Home Centrum Molenaar Hennie van der Lelie ontving Jan van Houtpenning bij zijn afscheid

Molenaar Hennie van der Lelie ontving Jan van Houtpenning bij zijn afscheid

door Emile van Aelst

Na 41 jaar nam gisteren Hennie van der Lelie afscheid als molenaar van Molen de Valk om te gaan genieten van zijn pensioen. Ik was uitgenodigd voor de kleine afscheidsreceptie, maar die werd eerder deze week in verband met de nieuwe coronaregels afgezegd. Ondanks dat ik er dus zelf niet fysiek bij was, wil ik toch een stukje over Hennie van der Lelie schrijven en hem vanaf deze plaats feliciteren.

De Jan van Hout Penning is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan ambtenaren die zich gedurende vele jaren in hun werk hebben onderscheiden door motivatie en toewijding bij hun werk. Molen de Valk valt onder Erfgoed Leiden. Omdat de receptie niet doorging toog Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en omstreken, zelf naar de molen om afscheid van Hennie te nemen en hem de Jan van Houtpenning te overhandigen. De penning is vernoemd naar Jan van Hout die van 1564 tot 1609 stadssecretaris was en van grote betekenis voor de stad  is geweest.

Hennie werd in 1979 molenaar en heeft sindsdien heel wat veranderingen meegemaakt en in gang gezet en is de molen mede door zijn grote inzet gemaakt tot het volwaardige molenmuseum dat het nu is.  Maar vooral de laatste zes jaar van zijn werk zijn een soort tropenjaren geweest.

Ik ben vooral de laatste jaren regelmatig in en op de molen geweest. Dit had mede te maken met de bouw van de ondergrondse parkeergarage aan de voet van Molen de Valk.

Ik vergeet nooit meer de borrel als start van de echte bouwwerkzaamheden op 15 december 2014. Ik maakte wat foto’s en onder andere een foto van Hennie van der Lelie met de op de achtergrond de molen. Op de foto leek Hennie ontspannen, maar hij was er ondanks alle wetenschappelijke berekeningen helemaal niet gerust op dat zijn molen niet beschadigd zou worden door de bouwwerkzaamheden.

Ik kan mij dat ook wel indenken, alhoewel de bouw ook vaak mooie plaatjes opleverde.

Maar bij een foto als deze, denk je toch er hoeft maar iets fout te gaan en hebben het over we hadden een molen 🙂

Het is allemaal goed gegaan en in 2017 ging de parkeergarage open en konden Hennie van der Lelie en zijn medemolenaars, Danielle Boer en Sander de Koning, opgelucht adem halen.

In 2019 is de entree van de Molen verbouwd en daarmee kwam een einde aan alle bouwwerkzaamheden op en onder het plein.

Voor molenaar Hennie van der Lelie en zijn team een eind aan een jarenlange spanning in en rondom de molen.

Ondertussen is ook het plein voor de molen ingericht en wordt regelmatig gebruikt voor kleinschalige evenementen optredens, afgelopen zomer uiteraard in verband met corona niet.

Bij deze Hennie gefeliciteerd met je onderscheiding en ga lekker genieten van je pensioen. Danielle en Sander houden met gemak de boel/molen draaiende en ga zo nu en dan eens langs als toerist om te genieten van dit Leidse pronkstuk.

 

Wie een kijkje wil nemen in de Molen moet even op deze link klikken met foto’s en een  filmpje van de molen en het uitzicht.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 17 oktober 2020 - 7:17

Als je pensioen hebt, dan moet je er zeker van genieten. En dan ook nog een mooie penning in ontvangst krijgen. Proficiat.

Love as always
Di mario

Reply
bvision 17 oktober 2020 - 9:06

Dat lijkt me meer een hobby dan een beroep, maar evengoed proficiat.

Reply
rietepietz 17 oktober 2020 - 19:52

Grappig ik hoorde hem toevallig op radio West waar er ook aandacht voor hem was.

Reply
Nicky 18 oktober 2020 - 22:01

Kan me voorstellen dat-ie die bouwwerkzaamheden best spannend vond. Mooi dat-ie die onderscheiding heeft gekregen.

Reply

Plaats een reactie