Home Centrum Walk of Waste, een wandeling langs tien kunstafvalbakken in de Heren- en Doezastraat

Walk of Waste, een wandeling langs tien kunstafvalbakken in de Heren- en Doezastraat

door Emile van Aelst

In bijna elke straat zie je wel een aantal afvalbakken staan. Alhoewel als je de hoeveelheid vuil op straat ziet zou je denken dat niemand ze ze ziet staan. In de Heren- en Doezastraat in Leiden kan je ze bijna niet meer over het hoofd zien. Sinds gisteren staan er tien afvalbakken die aangepakt zijn door kunstenaars en goed opvallen. Kunstenaars, organisatoren en de wethouder verzamelden zich om langs de kunstwerken te lopen. Initiatiefnemer Ferry Rigault vertelde dat hij het idee had opgedaan in Nijmegen en dacht dat is leuk om ook in Leiden te doen.

Wethouder Yvonne van Delft was direct enthousiast toen ze van het project hoorde. Met steun van het Lucas van Leydenfonds en de inzet van kunstenaars en gemeentereiniging Leiden werd het project gerealiseerd.

Resi van der Ploeg nodigde de kunstenaars uit en legde uit dat het doel was om zwerfaval meer onder de aandacht te brengen en iedereen te stimuleren hun afval in de afvalbakken te gooien.

Het was voor Resi niet moeilijk om tien kunstenaars te vinden, iedereen die ze vroeg zei direct ja.

Na alle toespraken werd het tijd om langs de kunstwerken te wandelen. Er is een folder gemaakt met uitleg, maar wie deze QR code scant ziet alle uitleg en informatie over de kunstwerken en de Walk of Waste.

De walk werd geopend met een flesje te gooien in ‘Street Hygiene’, de bak van Mark Flipse. Hij geeft hiermee aan dat jeugd tegenwoordig ladingen vuil achterlaat in parken terwijl ze wel druk bezig zijn met hun eigen schoonheid als fitness en make up. Nogmaals de volledige beschrijving is te vinden als je de QR code scant.

De leerlingen van de Lucas van Leydenschool hebben samen met kunstenares Lyda Bekker ook een bak gemaakt.

Geïnspireerd door het schilderij Hemelblauw van de Russische schilder Kadinsky maakten zij de afvalbak ‘De onderwaterwereld van de plastic vreetmonsters van groep zee-ven A’.

Joke Schoneveld maakte de ‘Rommel Reminders’.

De robotachtige figuurtjes op de bak staan ook in diverse etalages en zijn gemaakt van zwerfafval wat Joke naast de afvalbakken vond.

  ‘No Time To Waste’ van Tim Juffermans heeft als thema het plastic en ander zwerfaval op het strand en in zee. Een kreeft die normaal een schelp op zijn rug heeft draagt nu een blikje Campbell soep.

Fleur van der Berg bedacht ‘Roundandround’. Wij mensen zijn deel van een kringloopsysteem en we moeten proberen schadelijke stoffen buiten te houden. De stippen verbeelden verschillende stoffen die binnen zijn gekomen.

‘Voor de hand liggend’ van Karl Karlas laat zien dat afval weggooien een handeling is. De handen op de bak omarmen het afval. De materialen op de bak zoals bekertjes, rietjes en vorkjes heeft ze op straat gevonden.

Ze houdt van detail zoals je aan dit lipje ziet dat ze verwerkt heeft in de Leidse Sleutels.

Via kanalen en rivieren komt een hoop afval in zee terecht. Anna June van Duijn vraagt hier met haar bak ‘Zo blauw als zee’ aandacht voor.

Het is echt puur toeval dar de bak voor een vishandel staat. Zij wist niet de plek waar haar kunstwerk ging komen en de curator niet wat ze ging maken.

‘Pollution Energy Meter’ is gemaakt door Pop Eye. Volgens komt zwerfafval door nonchalance, onwetendheid of horkerigheid.

Het meest voorkomend zijn peuken, blikjes, snackbarbakje  en petflessen. Zijn is zoals hij zelf zegt niet belerend maar inspirerend. Het zet aan tot nadenken en dat geeft je vleugels.

‘Zonder jou ben ik er niet’ van Arjenne Fakkel laat zien dat een eend alles opeet wat wij in het gras gooien en daar aan kan sterven. Aan ons de keuze, we hebben het heft in eigen hand. We gooien ons afval in de bak of in het gras .

De laatste afvalbak het ‘Wankel Evenwicht’ en is gemaakt door Remko Koopman. Er zijn twee werelden, de natuurlijke en de kunstmatige.

De mens is de schakel binnen de harmonie tussen het natuurlijke en kunstmatige. Door zorgvuldig om te gaan met de elementen zal dit proces in evenwicht blijven.

Het was leuk langs de bakken te lopen en de uitleg van de kunstenaars te horen. Als je er zelf langsloopt gewoon een van de QR codes scannen en je krijgt alle uitleg op je mobiel. Ferry vertelde dat de bakken in principe een jaar blijven staan. Wethouder Yvonne van Delft zou het mooi vinden als ze daarna een andere bestemming vinden of bijvoorbeeld geadopteerd worden door een andere wijk of organisatie.

In de fotoslideshow/filmpje nog wat sfeerbeelden van de opening en de afvalbakken.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 29 mei 2021 - 23:25

Hopelijk helpt het en gaat iedereen het gebruiken.

Love As always
Dimario

Reply
Sjoerd 30 mei 2021 - 8:12

Ik vind het een super idee.

Reply
rietepietz 30 mei 2021 - 13:47

Een afvalbak kan volgens mij beter een standaard uitvoering hebben voor de herkenbaarheid. Ik denk dat het goede optie is om er kunstwerkjes van te maken, ik zoek een afvalbak maar als die er nooit hetzelfde uitziet zie ik ze over het hoofd. Maar goed beschouwd begint het bij de opvoeding, mijn achterkleinkinderen stoppen een snoeppapiertje gewoon in hun zak.

Reply
Suskeblogt 30 mei 2021 - 20:18

Het is heel mooi, maar of dit de mensen zal aanzetten die bakken te gebruiken weet ik zo niet. Soms is één meter afstand overbruggen er teveel aan voor sommigen.

Reply
Hans 31 mei 2021 - 22:28

voor sommige is het een hele kunst om een afvalbak te gebruiken, misschien dat de kunstafvalbakken ze motiveert. Hans

Reply
Nicky 2 juni 2021 - 13:46

Dat vind ik leuke kunst!

Reply

Plaats een reactie