Home Cultuur Eerste voorronde Leiden Jazz Award 2020 met deelnemers van hoog niveau

Eerste voorronde Leiden Jazz Award 2020 met deelnemers van hoog niveau

door Emile van Aelst

Toen in 2009 de Stichting Leiden Jazz Award werd opgericht, met als doel jong talent een kans en podium te bieden, kon men nooit bedenken dat het niveau elk jaar blijft stijgen en er zoveel goed jazztalent rondloopt. Donderdagavond was de eerste voorronde van deze editie in de entreefoyer van de Stadsgehoorzaal.

De presentatie was in handen van jazz of eigenlijk all-round muziekkenner Fons Delemarre.

Een deskundige jury, onder leiding van bassist Frans Bouwmeester, had de zware taak twee deelnemers door te laten gaan naar de finale op 22 maart. De volledige jury bestond uit; zangeres Debbie Helaha, hoboïste Maripepa Contreras,  Frank Schermer Voets, drummer en programmeur bij Floralis in Lisse, Reinier Dozy, Sijthoff cultureel en Aaron Raams gitarist bij onder andere Gare du Nord verving de door griep gevelde saxofonist Bart Wirtz.

Ondanks dat de organisatie heeft geprobeerd Nederlands talent extra te interesseren voor de Leiden Jazz Award, bleven er voor de voorrondes toch alleen internationale deelnemers van diverse conservatoria over. De eerste deelnemer was de Spaanse alt-saxofonist Martin Diaz. Hij vertelde al sinds zijn vierde jaar gegrepen te zijn door saxofoonmuziek. De keuze voor jazz is ten dele ook ingegeven door de vrijheid van spelen en kansen om te improviseren.

Alle deelnemers worden gejureerd op hun eigen kunnen. Het gaat niet om de band, maar om de prestaties van de deelnemer zelf.

Dan heb je als medespeler natuurlijk zo nu en dan de kans om even je instrument te onderhouden 🙂

Maar daarna mag je ook zelf natuurlijk nog even laten horen dat je zeker geen muzikaal behang bent.

De tweede deelnemer was klarinettist Marti Mitjavila.

Ik kan natuurlijk van alles uitleggen, maar alle informatie over hem staat op onderstaande foto.

Klarinet en jazz blijkt heel mooi samen te gaan, sorry voor deze misschien lompe opmerking maar ik ben nu eenmaal van de stevigere blaasinstrumenten zoals bijvoorbeeld saxofoon, trompet en trombone.

Het was een heel mooi en intiem optreden dat echt voor luisterpubliek bestemd is.

Helaas was de Cypriotische gitarist Nikos Charalambus door ziekte uitgevallen en was Zvivko Vasilev alweer de laatste deelnemer deze avond. Zviko studeert kaval aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Een kaval, ik had er nog nooit van gehoord, is een blaasintrument dat op de Balkan en in Turkije veel bespeeld wordt door herders. In Bulgarije is Zhivko een van de populairste kaval spelers.

Het is even wennen en ik vond eigenlijk vooral zijn eerste nummer erg apart. Hier maakt hij een combinatie van fluiten en een soort praten.

Persoonlijk, maar wie ben ik, heb ik het idee dat hij de winst liet liggen door opeens een nummer op de piano te gaan spelen. Hij was ingeschreven als kavalspeler en als je dan in de twintig minuten van je optreden halverwege zegt, mijn tweede liefde is de piano dus nu een pianonummer dan is dat niet verstandig.

In Bulgarije is Zvivko een van de bekendste en meest geroemde kavalspelers. Ik denk dat wij in Nederland er nog een beetje aan moeten wennen. Maar knap was het wel.

Na een klein half uurtje was de jury eruit en vertelde voorzitter Frans Bouwmeester dat de jury toch nog behoorlijk had moeten discussiëren om tot een uitslag te komen.

Wat de zaal al een beetje verwacht had klopte inderdaad Zvivko valt af en Martin Diaz en Marti Mitjavila gaan door naar de finale.

27 Februari is de tweede voorronde in de entreefoyer en 22 maart de finale in de Breezaal van de Stadsgehoorzaal. In het filmpje gedeeltes van de drie miniconcerten.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 15 februari 2020 - 7:35

Je geeft een mooi beeld van hoe het die avond was.

Love as always
Di mario

Reply
Sjoerd 15 februari 2020 - 8:54

twee gelukkigen en het publiek…

Reply
Marja van der Weijden 15 februari 2020 - 10:45

Fijn om het weer terug te kijken. Dank je wel Emile!

Reply
rietepietz 15 februari 2020 - 16:24

Je bent ondertussen natuurlijk een kenner, logisch dat je de uitslag kon voorspellen.

Reply
Nicky 18 februari 2020 - 12:44

Bijzonder dat er geen Nederlandse talenten aan mee doen. Hebben we die niet?

Reply

Plaats een reactie