Home 3 October/Leids Ontzet Kleddernat een rondje langs een paar rood-witte straten op 3 oktober

Kleddernat een rondje langs een paar rood-witte straten op 3 oktober

door Emile van Aelst

Aan de rand van de stad werd al gewaarschuwd dat er geen 3 October gevierd werd dit jaar en het zinloos was de stad in te gaan. Sterker nog de meeste kroegen waren uit voorzorg gesloten omdat ze geen politieagentje wilden spelen. Het viel allemaal gelukkig erg mee en mede door de stromende regen de hele dag kwamen er geen mensen naar Leiden. Veel  Leidenaren bleven lekker thuis om voor tv of de computer genieten van het 36 uur durende programma 3 October Live.

Ik denk dat de boodschap duidelijk was.

Zelf reed ik de hele dag in de stromende regen van hot naar her om te kijken in de wijken en bij persoonlijke initiatieven van Leidenaren. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het met de auto deed, omdat het voornamelijk in de buitenwijken was. De Rijdende Geus reed ook de hele dag door de wijken om in een aantal straten even op bezoek te gaan bij Leidenaren die iets leuks hadden verzonnen om toch de 3 Octobersfeer te maken.

Bij 3 oktober hoort haring dus lag de Rijdende Geus niet alleen vol met 3 Octobergadgets, maar ook met haring 🙂

Er werd ook op 3 oktober nog goed verkocht en halverwege de dag was er geen vlag meer te krijgen, de totale voorraad was uitverkocht. Dat was trouwens in de stad ook wel te zien overal hing de Leidse- of de 3 October vlag.

De buurtbewoners pakten graag een stukje haring aan.

Op het Waardeiland woont, kan je gerust stellen, een van fanatiekste rood-wit fans van Leiden. Roelof Soeter valt als toeschouwer bij de optocht al jaren in de prijzen van de Rood-Wit wedstrijd voor de mooist rood-wit geklede toeschouwer. De hele familie Soeter is normaal gesproken elk jaar in het rood wit te vinden in het centrum.

Ik heb Roelof leren kennen toen ik hem met zijn zoontje Koen, die toen anderhalf jaar was, tegenkwam bij de opbouw van de kermis. Ik vroeg of ik een foto mocht maken en vertelde hem van de rood-wit wedstrijd tijdens de optocht. Dat was voor Roelof het begin van zijn rood-wit carrière en onze 3 October vriendschap 🙂 Uiteraard hing de foto tussen de andere rood-wit foto’s van de afgelopen jaren.

Ik was niet de enige die een kijkje kwam nemen bij zijn 3 Octobertuin, ook de verslaggevers van 3 October Live kwamen langs en keken hun ogen uit.

En of dat nog niet genoeg aandacht was, kwam ook de Rijdende Geus de straat binnen rijden om het feest compleet te maken.

De Commissieleden liepen ook al de hele dag door de kou en de regen en dan gaat een portie hutspot er goed in.

Er werd goed gezorgd voor iedereen die langs kwam en je kon zelfs kiezen tussen worst of klapstuk bij je hutspot. Beide kon ook natuurlijk als je er nog van moet groeien 🙂

Het rood-wit virus slaat duidelijk over op het Waardeiland want ook andere kinderen liepen al in rood-wit. Gelukkig is Roelof huisarts en hij verzekerde mij dat het rood-virus totaal onschuldig is en zelfs heel nuttig, het geeft extra levensvreugde.

Ondanks dat er geen feest gevierd werd in Leiden kwam Saskia uit Den Bosch samen met vriendin Saskia uit Sassenheim toch naar Leiden. Ze liepen zelfs door de stromende regen vanuit het centrum naar het Waardeiland om wat spullen te kopen bij de Rijdende Geus. Na zo’n wandeling ging een bordje hutspot er goed in.

Ondanks de stromende regen was het toch gezellig in de straat en door de paraplu’s was afstand gewaarborgd.

Ik reed snel naar de Spieghelstraat omdat daar de prijsuitreiking van de straatprijs zou plaats vinden. Bestuurslid Daan van der Zon stond al klaar met de prijs en ook hier stonden verslaggevers van 3 October Live.

Bestuurslid Annette Los vertelde dat Leidse Glibber bekend ging maken wie de winnaar was geworden van de Straatprijs. Dat ik dit ging doen hoorde ik dertig seconde ervoor nadat ik gehaast de auto uit was gestapt 🙂

Yess we hebben de prijs lachte Anneleen Lucas-Remijn.

Daar hoort vuurwerk bij natuurlijk.

En dan benieuwd wat er in zit.

Hieronder een korte fotoslideshow en filmpje van het bezoek aan de straten. Morgen nog een verslag van de Buurtbank bij de Veilingkade die op 3 oktober onthuld werd.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

bvision 5 oktober 2020 - 11:13

Als je bezig blijft komt de stemming er vanzelf wel in… Het weer maakt dan niet zoveel meer uit, daar kun je toch niets aan veranderen.

Reply
די מריו 5 oktober 2020 - 15:01

Je bent er maar druk mee. Hoop dat je een beetje droog bent gebleven.

Love As always
di Mario

Reply
rietepietz 5 oktober 2020 - 16:41

Jij werd dus kledder van de bledder?

Reply
Hans 5 oktober 2020 - 22:43

Een echte Leidse Glibber let niet op wat regen op 3 oktober. Hans

Reply
Nicky 7 oktober 2020 - 12:52

Ik vind dat weer eigenlijk wel goed. Als het prachtig weer geweest was, was het nóg erger geweest dat het feest niet door ging.

Reply

Plaats een reactie