Home Leiden Actie Leiden helpt Oekraïne gaat verder om geld in te zamelen

Actie Leiden helpt Oekraïne gaat verder om geld in te zamelen

door Emile van Aelst

Leiden heeft de afgelopen week laten zien waar een relatief kleine plaats groot in kan zijn. Ondernemer Roald Laport wilde eigenlijk maandagavond met zijn busje naar Sittard rijden om wat hulpgoederen af te leveren. Hij deed een oproep op facebook of er mensen waren die ook nog iets konden missen zodat zijn personenbusje goed gevuld zou zijn. Het liep iets uit de hand en het eindresultaat was ruim 100.000 kg aan goederen die door ruim 100 vrijwilligers waren gesorteerd op 275 pallets en met 13 volle vrachtwagens naar Sittard werden gebracht.

Leiden heeft laten zien ruimhartig mee te leven, maar naast goederen is helaas ook veel geld nodig voor opvang, eten, medicijnen en ga zo maar door. Donderdagmiddag kreeg ik een app bericht van Trudy Kwik met daarin de uitleg dat er snel iets moet gebeuren om geld in te zamelen. Morgenochtend om negen uur een teams vergadering kan ik op je rekenen. En zo zaten vrijdagmorgen een aantal mensen bij elkaar die een groot netwerk hebben onder ondernemers, verenigingen, studenten en daarnaast weten hoe je de handen uit de mouwen moet steken.

Ik heb zelden meegemaakt dat verschillende neuzen zo snel dezelfde kant opstonden en er binnen drie kwartier al een aantal uitvoerbare plannen op tafel lagen en taken verdeeld waren. De plannen werden ook snel gedeeld. Zowel Unity als Sleutelstad brachten om vijf uur ’s middags het nieuws al en in het Leidsch Dagblad van zaterdag stond ook al een artikel.

We hebben een partij van 10.000 blauwe polsbandjes kunnen bestellen, die op dit moment bedrukt worden met het adres van de website in gele letters.

De bandjes worden komende week verdeeld over diverse verkooppunten en gaan vijf euro kosten. Er was nog een idee waar we gelijk achter stonden en snel mee konden schakelen. Een benefietavond, zeer waarschijnlijk gaat dat in de Stadsgehoorzaal plaats vinden. Er zullen genoeg Leidse artiesten zijn die hier belangeloos aan mee willen werken. Het zou erg mooi zijn als er in de omgeving van Leiden ook een orkest, band of artiest uit Oekraïne is die op zou kunnen treden. Dat onderstreept nog eens extra dat we samen achter Oekraïne staan.

Terwijl ik mij al de hele week verbaasde over deze onmenselijke manier van oorlog voeren, bedacht ik mij dat dit honderden jaren  geleden voorkwam. Een stad omsingelen en uithongeren. Dat is voor ons Leidenaren niet onbekend, de Spanjaarden omsingelden Leiden in 1574 maanden lang. De toenmalige burgemeester Pieter Van der Werf weigerde de stad op te geven, ondanks dat de bevolking uitgehongerd en ziek was. Op 3 oktober waren de Spanjaarden door het water verdreven en brachten de Watergeuzen haring en wittebrood voor de hongerige bevolking. Misschien wat ver gezocht, maar eigenlijk is Volodymyr Zelensky de Pieter van der Werf van 2022. Laten wij dan als Leidenaren massaal de Geuzenrol aannemen door ruimhartig alle acties te ondersteunen.

Momenteel wordt op de achtergrond de site aangepast en is vanaf komende week alle informatie over de komende acties te vinden op www.leidenhelptoekraïne.nl 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 6 maart 2022 - 0:22

dat is toch het mooie aan de meeste Nederlanders, als er echt ergens nood is, dan zijn we er.

Love as Always
dimario

Reply
Sjoerd 6 maart 2022 - 8:16

Je wordt ingehaald door het verleden, jammer dat we er niets van leren.

Reply
rietepietz. 6 maart 2022 - 16:50

Tja je kent, altijd nuchter tot op het bot. Waarom weer duizenden plastic bandjes in het milieu terecht laten komen als mensen ook gewóón 5 Euro kunnen storten

Reply
Hans 6 maart 2022 - 22:04

Het stemt me goed dat de Nederlanders klaar staan om deze vluchtelingen op te vangen.
hoop dat deze onzinnige oorlog snel voorbij is. Hans

Reply
Nicky 10 maart 2022 - 12:09

Die bandjes actie vind ik ook wat minder (Rietepietz was me weer voor) maar ik vind het wel mooi dat er zoveel georganiseerd wordt.

Reply

Plaats een reactie