Home Leiden Volkspark De Leidse Hout bestaat 90 jaar, feestje in de stromende regen

Volkspark De Leidse Hout bestaat 90 jaar, feestje in de stromende regen

door Emile van Aelst

In de stromende regen in een park gaan zitten doe je niet zomaar, dan moet er iets bijzonders aan de hand zijn. Het was opmerkelijk dat ondanks de stromende regen vrijwel alle genodigden voor de viering van 90 jaar Volkspark De Leidse Hout aanwezig waren.

Het was gisteren op de kop af 90 jaar geleden dat Volkspark De Leidse Hout werd geopend. Het park heeft onder andere twee grote velden, meerdere wandelpaden, een schapenwei, vele slootjes, een grote vijver, het theehuis en waterpodium de Waterlelie.

De verjaardag werd gevierd met een klein feestje bij waterpodium de Waterlelie, waar The Old Rhine Jazzband de genodigden verwelkomde.

Vanwege de coronamaatregelen was er een beperkt aantal mensen uitgenodigd en moest iedereen blijven zitten. Ondanks de regen was de sfeer toch perfect.

Ruud Hommes, voorzitter Vereniging Vrienden van De Leidse Hout, heette iedereen welkom en stond stil bij de geschiedenis van het park.

Een geschiedenis met hoogte en dieptepunten. Momenteel is het park een enorme publiekstrekker en genieten dagelijks honderden mensen van het park. Ze laten de hond uit, liggen te luieren op de ligweides, joggen, sporten of gaan bij het Theehuis wat drinken terwijl de kinderen spelen of naar de hertjes kijken.

In de laatste oorlogsjaren heeft het park het zwaar te verduren gehad, vrijwel alle bomen waren tijdens de zware winter in de kachels verdwenen. Eind jaren zestig waren er plannen om het park een stuk kleiner te maken. Gelukkig heeft het park het allemaal overleefd en kunnen we er nu nog dagelijks van genieten.

Wethouder Fleur Spijker feliciteerde het bestuur en gaf het belang van het park aan. We hebben een groene binnencirkel in Leiden, dat is het Singelpark. Daarnaast willen we een groene buitencirkel die met een soort spaken in de binnencirkel steekt. De Leidse Hout is een van die belangrijke spaken.

Ter gelegenheid van het 90 jarig bestaan is een tweede Leidse Hout boekje uitgebracht, dit keer over dieren in De Leidse Hout. Lieke van Boven, een van de samenstellers, liet vol trots het eerste exemplaar zien en bedankte alle mensen die meegewerkt hebben aan het boekje.

Het eerste exemplaar was voor Fleur Spijker, zij kreeg ook gelijk het andere boekje bomen in de Leidse Hout.

Stadsgrachtenadviseur Aaf Verkade snorkelt niet alleen in de Leidse grachten, ze heeft onlangs ook in de grote vijver gesnorkeld. Er zit veel vis in de vijver, het vuil op de bodem viel mee. Vlak langs de kant wat bierflesjes en een terrasstoel, verder is de vijver goed schoon. Ze waarschuwde er zeker niet in te gaan zwemmen, het zit vol met waterplanten en voor je het weet zit je verstrikt.

Ze had nog een klein vriendje meegebracht. Ik ben vergeten te vragen wat voor beest het is, maar zou hem niet graag tegenkomen in mijn bed 馃檪

Na haar verhaal ging Aaf Verkade ging richting vijver om nog even te snorkelen.

Op het podium speelde The Old Rhine Jazzband nog een paar nummers. Mooie bijkomstigheid, 25 jaar geleden werd het waterpodium de Waterlelie feestelijk geopend met een optreden van de Old Rhine Jazzband.

Met lekkere jazzmuziek op de achtergrond stond ik in de regen te kijken naar het snorkelen van Aaf.

Ik stond er niet voor niets, want was getuige van een primeur. Aaf vond een paling op de bodem van de vijver. Als het een beetje meezit staat er eerdaags Leidse Hout paling op de menukaart van het Theehuis 馃檪

De komende maanden zijn聽 elke zondag concerten in de Waterlelie, ook in Openluchttheater zijn de komende tijd diverse optredens. Kijk voor de agenda even op de site. In het filmpje hieronder wat sfeerbeelden en een paar minuten optreden van The Old Rhine Jazzband.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

讚讬 诪专讬讜 2 juli 2021 - 6:59

Er zal een hoop gebeurd zijn in 90 jaar park. Zo kan ik me voorstellen. Een aal in de vijver, je vraagt je toch af hoe die er komt.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 2 juli 2021 - 8:42

Waarom regent het altijd in Leiden…

Reply
rietepietz 2 juli 2021 - 18:04

Het wordt duidelijk weer gezellig in het park. Alleen moet het weer nog ff mee gaan werken.

Reply
Nicky 3 juli 2021 - 22:11

Toch wel een beetje jammer van het weer. Hier had een stralend zonnetje niet bij misstaan

Reply

Plaats een reactie