Home Centrum Queer Pride March Leiden 2021

Queer Pride March Leiden 2021

door Emile van Aelst

Zaterdagmiddag kleurde Leiden in de LHTBIQ+ kleuren, ruim 250 demonstranten kwamen naar de Lammermarkt voor de Queer Pride March.De laatste Pride in Leiden was op zaterdag 25 juni 1983 toen de landelijke Roze Zaterdag in Leiden werd gehouden. Er is op zich nog niet veel veranderd sinds die tijd, je kan als queer nog steeds niet veilig over straat. Queer is een verzamelterm voor homo’s, transseksuelen, mensen die zich niet bij een gendergroep scharen en al wie zich onder deze parapluterm thuis voelt.

Diverse sprekers riepen op om een duidelijk stelling te nemen tegen hoe de maatschappij met queer omgaat.  Er moet nog een hoop gebeuren, bijvoorbeeld op de universiteit is één gender toilet en die is dan ook nog ergens verstopt in de kelder.

David een homofiele jongen uit Indonesië wordt zelfs in homofiele kringen op de universiteit gediscrimineerd omdat hij niet wit is.

Ondanks de ernst van de demonstratie kan ik ook genieten van de vaak mooie en originele protestborden.

En soms kan een boodschap heel simpel maar wel waar zijn.

In de fotoslidehow/filmpje onderaan veel meer mooie borden en mensen.

Na de diverse sprekers trok de demonstratie de stad door. Voorop een spandoek met de tekst “Tussen Droom en Daad, Staan Gezin & Staat” dit was in 1983 het thema van de Pride in Leiden en eigenlijk nog steeds actueel.

De Pride liep via de Langegracht langs De Kroon, het pand van het COC Leiden.

Het verkeer had totaal geen last van de perfect georganiseerde Pride, omdat de demonstranten zoveel mogelijk over de stoep liepen.

Voor de demonstranten richting Haarlemmerstaat liepen kwamen zij langs café De Roze Beurs.

Ergens is het best wel raar dat het 38 jaar heeft moeten duren voor er weer een Pride door Leiden liep.

Ondanks dat ik een rasoptimist weet ik vrijwel zeker dat er helaas nog heel wat Pride’s nodig zijn in de toekomst.

Maar misschien zou Leiden er niet weer 38 jaar op moeten wachten en zolang het nodig is, jaarlijks een Pride moeten organiseren.

In de fotoslideshow/filmpje meer beelden van de Queer Pride March Leiden 2021.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 26 september 2021 - 8:10

Ik heb meegewerkt aan de pride in Heerlen. Voor mij mag iedereen zijn wat het voelt. Als het met respect voor elkaar gebeurd, moet dat toch kunnen.

Reply
די מריו 26 september 2021 - 9:48

Ik moet zeggen dat ik dit er een stuk smakelijker uit ziet dan de variant in Amsterdam met die boten. Dit mag van mij elk jaar wel, waar dan ook. En ook als het volledig geaccepteerd is moet het doorgaan omdat we daarmee laten zien, dan zoveel dingen mee tellen.

Love As always
Dimario

Reply
Nicky 26 september 2021 - 13:15

Dat ziet er vrolijk uit. Ik ben echt niet moeilijk en ik vind echt dat iedereen moet doen wat hij/zij/het/of wat dan ook zich prettig bij voelt. Maar een genderneutraal toilet? Sommige dingen begrijp ik gewoon niet.

Reply
rietepietz 26 september 2021 - 14:39

Sterker nog, de acceptatie is juist minder geworden sinds dit soort demonstraties met enige regelmaat voorkomen. men lijkt niet door te hebben dat men nu zichzelf in hokjes zet en dat dát geen goede ontwikkeling is. Genderneutrale toiletten zijn onzin, er zijn maar twee manieren om te plassen, met of zonder “slurfje’ dat kan in een dames dan wel heren toilet. Het gaat dus om welke “mogelijkheden” iemand nodig heeft bij wat er op de deur moet staan. “dames” dan maar veranderen in “toilet” en ” heren” in “Urinoir ” zodat men weet wat men achter de deur aan zal treffen.

Reply
Hans 26 september 2021 - 22:49

Het lijkt op een bij elkaar verzamelde groep demonstranten als ik zo de spandoeken lees.
Gelukkig kan dat in ons land. Hans

Reply

Plaats een reactie