plek waar iedereen met iedereen op de foto wil 🙂

Gezellig en lekker snuffelen tussen al het speelgoed en alles wat verder uit de kasten gekomen is.

Het busje stond alweer te wachten om ons naar de Paganinistraat in Zuid West brengen. We komen er elk jaar om onder andere te kijken bij de straattekenwedstrijd.

We laten ons ook altijd verleiden om even mee te doen met het straat Volleybal.

En even te praten met de bewoners.

Op naar de volgende, extra ingelast locatie, verzorgingshuis de Parelvissers, waar Bianca en Hugo Choufour optraden.

De Leidse zangeres Wies Cavé woont hier ook en zingt elk jaar nog voluit mee als haar nummers worden gezongen. Ze was aangenaam verrast met het bezoek van de burgemeester.

Het was groot feest in de Parelvissers en staat wellicht voor volgend jaar al vast op de agenda.

We waren ’s morgens al in Westerkwartier geweest, maar toen bleek dat het feest daar pas om twaalf uur begon. We gingen ’s middags nog even terug.

Er zitten daar heel knappe schminkers.

Terug naar het centrum waar het ondertussen behoorlijk druk was zowel op straat als op het water. We wilden naar het grote feest op de Lammermarkt, maar daar was het zo druk dat we daar maar vanaf zagen ook in verband met de tijd.

Even een klopje op onze eigen schouders. We waren met zijn vieren voor Sleutelstad bezig. Robbert en Chris maakten livereportages en filmpjes, ik de foto’s en Reanne verzond de hele dag door al het materiaal zodat het gelijk online kon en als fotoslideshow op tv.

Verder lopen richting Het Gerecht waar Augustinus de kinderen vermaakte met kinderspelletjes, poppenkast en een springkussen.

Ondertussen brak eindelijk de zon door en werd het toch nog lekker weer.

Het was echt een leuk en kleurig feest op Het Gerecht met als thema circus.

Op weg naar Quintus even gekeken bij Hoppezak, de grootste verkleedkist van Nederland, waar verkoop van overtollige feestkleding was.

Sommige foto’s knallen er gewoon lekker uit.

Op het pleintje bij Quintus was het gezellig druk met mooie optredens.

Na Quintus op weg naar de welverdiende borrel en aansluitend diner in Augustinus.

Een mooi en lekker slot van een geweldige dag.

Henri Lenferink vertelde weer genoten te hebben en bedankte iedereen voor de inzet tijdens deze Koningsdag.

Nog even een groepsfoto en daarna naar huis om bij te komen van een lange maar mooie dag.

Hieronder een fotoslideshow met alle foto’s die ik gemaakt heb, als we bij je langs zijn geweest goede kans dat je er tussen staat.

In het filmpje nog meer sfeerbeelden van de hele dag.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 29 april 2022 - 7:31

Hoe kun je nou naar de kleedjesmarkt gaan zonder dat je kleingeld meeneemt. Hoe leuk is het voor die kinderen om later al die munten te tellen. Jullie hebben een mooie route gemaakt.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 29 april 2022 - 8:03

Wat een foto’s zeg… de foto van Henri Lenferink in de Morswijk is schitterend. Het lijkt daar net of hij een gekleurde broek aan heeft.

Reply
Yova 29 april 2022 - 9:37

Wauw daar is wel te doen geweest. Druk geweest daar. Het is altijd druk geweest daar. Veel foto’s heb je gemaakt. Filmpjes ook geweldig te zien. Actie voor de oorlog land is zeker goed bedoeld om laten zien. Fijn weekend.

Reply
rietepietz 29 april 2022 - 17:12

Dat was meer een slijtageslag voor de burgemeester dan een feestje zou ik denken. Nou jullie hoefde in ieder geval niet zelf te koken.

Reply
Nicky 3 mei 2022 - 9:49

Wat een feest wat het overal. Ik geloof dat bijna iedereen dit echt gemist heeft.

Reply

Plaats een reactie