Tuinvereniging Cronesteyn viert dit jaar haar veertigste verjaardag.
Ik was hier een paar jaar geleden en keek mijn ogen uit hoe alleen al de entree was veranderd met bijvoorbeeld een veel groenere parkeerplaats.
Een van de doelstellingen die het huidige bestuur zich gesteld had was het behalen van het certificaat Natuurlijk Tuinieren. Dit certificaat wordt uitgegeven door de landelijke organisatie AVVN, Alle Volkstuinen Van Nederland. Zaterdag kwam een vertegenwoordiger van de AVVN het certificaat brengen en bekend maken hoeveel sterren Cronesteyn na een eerste keuring verdiend heeft. In de kantine zaten een aantal leden vol spanning te wachten op de bekendmaking.
Bij een verjaardag hoort gebak natuurlijk.
Magda Vlaardingerbroek, bestuurder/penningmeester van de AVVN bracht het verlossende antwoord. Het was opgevallen dat de vereniging in korte tijd zoveel opgeknapt had aan het park, waarbij het Irislaantje eruit sprong als voorbeeld van Natuurlijk Tuinieren. Maar ook de omgeving van de parkeerplaats is groener en verzorgder geworden. Er werd ook op details gelet zoals bijvoorbeeld de stoelen in de kantine. Ze waren standaard bruin en hebben nu allerlei vrolijke kleuren.
Al deze inspanningen werden beloond met maar liefst drie stippen. Voor een eerste keuring is dit erg hoog, zeker als je bedenkt dat het maximum aantal stippen dat je op kan bouwen vier is.
Henk Boting, voorzitter Leidse Amateur Tuinders, feliciteerde de jarige volkstuin. En complimenteerde bestuur en vrijwilligers voor hun enorme inzet om dit voor elkaar te krijgen.
Hij vond het een mooi afscheidscadeau voor scheidend voorzitter Karin Swanenburg en een goede start voor haar opvolger Henk van der Zeeuw.
Buiten stond een aanhanger vol fruitboompjes. Alle leden mochten een boompje meenemen en wie weet kan je hier over een paar jaar overal appels en peren plukken.
Ondanks de stromende regen liepen Karin en ik een rondje over het park. Er zijn 308 tuinen op het park die alle huurders zelf onderhouden, daarnaast zijn er ruim zeventig vrijwilligers om het totale park mooi te houden. Er is een speciale bouwcommissie, tuinadviseurs en natuurlijk vrijwilligers in de kantine en de patatterie.
Er zijn uiteraard een hoop standaard tuinen, maar er zitten ook echt juweeltjes tussen. Eind oktober in de stromende is natuurlijk niet het beste moment om rond te kijken, maar ik kan mij indenken hoe fleurig deze tuin in de zomer is.
Vrijwilligers en bestuur zijn vooral trots op het Irislaantje.
Het ziet er dan ook prachtig en natuurlijk uit en met mooie kweekbakken.
Er wordt enorm veel gebruik gemaakt van de zaden, stekjes en overtollige planten bieb.
Medewerkers van Gemiva die op de naast gelegen activiteiten boerderij Hoeve Cronesteyn werken bouwden een mooi insecten hotel.
Het is duidelijk, de drie sterren zijn zeker weten verdiend, je loopt echt door een mooi stukje natuur in het park.
En wil je even uitrusten geen probleem, je komt altijd wel een bankje tegen.
En heb je iets te bepraten of iemand om over te praten, dan heb je altijd dit bankje nog 🙂
Een prachtig volkstuincomplex waar je ook gewoon als bezoeker kan wandelen, om misschien wel ideeën op te doen voor je eigen tuin. In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s, ik hoop dat de tekst die Dorus erbij zingt je bespaard blijft.
4 reacties
Ik vind de tuin voornamelijk leuk om er in te zitten met de bbq of een vuurtje … 😉
Love As always
Dimario
Hier in de buurt is ook zo’n soort complex, altijd leuk om er even rond te wandelen, vooral in het voorjaar is er veel te zien.
Dat ziet er fantastisch en heel gezellig uit.
Dat hebben ze goed gedaan, zeg! Het ziet er dan ook prachtig uit.