Home Centrum De Visfontein op de Vismarkt in Leiden

De Visfontein op de Vismarkt in Leiden

door Emile van Aelst

Je loopt of fietst er honderden keren langs en eigenlijk kijk je er nooit echt naar. Deze week dacht ik even wat foto’s maken als vergelijking met foto’s van andere jaren.

Eerst even heel kort iets over de fontein uit 1693 ontworpen en gemaakt door beeldhouwer Jacob Roman. De fontein is destijds niet zonder reden gemaakt. Er werd op deze plek toen al markt gehouden en vis verkocht. Om de vis te kunnen schoonmaken was vers water nodig en daar werd de fontein voor neergezet. Het water kwam via een ondergrondse leiding vanuit de Burchtheuvel. Door het hoogteverschil van ruim tien meter kon de fontein spuiten. Tegenwoordig is er geen ondergrondse leiding meer en draait de gemeente gewoon de kraan open om hem te laten spuiten.

Je kan merken dat er momenteel geen markt meer is op de rondom de Nieuwe Rijn en de terrassen een tijdje dicht geweest zijn. Normaal vliegen meeuwen hier af en aan, nu zat er slechts een verdwaalde kraai even uit te rusten.

Maar ik had het over het feit dat je tussen oude en nieuwe foto’s vrijwel geen verschil ziet. Deze foto is uit augustus 2016.

Het enige duidelijke verschil is dat ze toen het pand van de Wolkyshop aan het verbouwen waren. Dat is nu klaar en ziet er weer prachtig uit.

Zelfs als ik een foto uit 2006 pak zie ik weinig verschil. Alleen een beetje aan de kleding, of zou dat te maken hebben gehad met het grote Rembrandt festival in 2006.

Er is een moment dat je een groot verschil ziet, dat is in de winter wanneer de fontein in zijn winterbekisting is ingepakt.

Het valt mij op als je er gewoon eens op je gemak naar kijkt, je steeds meer mooie details ziet en dat terwijl je er honderden keren per jaar langs komt.

Hieronder een paar oude en nieuwe foto’s waarin je vrijwel geen verschil ziet.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

maarten kersten 12 juni 2020 - 1:55

Mooie “glibberige” geschiedenis, Emile ! Vismarkt, al eeuwen glibberig door: 327 jaar oude (dus bedorven) vis, modderig water van de Burcht, visspoelwater onder de fontein, markt met nieuwe vis, nieuwe vismarkt op Lammermarkt door glibberige politiek…

Reply
די מריו 12 juni 2020 - 6:57

Nee joh, het lijkt misschien op dat van Rembrandt, maar dat was gewoon de kledingstijl in die tijd. Vroeger liepen we er allemaal zo bij. 2006, pffff, waar blijft de tijd 😉

Love As always
Di Mario

Reply
bvision 12 juni 2020 - 7:56

En nog steeds dezelfde lantarenpalen. Een tip, als je eens een snelle vis ziet, hangt wel een beetje af van het weer: Iso100 is bijna standaard , f16 of iets hoger (F20), en dan de bijbehorende zo groot mogelijke sluitertijd zo rond de 1/15-1/20. (panning)

Reply
Hans 12 juni 2020 - 15:02

Soms is het net of toeristen er meer oog voor hebben.
Maar als bewoner raak je er aangewend, de pracht van je stad. Hans

Reply
rietepietz 12 juni 2020 - 19:51

Ja zo gaat dat, we vergeten in onze eigen omgeving te vaak om om ons heen te kijken. Ach eigenlijk zoals een man na een lang huwelijk zijn vrouw niet meer goed bekijkt;-)

Reply
Nicky 13 juni 2020 - 23:13

In je eigen omgeving ‘zie’ je al het moois niet meer. Jammer want het is een mooie fontein!

Reply
Cathy 25 juni 2020 - 6:02

Duidelijk verschil is weldat de fontein is schoongemaakt. De aanslag die de fonteon in 2016 nog bedekt en grauw maakt is nu weg en oogt het veel witter en frisser!

Reply

Plaats een reactie