Home Leiden Wat zwemt er eigenlijk in onze grachten, lees het op de zoutkisten

Wat zwemt er eigenlijk in onze grachten, lees het op de zoutkisten

door Emile van Aelst

Het water in de Leidse grachten is redelijk schoon en regelmatig zie je mensen een duik nemen, maar zouden ze weten wat er allemaal leeft in onze Leidse Grachten. Adviseur stadsgrachten Aaf Verkade houdt het allemaal bij en laat het op de zoutkisten in het havenkwartier zien.

Vandaag is de Zoutkistenroute uitgebreid naar de bruggen bij het Singelpark en onthulden initiatiefnemer Aaf Verkade en burgemeester Henri Lenferink de zoutkist op de Boisotkade.

Ik kom zo op de nieuwste zoutkist terug eerst wat uitleg hoe en waar het project begonnen is. Leiden heeft bij vrijwel elke brug een zoutkist staan om bij gladheid in de winter zelf te kunnen strooien. De deksels van de zoutkisten zijn een mooi tableau om te laten zien wat er eigenlijk in onze grachten rondzwemt bedacht Aaf Verkade, vandaar dat in haar eigen wijk er een educatieve Zoutkistenroute is met uitleg op circa twintig zoutkisten. Vooral in de grachtjes van het Havenkwartier wemelt het van de bijzondere vissen, krabben, kreeften en andere bijzondere waterdieren.

Natuurlijk veel vis zoals bijvoorbeeld Snoek, Baars, Zeelt en Brasem. Vissen met een lengte van enkele centimeters tot een halve meter of groter.

Je hebt natuurlijk ook heel grote vissen, zoals bijvoorbeeld deze meerval van 1,20 meter.

Ook kruipt er heel veel over de bodem zoals deze er eng uitziende Zuiderzeekrab. Ziet er enger uit dan hij is, want hij is hooguit twee centimeter groot.

Wie ik liever niet aan mijn teen heb hangen is deze Chinese Wolhandkrab die ongeveer 15 centimeter groot is.

De rode Amerikaanse Rivierkreeft komt regelmatig even het water uit.

Veel Leidenaren zijn hem al eens tegengekomen als hij met zijn scharen omhoog opeens voor je staat, daarom heeft hij ook de bijnaam de fietspadkreeft.

Aaf is de enige in Leiden die een speciale ontheffing heeft om te snorkelen in de Leidse grachten om de vissen te kunnen monitoren en je ziet haar dan ook regelmatig door de Leidse grachten zwemmen. Menno Bentveld, Leidenaar en presentator van het tv programma Vroege Vogels’ mocht vorig jaar een keertje met haar meezwemmen. Dat leverde een mooi filmpje op.

Vandaag was een bijzondere dag na het succes in het Havenkwartier wordt er uitgebreid naar de zoutkisten bij het Singelpark. Aaf Verkade zei het is toch raar dat het Singelpark alleen maar over groen gaat en niet over blauw, vandaar dat ze contact zocht met het bestuur van het Singelpark en die waren direct enthousiast.

De zoutkist op de Boisotkade staat op een historische plek, hier verlieten de Pilgrims de stad en kwamen de Geuzen binnen.

De onthulling werd, mede door de coronamatregelen, bijgewoond door een klein select gezelschap.

Om te laten zien dat er niet alleen vis leeft in de Leidse grachten, waren wat kreeften meegenomen. Uiteraard ook de rode  Amerikaans rivierkreeft, die regelmatig met zijn scharen omhoog op de walkanten te vinden is.

Burgemeester Henri Lenferink kreeg ook de eerste kleurplaat uitgereikt die kinderen kunnen downloaden op internet.

De platen op de zoutkisten zijn hufterproof, dat is vooral te danken aan de inzet door Pierre de Jong die daar een extra bedankje voor kreeg.

Nog meer cadeautjes en nieuwtjes. Henri Lenferink kreeg een aantal placemats die hij uit mocht delen.

Aaf speelde ook even voor bezorgdienst en had het boek ‘Het recht van de snelste’ dat geschreven is door haar zuster Thalia Verkade ook voor Henri Lenferink bij zich. Dit boek won een paar weken geleden de Brusseprijs 2020, maar daar kom ik eerdaags nog op terug.

Voor Aaf was er ook nog een presentje, bioloog Rinny Kooi had een tekening gemaakt met daarop een foto van Aaf in actie.

Op de grote foto in het midden zit een photoshop grapje, er staan twee spelende otters op verstopt. Otters komen nog niet voor in Leiden, maar volgens Aaf Verkade is dat een kwestie van tijd. Ze zijn al in Utrecht en Amsterdam gespot en zullen hier ook vast snel opduiken, want er is voer genoeg voor ze.

Henri Lenferink moest even zoeken, maar had toch al snel de twee otters gevonden.

Er staat ook op deze zoutkist weer een hoop informatie over wat er allemaal leeft in de Leidse singels en grachten.

Het is echt leuk om verder te kijken op de site ‘Onder water in Leiden’ van Aaf Verkade, nog leuker is om de Zoutkistenroute eens te lopen. Behalve een mooie wandeling langs de grachtjes in het Havenkwartier is het ook heel leerzaam. In de fotoslideshow komen alle foto’s van zowel de Boisotkade als het Havenkwartier langs.

Wil je de foto’s stuk voor stuk kijken en even lezen wat er op staat, klik dan de foto’s hier onder aan.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 26 juni 2021 - 8:17

Wat leuk om te zien wat er allemaal in het water zit. Die krabjes en kreeftjes verwacht je dan weer niet zomaar.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 26 juni 2021 - 8:49

Ik vind dit een super idee. Een spaar alle zoutkistenplaatjes… En een attractie rijker voor Leiden.

Reply
rietepietz 26 juni 2021 - 17:53

Dat lijkt me een leuke aanvulling op het singelpark, maar ja, nu moet ik ‘m wéér lopen.

Reply
Hans 28 juni 2021 - 5:48

Het is een feest in de grachten, gelukkig nu schoner dan voorgaande eeuwen toen de gracht nog een vuilnisbak was.
Van uit het raam kan ik met zon tot de bodem van het water kijken en er leeft van alles. Hans

Reply
Nicky 29 juni 2021 - 21:57

Echt heel erg leuk! Maar no way dat ik daar een duik neem, hoor.

Reply

Plaats een reactie