Home Corona Rooie Vrouwen Leiden brachten bloemen bij Vrouwenopvang Rosa Manus op Internationale Vrouwendag

Rooie Vrouwen Leiden brachten bloemen bij Vrouwenopvang Rosa Manus op Internationale Vrouwendag

door Emile van Aelst

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en die werd dit jaar natuurlijk anders gevierd dan andere jaren. Normaal is er onder andere een groot feest in het Antonius Clubhuis en nog een aantal bijeenkomsten. Dit jaar ging eigenlijk alles op enkele kleine uitzonderingen na online. Afgelopen jaar werden de Rooie Vrouwen Leiden nieuw leven ingeblazen door PVDA raadslid Tiny Klever, fractiemedewerker Gerieke Prins en Esmee van Meer. Vanmorgen gingen Tiny Klever en Gerieke Prins namens de Rooie Vrouwen Leiden bloemen brengen bij Vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden.

Het was een spontane kleine actie om de vrouwen die onderdak hebben bij Rosa Manus een hart onder de riem te steken.

Rosa Manus is eigenlijk de opvolger van het vroeger opvanghuis. In de tuin ( bij de Tante Perenboom, een schenking van de Stichting Het Vergeten Kind) legde directeur-bestuurder Ernie van Dooren het verschil uit tussen de vroegere opvanghuizen en het werk van Rosa Manus.

Een heel korte samenvatting, meer info uiteraard op de site van Rosa Manus. De vroegere opvanghuizen waren voornamelijk schuiladressen voor vrouwen die te maken hadden met huiselijk geweld. In die tijd was er ook nog geen meldplicht voor artsen, leerkrachten etc dus kwam huiselijk geweld pas veel later aan het licht. Tegenwoordig kan er al eerder worden ingegrepen of bijgesprongen worden door hulpverleners.

De vrouwen en kinderen komen terecht in een traject dat per cliënt kan verschillen van uitsluitend gesprekken, tijdelijke opvang of in het uiterste geval onderdak buiten de regio. Voor de goede orde huiselijk geweld is niet alleen tegen vrouwen, ook mannen kunnen er slachtoffer van worden. In diverse steden zijn er opvanghuizen voor mannen die te maken hebben met huiselijk geweld.

De potjes met bloemen werden overhandigd aan Marion van Dongen, voorzitter Vrienden van Rosa Manus en Ernie van Dooren, directeur-bestuurder bij Rosa Manus Leiden. Zij zorgen dat de potjes bij de cliënten terecht komen.

Op mijn wekelijkse pagina in het Leidsch Dagblad besteedde ik vandaag ook aandacht aan Internationale Vrouwendag, door aandacht te schenken aan een aantal Leidse Topvrouwen.

Internationale Vrouwendag zou eigenlijk niet nodig moeten zijn of alleen als gedenkdag, maar helaas is extra aandacht voor de positie van een aantal vrouwen nog steeds hard nodig.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 9 maart 2021 - 7:00

Je hebt ze mooi in het zonnetje gezet en dat is nodig ook.

Love As Always
Dimario

Reply
Sjoerd 9 maart 2021 - 8:11

Mooi is dat, doen wat mogelijk is. Weet je toevallig wie dat kunstwerk gemaakt heeft.

Reply
Suskeblogt 9 maart 2021 - 10:00

Mooi dat je Rosa Manus in de kijker geplaatst heb naar aanleiding van vrouwendag.

Reply
rietepietz 9 maart 2021 - 13:20

Wat je zegt, het zou niet nodig moeten zijn!

Reply
Nicky 9 maart 2021 - 22:34

Het zou zeker niet nodig moeten zijn.

Reply

Plaats een reactie