Home Corona Fietsmaatjes maakte 10.000 ste rit

Fietsmaatjes maakte 10.000 ste rit

door Emile van Aelst

In minder dan vijf jaar is Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp uitgegroeid tot een begrip in de regio. Iedereen ziet de vrijwilligers regelmatig met hun Fietsmaatje fietsen.

Voormalig huisarts Ben Crul weet als geen ander hoe belangrijk bewegen is, vandaar dat hij vijf jaar geleden de afdeling Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp oprichtte.  Het oorspronkelijke idee was acht jaar geleden van wijkverpleegkundige Tekla Zwinkels uit Teylingen. Zij zag dat haar cliënten te weinig bewogen en dacht fietsen vindt iedereen leuk en is gezond. Zo startte Fietsmaatjes Teylingen en is nu bijna overal in Nederland een plaatselijke afdeling Fietsmaatjes te vinden. Voor wie het niet kent de bedoeling is om iedereen die niet meer zelfstandig kan fietsen toch te laten genieten van een ritje door de stad of regio.

De duofietsen zijn een soort tandems, maar dan naast elkaar zodat de vrijwilligers onderweg gezellig kunnen praten met hun fietsmaatjes. Vanwege corona zit er nu tijdelijk een scherm in het midden.

In de bijna vijf jaar is deze afdeling van Fietsmaatjes enorm gegroeid. Er werd begonnen met zes fietsen, dat aantal is ondertussen uitgegroeid tot achttien fietsen en moet dringend alweer uitgebreid gaan worden zodra er geld voor gevonden is. De allereerste rit werd destijds gefietst door Joop Zoetemelk. Er zijn ongeveer 350 vrijwilligers die meestal eens in de veertien dagen een ritje maken met een van de 450 deelnemers. Tijdens zo’n rit wordt er al snel zo’n 35 kilometer gefietst.

Donderdag werd de 10.000-ste rit gemaakt, een moment om even bij stil te staan. Oprichter en voorzitter Ben Crul overhandigde vrijwilliger Elly Meijer en haar 89 jarige fietsmaatje Pieta Liefers allebei een bos bloemen.

Na het begroetingselleboogje kennen we nu ook de felicitatie-ellenboog 🙂

Het is te hopen dat de tussenschotten er weer snel af kunnen, want dat maakt het fietsen nog gezelliger.

Fietsmaatjes is begonnen in Teylingen, maar gelukkig wordt het idee in steeds meer gemeentes overgenomen. Wie meer wil weten over Fietsmaatjes en het wellicht zelf opstarten in zijn of haar gemeente kan onder deze link meer informatie vinden. In de fotoslideshow/filmpje nog meer sfeerbeelden met een lekker fietsmuziekje van Kees Haak er onder.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 5 juni 2021 - 7:34

goed hoor, dat mensen die ook doen voor andere mensen.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 5 juni 2021 - 8:25

Ik vind het nog steeds een heel mooi initiatief, mensen komen zo ook weer eens even uit hun isolement.

Reply
rietepietz 5 juni 2021 - 10:27

Een van de mooiste vrijwilligersinitiatieven wat mij betreft.

Reply
Nicky 10 juni 2021 - 12:45

Prachtig initiatief! Wel een kleine correctie op je artikel: niet iederéén vindt fietsen leuk. Geloof me… 😉

Reply
Burgemeester Laila Driessen zette 1.000e gast Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp in de bloemetjes – Leidse Glibber 19 oktober 2023 - 22:24

[…] door de omgeving terwijl ze anders nooit meer op de fiets zouden kunnen genieten. Twee jaar geleden werd de 10.000e rit gereden en gisteren stapte de duizendste gast op de fiets. Er werd een stop gemaakt bij het Gemeentehuis […]

Reply

Plaats een reactie