Home Corona Ik word gek van die complottheorieën, het lijkt wel een complot

Ik word gek van die complottheorieën, het lijkt wel een complot

door Emile van Aelst

Bovenstaande foto van Peter Franken in het Algemeen Dagblad van afgelopen maandag zorgde voor honderden reacties op de facebooksite ‘Je bent een Leidse Glibber als…’ Reacties op een foto en discussie erover is natuurlijk niets mis mee, maar wie de reacties las schrikt zich regelmatig kapot van de stelligheid en soms woede waarmee lezers reageren. En dan nog de mensen die direct aankomen met de complottheorieën.

In eerste instantie dachten de beheerders van de pagina, de foto en reacties te verwijderen omdat het echt zo onvriendelijk en soms vijandig werd. Aan de andere kant is het een heel mooi en sprekend voorbeeld van hoe mensen reageren zonder te lezen, te kijken of na te denken en dan nog los van de complottheorieën. Het Algemeen Dagblad kreeg ook heel wat naar het redactiehoofd geslingerd, hieronder zomaar een paar reacties.

Nooit verwacht van het AD,wat een nep krant! Beginnen jullie ook al met de boel opnaaien?? Is een foto van jaren geleden idioten! Deze foto is van rond 1990. Alleen bewerkt, 1 iemand met een mondkapje!! Knap gedaan oproerkrant!! Dit moet wel een hele oude foto zijn die het AD gebruikt…., hier geloof ik dus geen malle moer van 🙁 ….. Het kan wel best een foto zijn uit de eerste periode… Iedereen loopt er ook op gekleed dat het erg koud is…. 😂🤣…. Ook de bestrating/wegdek klopt niet…, deze foto is veel ouder zelfs, ook ouder als de eerste lockdown 😛 …. Is nep hoe worden de mensen weer tegen elkaar opgezet rot media😡 

En zo zijn er nog veel meer.

Ondanks dat ik wist dat de foto klopte, dacht ik laat ik de complotdenkers een plezier doen, of juist niet, door even zelf ter plaatse te gaan kijken.

Ik pak er zo maar iets uit. Helaas kan ik de reactie niet meer vinden, maar er was iemand die zag dat de foto nep was omdat Prénatal al jaren weg is van de Haarlemmerstraat, dus een pure nep foto. Tja ik denk dat Prénatal dan plotseling weer terug is, want woensdagmiddag waren ze gewoon open.

Er waren ook een heleboel mensen die er stellig van overtuigd waren dat het een nepfoto was vanwege de steiger met het groene doek.

Dan klopt het nog niet Bep en weet je waarom Zara was al open en je ziet op de foto die groene netten nog hangen voor het pand van Zara… Dus deze foto is van een paar weken geleden.

Even voor de complotdenkers, ik kan leuk met lego spelen maar een steiger in elkaar zitten lukt me echt niet en toch stond vandaag die steiger met het groene doek in de Haarlemmerstraat.

Het leukste vond ik de reactie van iemand die zei dat hij zichzelf op de foto zag en het dus echt een foto van zaterdag was. Direct onder zijn reactie komt een opmerking van iemand die zegt dat hij er niet geweest kan zijn. Tja dan snap ik dat je bijna gaat twijfelen of je zelf fake bent 🙂

Moet eerlijk bekennen dat dit wel afgelopen zaterdag was… ik zie mijzelf namelijk staan. deze is van afgelopen zaterdag. Ik kan mezelf zien staan op de foto. nou vind ik knap staat een stijger die er niet staat….Erg hè en gewoon met je in discussie gaan dat het niet waar is. Vooral dat mensen mijn aanwezig dus eigenlijk negeren. Blijkbaar ben ik dus ook fake… 

Wees gerust je bent niet fake, want de steiger staat er echt. Er zijn ook mensen die reageren, maar waarschijnlijk de laatste twintig jaar niet meer in de stad geweest zijn.  Deze foto is van rond 1990. Alleen bewerkt, 1 iemand met een mondkapje!! Knap gedaan oproerkrant!! Dat is een oude foto maar is ook gefotoshopt kijk maar naar dat kereltje met mondkapje is van nu de rest van de foto is uit de jaren 80. 

De kerstversiering die er hangt is hooguit een jaar of zes oud. Tot minimaal 2014  hing deze kerstverlichting op zowel de Haarlemmerstraat als de Breestraat, dus jaren 80 en 90 lijken mij een beetje heel erg vreemd.

Misschien verstandig om voortaan eerst even goed naar een foto te kijken voor je met commentaar en complottheorieën aan komt zetten en elkaar gaat uitmaken voor van alles.

Het was druk zaterdag, maar de foto geeft wel een vertekend beeld. Als je een foto neemt over een lange afstand dan lijkt het alsof het een grote massa is. De afstand tussen de mensen in de verte valt dan weg.

Nog een paar willekeurige reacties om het af te leren 🙂

Volgens mij is het al in tijden niet meer zo druk geweest in de haarlemmerstraat dus hele oude foto denk ik .en die mondkapjes niet echt denk ik

Orgeldraaiers zijn er niet meer op Haarlemmermeerstraat dus is een oud foto

Hoe wordt je in de zeik genomen, vreselijk dit bahhhh, kots op deze lui die dit plaatsen, moet een hoge boete opstaan🤮

Dit is al een oude foto.

wat een complot denkers hier Pau ach ach ach is zelfs een man die op de foto staat waar ze tegen zeggen dat is niet waar 🤣🤣🤣🤣

Dat mensen hierin trappen

Geloof het niet 🙄

Oude foto Heerlijk om te zien

Een hele oude foto

Oude foto meer niet

daar kom je toch nooit uit het volk is inmiddels in 2 kampen de doem denkers en de gelovigen. Dat is een bijwerking

 het is al maanden stil op de Haarlemmerstraat, deze foto is gewoon gefotoshopt, ze geven zo een heel verkeerd beeld , de bestrating klopt ook niet van wat er nu ligt , ook heb je nu allemaal pijlen die je moet volgen en ook die zie je hier niet

hier hoef je geen foto deskundige voor te zijn hoor ! Deze foto is zo nep als maar kan

wat een achterlijke opmerking. Blijf vooral geloven in deze onzinnige opmerking

kun je een klein beetje indimmen met je achtelijk …. kan je ook anders zeggen

Gerelateerde artikelen

9 reacties

די מריו 29 oktober 2020 - 23:25

Ik zie mezelf niet op de foto staan, dus ik weet zeker dat het niet van vier jaar geleden is 😉

Love As always
Di mario

Reply
Ger Koper 30 oktober 2020 - 6:27

Mooie analyse, Emile

Reply
bvision 30 oktober 2020 - 9:36

Mensen kunnen af en toe heerlijk overdrijven en zeiken alsof ze de wijsheid in pacht hebben.

Reply
Nicky0607 30 oktober 2020 - 11:23

Ik vind het echt schokkend hoe agressief mensen kunnen reageren op internet. Maar dat komt waarschijnlijk omdat het zo makkelijk is. Vroeger moest je eerst een briefkaart gaan kopen, er op schrijven en ‘m gaan posten. Wel jammer, dat mensen zo met elkaar omgaan terwijl iedereen tijdens de eerste golf zo lief was voor elkaar.

Reply
rietepietz 30 oktober 2020 - 15:17

Het is domweg heel makkelijk om even snel je commentaar te spuien, en veel mensen dóen dat an ook zonder even alles goed te lezen en te bekijken. Je ziet inderdaad wel meer foto’s waarop het mega drukt lijkt maar het vaak een vertekend beeld is door de manier waarop de foto gemaakt is. Ook daar wordt soms dan wel misbruik van gemaakt om het eigen gelijk te ondersteunen.

Reply
Hans K 31 oktober 2020 - 19:16

Het blijkt toch echt een oudere foto van voor 10 oktober te zijn.
Jordy (De orgelman) heeft een foto op facebook geplaatst
https://www.facebook.com/groups/Leidseglibber/permalink/403253101047416
Hierop staan de poppen die op 10 oktober op het orgel zijn gezet en dat zijn andere als op de AD foto.
Jordy vermoed dat de foto van ongeveer 6 oktober is.

Reply
Emile van Aelst 31 oktober 2020 - 20:47

Hans als je inzoomt zie je dat het precies dezelfde poppen zijn. Daarnaast heb ik afgelopen week de fotograaf gesproken die het zelf geweldig vindt al die ophef, maar mij echt verzekerde dat de foto op 24 oktober genomen is. 🙂

Reply
Ria 1 november 2020 - 11:50

Erg goed Emile om het allemaal een beetje in perspectief te zetten. Voetjes weer op de grond en laten zien dat alles twee kanten heeft…. maar niet vergeten wat de boodschap is! 👍

Reply
Hans Kanbier 2 november 2020 - 12:59

Ok. Maar ik nam aan dat Jordy zijn eigen poppen herkend had.
Hij blijkt zich dus ook vergist te hebben.

Reply

Plaats een reactie