Home Centrum Parkeergarage Garenmarkt feestelijk geopend

Parkeergarage Garenmarkt feestelijk geopend

door Emile van Aelst

Drie jaar geleden werd de eerste grote ondergrondse parkeergarage van Leiden op de Lammermarkt opgeleverd, vandaag werd de Garenmarkt parkeergarage, de tweede ondergrondse parkeergarage geopend. Het afbouwen is eigenlijk best wel snel gegaan, vorig jaar begin april stonden we op het diepste punt.

Het ziet er nu wel even anders uit.

De parkeergarage ligt in het hartje van de stad. De tekst op de wand,  “Daal af en ga op in het hartje van de stad” , klopt dan ook helemaal.De in en uitgang liggen op de Korevaarstraat en vandaar loop je zo het centrum in.Vanmiddag was er eerst een korte opening voor genodigden en aansluitend kon iedereen het feestje verder meevieren.  Bij de ingang stonden medewerkers van Erfgoed Leiden met een aantal voorwerpen die bij opgravingen voorafgaand aan de bouw in de grond gevonden waren.

De bovenste etage van de garage was gezellig ingericht om iedereen te ontvangen.

Leuk die oude pandjes, helaas is het alleen decor en morgen weer weg.

De bankjes nodigden in elk geval uit om even te gaan zitten.

Uiteraard is de nieuwe Centrummanager Gijs Holla enorm blij met deze parkeeraanwinst voor Leiden. Samen met Ashley North, wethouder Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte, kwam hij naar de opening.

Niet alleen de politiek, pers, ondernemers en bewoners waren nieuwsgierig. Ook Trix onze T Rex kwam even een kijkje nemen of er toevallig nog resten van vroegere familieleden gevonden waren.

Voor de toespraken moesten we even naar benden lopen naar etage -2.

We werden welkom geheten door de Chief Parking Officer.

Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen, gaf aan dat met deze tweede garage de bereikbaarheid van het centrum gewaarborgd is. Ze bedankte de wijk voor het begrip en geduld tijdens de bouw, want we hebben best overlast veroorzaakt.

Jil Ligterink sprak namens de bouwcombinatie Dura Vermeer- Besix. Veel tegenslag was er niet geweest. Het enige vreemde was dat er op 19 meter diepte een warme stroom is, waardoor het bevriezen van het water in de bouwput in eerste instantie problemen opleverde.

Op de vraag van de Chief Parking Officer hoe dat zit met de warmte op 19 meter diep, had Fleur Spijker direct een antwoord. De warmte die Leiden uitstraalt is niet alleen bovengronds, zelfs op 19 meter diepte is hij voelbaar.

Zo’n opmerking levert uiteraard applaus op 🙂

Na de druk op de rode knop maakte een lichtshow de officiële opening compleet. ( de lichtshow is onderaan dit artikel in een apart filmpje te zien)

Op zich was het niet zo’n lange openingshandeling, toch hield niet iedereen het vol. Trix was er maar even bij gaan liggen.

Na de openingshandeling was het tijd voor de borrel.

We liepen even een rondje door de nog lege garage.

Na de officiële opening gingen we er vandoor om plaats te maken voor anderen om de garage te bekijken.

Dat plaats maken was best wel nodig want uit veiligheidsoverwegingen mochten er maar 200 bezoekers tegelijk in 🙂

Geen probleem want elk half uur werd de lightshow herhaald.

In het filmpje/fotoslidshow nog wat sfeerbeelden van de opening.

De volledige lichtshow is in dit filmpje te zien.

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 20 februari 2020 - 7:05

Die lichtshow kun je toch ook mooi houden. Lijdt een beetje af tijdens het in en uitrijden, maar daar wen je ook wel aan.

Love As always
Di mario

Reply
Skyblog 20 februari 2020 - 7:54

Kijk eens aan. Hij is klaar gekomen. Dit weet nog goed. Enkele jaren gelden waren nog bezig geweest. Toen hadden wij ook foto’s gemaakt. Het ziet deze parkeer garage heel goed uit. Hu kunnen mensen weer eens profiteren. Grappig filmpje met lichtshow. Leuk voor de opening geweest.

Reply
Sjoerd 20 februari 2020 - 8:45

En hoe zit het met de prijzen, of is was het stadsplan met die busjes geen beter alternatief voor zo’n immense garage.

Reply
Nicky 20 februari 2020 - 10:30

Het ziet er mooi uit. Jammer dat het decor en de lichtshow niet blijven inderdaad.

Reply
rietepietz 20 februari 2020 - 20:08

Jammer hoor dat die huizenfrontjes niet kunnen blijven staan, leuk toch zo tussen als die gelikte strakke afwerking. Zal wel een prijskaartjes aan hangen.

Reply
Margaret Rijkelijkhuizen 21 februari 2020 - 21:16

is de pomp er nog?

Reply

Plaats een reactie