Home Leiden Boze boeren dienden aanklacht dierenmishandeling in tegen minister Carola Schouten

Boze boeren dienden aanklacht dierenmishandeling in tegen minister Carola Schouten

door Emile van Aelst

Maandagavond kwamen boze boeren met 106 trekkers naar het Leidse politiebureau aan de Langegracht om een aanklacht wegens onder andere dierenmishandeling in te dienen tegen minister Carola Schouten. Even na half negen kwam actievoerder Wilbert Post met Richard den Blanken beide lid van Farmers Defence Force, naar buiten met de aangifte in de hand.

, s Morgens kreeg ik een bericht dat de Farmers Defence Force ,s avonds om ongeveer even na zeven uur een protestdemonstratie ging houden voor het Leidse politiebureau en hoopte een aanklacht wegens dierenmishandeling tegen de minister in te dienen. We komen met tien tot dertig trekkers. Bijna de volledige Leids pers was uitgelopen om het boerenprotest te verslaan, maar het was om zeven uur nog angstig rustig.

Tegen half acht kwamen een stuk of vijftien trekkers aanrijden.

Het zag er leuk uit, maar om nou te zeggen dit gaat indruk maken, nou niet echt.

Ik vroeg aan een van de boeren, is dit het en wat gaan jullie nu doen. Nee joh wij zijn uit de Bollenstreek de rest komt er zo aan vanaf de andere kant. Hij had het nog niet gezegd of er klonk getoeter uit de verte.

Er kwam luid toeterend een lange rij tractoren aan.

Het was al snel duidelijk dat dit voor de boeren geen geintje is maar bittere noodzaak.

Er leek geen einde aan de rij tractoren te komen en even reden ze zelfs op twee rijbanen.

De borden maakten duidelijk dat de boeren bezorgd zijn om hun vee.

Er leek geen eind aan de rij te komen.

Wilbert van der Post, de laatste Leidse melkveehouder, liep tevreden rond. Hij was zelf totaal ondersteboven van de onverwachte grote opkomst van 106 trekkers.

Er had zich ondertussen behalve pers en boeren, ook heel wat publiek verzameld.

Met die drukte is het best makkelijk iets hoger te zitten.

Overal waar je keek stonden trekkers geparkeerd en knap om zo dicht op elkaar te parkeren.

De tekst, ‘Waar ik van walg! Door de voermaatregel komt ons kalf aan de Galg’, werd even verduidelijkt door het ophangen van twee kunstkalveren.

Richard den Blanken legde uit waarom de boeren hier stonden en vertelde dat hij zometeen aangifte van dierenmishandeling ging doen.

De opgeknoopte kalveren maakten goed duidelijk hoe de boeren er over denken.

Wilbert van der Post en Richard den Blanken  gingen het politiebureau in om aangifte te doen.

Buiten werd in spanning afgewacht wat er binnen gebeuren ging.

Korte tijd later kwamen Wilbert van der Post en Richard den Blanken naar buiten met de aangifte.

Wilbert van der Post gaf aan heel tevreden te zijn met de actie en was blij dat ze ondanks dat het avond was toch de aangifte konden doen.

In overleg met de politie werd bekeken hoe de stoet tractoren de stad het beste weer kon verlaten.

Hierna vertrokken de tractoren weer en een half uurtje later was de Langegracht weer helemaal leeg.

Hieronder een korte fotoslideshow en een filmpje met beelden van het boerenprotest.

En dan nog een korte fotoslidehow.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

bvision 8 juli 2020 - 10:45

En gelijk hebben ze….

Reply
די מריו 8 juli 2020 - 11:20

Voor hun hoop ik dat het nut heeft. Kon jij wel je afstand daar een beetje houden want het zag er toch wel druk uit.

Love As always
Di Mairo

Reply
Geuzenpartij! 8 juli 2020 - 17:19

Ook ik blijf 100% achter de boeren staan!

Reply
Nicky 9 juli 2020 - 9:48

Ziet er wel indrukwekkend uit, al die tractoren. Verder ben ik een beetje demonstratiemoe en volg ik al die demonstraties niet meer.

Reply
Margie 10 juli 2020 - 6:25

Zo kan het dus ook!!!
Lekker op de trekker…met een motormuis voorop!
Mooie impressie Emile!
Jouw artikel veel beter dan in het LD, dat wilde ik ook even kwijt. 💃

Reply
Kakel 10 juli 2020 - 20:58

Ik geef de boeren groot gelijk! Die minister Carola Schouten…of nee…laat ik het netjes houden: als je het de boeren zó moeilijk maakt, moet zij stoppen met eten wat boeren produceren.
Geweldige foto’s!
Lieve groet ♥

Reply
Dwarsje 13 juli 2020 - 14:43

Vragen van het lid Baudet aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de aanhouding van tientallen boeren bij vreedzame demonstratie

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht ‘Tientallen boeren gearresteerd bij demonstratie in Wijster’?

Vraag 2
Hoe beoordeelt u dat het in de drie meest noordelijke veiligheidsregio’s tijdelijk een algeheel verbod geldt om met tractoren te demonstreren? Waarom is er in plaats van het instellen van een algeheel verbod, niet gekozen voor het stellen van bepaalde beperkingen aan het gebruik van tractoren (bijvoorbeeld door het aantal te maximeren, bepaalde locaties aan te wijzen, etc)?

Vraag 3
Indien het algehele verbod op demonstraties met tractoren is ingesteld om verkeershinder te voorkomen, zoals wordt gesteld, waarom geldt het dan slechts voor een bepaalde tijd?

Vraag 4
Bent u ermee bekend dat de tractor hét symbool is van de boerenprotestbeweging? Zo ja, erkent u dan dat het verbieden van de tractor moet worden aangemerkt als een inhoudelijke beperking van het demonstratierecht? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Hoeveel personen zijn er bij de actie in Wijster in totaal aangehouden? Hoeveel van hen waren jonger dan 18 en hoeveel jonger dan 12? Hoeveel van hen worden nog steeds verdacht van een strafbaar feit? Welke strafbare feiten betreft dit?

Vraag 6
In welke mate is het toegestaan om kinderen die worden verdacht van een strafbaar feit, niet zijnde een misdrijf, aan te houden en op te sluiten?

Vraag 7
Klopt het dat demonstranten na het staken van het protest niet het afgezette gebied mochten verlaten? Zo ja, wat is de reden om hen dit te ontzeggen?

Vraag 8
Erkent u dat de aanhoudingen hebben plaatsgevonden op een privéterrein, nadat de demonstratie al beëindigd was?

Vraag 9
Hebben de aangehouden personen zich op enige wijze verzet tegen medewerking, of konden zij niet voldoen aan de identificatieplicht?

Vraag 10
Waarom is ervoor gekozen om vreedzame personen die worden verdacht van een overtreding aan te houden, in plaats van hen ter plekke een boete te geven? Hoe verhoudt zich dit met het proportionaliteitsvereiste?

Vraag 11
Klopt het dat bij afvoer van de arrestanten in een arrestantenbus geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Klopt het dat bij het vasthouden van de arrestanten in een politiebureau geen rekening is gehouden met corona-maatregelen? Zo één van deze vragen met ja is beantwoord, waarom is daar geen rekening mee gehouden?

Vraag 12
Kunt u bevestigen dat bij een deel van de aangehouden personen vingerafdrukken zijn afgenomen en bij een ander deel niet? Hoe is besloten bij wie er vingerafdrukken zouden worden afgenomen? Wat is de wettelijke grondslag voor het afnemen van vingerafdrukken?

Reply

Plaats een reactie