Home Leiden Internationale Vrouwendag 2020. Kirsten Zitman, teammanager iDoe, ambassadeur Leidse Top50 van Topvrouwen

Internationale Vrouwendag 2020. Kirsten Zitman, teammanager iDoe, ambassadeur Leidse Top50 van Topvrouwen

door Emile van Aelst

Zondag was het Internationale Vrouwendag en uiteraard werd dat ook in Leiden uitgebreid gevierd. De ‘Stichting Vrouwennetwerk Leiden en omgeving’ organiseerde een middag met als thema Diversiteit en Solidariteit. Ik zie een aantal lezers denken wat deed Leidse Glibber, als man zijnde, bij de viering van Internationale Vrouwendag, ik kom daar zo op terug. Beetje jammer misschien, maar dit is dus een blog die je helemaal moet lezen en niet even doorheen kan scrollen 🙂 De viering werd gehouden in Het Leids Volkshuis.Voorafgaand aan het officiële programma werd de Leidse Top 50 bekend gemaakt. Dit is een lijst met 50 Leidse Topvrouwen, werkzaam in diverse sectoren. Vrouwen die dit jaar het verschil maakten. Het idee en de uitwerking van deze lijst kwam van Jenny Bruin en Liang de Beer. Beiden zijn zij lid van Feminist Evolution Leiden. Zij hadden mij uitgenodigd om het aanbieden van de lijst bij te wonen.

Normaal gesproken mogen er bij de viering van Internationale Vrouwendag geen mannen aanwezig zijn en nu moet ik een beetje op mijn woorden gaan passen, zodat ik niet een en ander verkeerd uitleg. Laat ik beginnen met te stellen dat ik denk al levenslang vrouwvriendelijk te zijn en ongelijkheid altijd al belachelijk heb gevonden. Dat er in de jaren zeventig/tachtig  aparte vrouwenbewegingen kwamen waar mannen niet welkom waren kon ik mij indenken. Het was toen prettiger om als vrouwen onder elkaar over emancipatie te praten. En anno 2020 zijn we er nog lang niet, maar ik denk persoonlijk dat de tijd van vrouwen in achterzaaltjes met een streng verbod op mannen een beetje achterhaalde tijd is. Daarom ben ik zo blij met een organisatie als Feminist Evolution Leiden, blijf even hangen ik kom daar straks op terug. Het thema deze middag was Diversiteit en Solidariteit en dat straalde de organisatie tijdens de opening mooi uit.

Ik zeg het heel eerlijk, ik kan mij vrijwel overal aanpassen en voel mij in welke situatie dan ook niet ongemakkelijk. Zondagmiddag voelde ik de opmerkingen en blikken achter mij in de trant van, kijk nou een man in de zaal en voelde mij totaal niet op mijn gemak. Kwestie van verstand op nul, blik op oneindig en doen waar je voor gekomen bent. Gelukkig kreeg wethouder Marleen Damen snel het woord en kwam hetgeen waar ik voor gekomen was aan bod.

Marleen had vorig jaar aangegeven dat er in Leiden zoveel topvrouwen zijn die het verschil maken. Ze zou die meer voor het voetlicht willen brengen. Liang de Beer en Jenny Bruin riepen daarom de Leidse Top 50 in het leven. Zij deden een oproep om vrouwen die het verschil maken aan te melden. Het resultaat was geweldig er werden driehonderd vrouwen aangemeld.

Uit alle aanmeldingen maakte een jury bestaande uit Marleen Hogendoorn, Carolien Stolte, Pim van Vliet, Angela van Steijn, Gemma Lago, Hanneke de Winter en Fien van Rossum, een keuze van 50 Topvrouwen in diverse categorieën. Deze lijst werd aangeboden aan Marleen Damen.

De lijst is leuk natuurlijk, maar er moet ook iets meegedaan worden. Daarom werd Kirsten Zitman, teammanager bij iDoe Leiden gekozen tot ambassadeur van de Leidse Top 50.

Wie Kirsten kent zal de keuze helemaal begrijpen. Als er iemand is die een geweldig netwerk heeft opgebouwd, dagelijks klaar staat voor alles en iedereen, mensen, organisaties en gewoon alles weet te verbinden en te motiveren, dan is het Kirsten wel.

Kirsten is ook vast van plan om deze lijst een podium te gaan geven het komend jaar.

Maar,….ze gaf direct aan dat moeten we als Leidse Topvrouwen met zijn allen doen.

Na het aanbieden van de Top 50 ging het officiële programma in Het Volkshuis verder en was er in Old School een borrel/afterparty voor de genomineerden.

In een korte toespraak legde Jenny Bruin uit waarom Feminist Evolution Leiden is opgericht en wat ze willen bereiken. Ze vertelde dat ze tot een paar jaar geleden dacht dat het feminisme over en niet meer nodig was, totdat ze verder keek en zag dat er nog een hoop ongelijkheid is in bijvoorbeeld bedrijfsleven, zaken als Me to en ga zo maar door. Ik vertaal even vrij, ze noemde zich zelf een nieuwe soort feministe.

En daar komen we, waar ik denk dat we al lang hadden moeten zijn en gelukkig ook al bij veel mensen het geval is. Feminist Evolution Leiden wil scheve verhoudingen rechttrekken, maar dan het liefst samen met mannen en niet weer als een elitair vrouwenclubje in een achterzaaltje.

Daar kunnen we in mijn ogen wat mee en deze lijst is een eerste stap om op een positieve manier naar buiten te treden. Daar mag zeker weten op geproost worden.

Ik voelde me ondertussen weer als een vis in het water en stelde voor nog een tweede groepsfoto te maken met de vrouwen die op de borrel af waren gekomen.

Behalve alleen gezellig napraten, plannen maken en contacten opdoen kon je ook nog geïnterviewd worden voor de podcast Gave Wijven van D66 raadslid Susannah Herman.

Mooi om een podcast met en over deze Topvrouwen te maken.

Beneden werd er heel wat afgepraat en plannen gemaakt, al snel kwamen de eerste ideeën op het bord.

Ik weet zeker dat we nog veel gaan horen en zien van deze Leidse Topvrouwen.

Ik hoop dat ik niemand tegen de schenen heb geschopt met mijn mening, maar ik ben toch echt meer voor F.E.L. dan voor de oude clubs.

Opeens moet ik terug denken aan eind zestiger jaren waar, mijn grote voorbeeld en leermeester, Elly Kerckhoffs volgens mij de grootste feministe van Leiden was. Elly was eigenlijk toen al haar tijd vooruit, ze was fel en leerde ons om samen doelen te bereiken en dat we allemaal gelijk waren. En ach daar probeer ik mij altijd dan maar aan te houden.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Dwarsje 10 maart 2020 - 1:35

Bestaat dat nog? Vrouwenemancipatie, feminisme, Vrouwen apart, Vrouwen top 50, etc etc. Dacht we dat in de jaren 60 allemaal al hadden beleefd. Of is de klok teruggezet om bepaalde (verdachte) redenen?

Reply
די מריו 10 maart 2020 - 7:07

het valt me op dat er weinig mannen op die dag zijn afgekomen… Waren die niet welkom? 😉

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 10 maart 2020 - 8:51

Ik mis hier een vrouw die daar zeker bij had moeten zijn.

Reply
rietepietz 10 maart 2020 - 16:44

Bbrrrr, ik houd niet van clubjes waar maar één groepering aanwezig mag zijn. Er zullen evengoed genoeg clubjes zijn waar een natuurlijke selectie zorgt dat niet iedereen er binnenstapt maar opgelegd? nee dankjewel, niet voor mij dus deze club. Gelukkig woon ik helemaal niet in Leiden dus maakt het niet uit. 😉

Reply
Nicky 13 maart 2020 - 11:18

Ik word altijd een beetje eng van die vrouwenbewegingen. Sowieso al van de term ‘Internationale vrouwendag’. Jakkes! Eerst willen ze ‘gelijk behandeld worden’ en dan hebben ze ineens hun eigen dag als ‘aparte groep’. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik totaal ongeëmancipeerd zou zijn als ik de kans kreeg. Lijkt me heerlijk om een man te hebben die klust, het vuil buiten zet en de auto wast. Dan schil ik de piepers wel.

Reply

Plaats een reactie