Home Overig De Verhalenverteller in Oegstgeest vertelt weer vele historische verhalen

De Verhalenverteller in Oegstgeest vertelt weer vele historische verhalen

door Emile van Aelst

Elke stad en dorp kent zijn verhalen uit vroeger tijden. Helaas gaan veel van die verhalen in de loop der tijd verloren. In 2006 werd in het Irispark het stalen sculptuur ‘De Verhalenverteller’ neergezet.

Het kunstwerk staat op een heuvel waar rond 1400 een Burcht gestaan heeft wat destijds het middelpunt van Oegstgeest geweest moet zijn. De Verhalenverteller heeft zijn oor op de grond en luistert naar de verhalen van vroeger die hier vanuit de grond aan de oppervlakte komen. Als je, tot een paar jaar geleden, heel dicht naast de Verhalenverteller ging staan dan kon je de verhalen horen. De laatste jaren was het stil bij de Verhalenverteller.

Het Cultuurfonds Oegstgeest en Dorpsmarketing Oegstgeest vonden het zonde dat de verhalen niet meer verteld werden en gingen op zoek om een manier te vinden om de Verhalenverteller weer zijn verhalen te laten vertellen. We hebben weken lang mooi weer en uitgerekend op de middag dat de Verhalenverteller weer in ere hersteld zou worden stormde en regende het. Vandaar dat de toespraken en uitleg binnen plaats vonden.

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt heette iedereen welkom en was blij dat het gelukt is om samen met het Cultuurfonds Oegstgeest de verhalen weer nieuw leven in te blazen en dankte daar vooral Jetteke Bolten voor.

Wethouder Matthijs Huizing kan dit soort initiatieven alleen maar toejuichen en is blij met zo’n enthousiaste Dorpsmarketing en Cultuurfonds.

Alle 87 verhalen stonden op cassettebandjes en zijn door Roxanne Heemskerk van Bibliotheek Bollenstreek en een collega van haar, uitgezocht en gedigitaliseerd. De verhalen zijn ook nog aangevuld met 15 nieuwe verhalen van kinderen.

Gelukkig was het droog toen we naar de Verhalenverteller liepen voor de officiële starthandeling.

Jetteke Bolten en wethouder Matthijs Huizing mochten, onder toeziend oog van Roxanne Heemskerk, het nieuwe systeem onthullen.

Op de plaquette staat een QR code, als je die scant kom je op de site van de het Cultuurfonds Oegstgeest en kan je kiezen welke verhalen je wilt horen. Eigenlijk is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen zelf naar Oegstgeest komt, maar als je de onderstaande code even scant met je telefoon kan je ook alle verhalen horen. Ach misschien is het de aanzet om alsnog een keer naar Oegstgeest te komen.

Matthijs Huizing en Jetteke Bolten waren de eerste die de verhalen konden horen.

Het bleef gelukkig droog, dus kon er nog een groepsfoto gemaakt worden.

Hierna kon iedereen de QR code uitproberen. Roxanne Heemskerk bleef er voor de zekerheid nog even bij staan om eventueel uitleg te geven.

Het is echt leuk om even de QR code te scannen als je in het park of bij winkelcentrum de Lange Voort bent en op die plek naar een aantal verhalen te luisteren.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

rietepietz 28 augustus 2020 - 10:41

Gelukkig leg je even uit waarom het beeld ondersteboven staat, ik vroeg me al af waarom;-)

Reply
די מריו 28 augustus 2020 - 13:11

Thuis is het ook wel bijzonder om de verhalen te beluisteren.

Love As Always
Di mario

Reply
bvision 28 augustus 2020 - 16:19

Een leuk initiatief, zo behoudt het kunstwerk ook zijn waarde.

Reply
Nicky 29 augustus 2020 - 23:19

Dat is mooi! Die verhalen moeten bewaard blijven inderdaad.

Reply

Plaats een reactie