Home Cultuur Poëzieweek 2020, Leidse dichters lazen voor in bibliotheek van BplusC

Poëzieweek 2020, Leidse dichters lazen voor in bibliotheek van BplusC

door Emile van Aelst

Deze week is van 31 januari t/m 5 februari in Nederland en Vlaanderen de Poëzieweek. Door heel het land en Vlaanderen wordt extra aandacht geschonken aan de poëzie en zijn er honderden voordrachten en optredens. Leiden heeft veel dichters, vandaar niet raar dat er deze week veel aandacht voor de Poëzieweek is.

De aftrap van de Poëzieweek was vrijdagavond in de overvolle winkel van Index Poetry Books, maar ook zaterdagmiddag in de bibliotheek van BplusC was het goed druk.

Ik kwam iets later binnen, waardoor ik het optreden van Paul Groenendaal heb gemist en net de laatste regels van Wilco van der Kamp hoorde. Gelukkig was ik wel nog op tijd voor dichterette Pink Meltzer die voordroeg uit haar nieuwste bundel,  ‘Er Zit Geen Dak In Verdriet’.

Normaal schrijft Pink korte vrolijke gedichten, deze bundel is daar een uitzondering op. In korte tijd heeft Pink een aantal dierbaren verloren. Met het schrijven van gedichten kon zij het verdriet beter verwerken.

Het zou een heeeeeeeeeeeel lange blog worden als ik over alle veertien dichters iets ging schrijven, dat doen we dus maar even niet. Ik heb wel een filmpje gemaakt waarin elke dichter iets uit zijn werk voordraagt en dat geeft een goed beeld van de verschillende vormen van dichtkunst deze middag.

Wel belangrijk om te melden is dat dichter Leo van Zanen deze middag voor het tweede jaar organiseerde. Vorig jaar deden er nog maar een paar dichters mee en nu sta ik hier met veertien Leidse dichters, er zit duidelijk progressie in vertelde hij.

Het eerste blok werd afgesloten door de Leidse Stadsdichter Marianne van Velzen.

In de pauze hoorde ik van dichter Paul Groenendaal (r), dat hij waarschijnlijk de enige dichter is die nog alles met pen en papier doet en geen computer heeft. Het meest moderne wat heeft is een klein oud Nokia telefoontje, verder geeft hij niet toe aan welke computervorm dan ook 🙂

Over pennen gesproken, Pieter van Diepen, ook wel Pieter van die pen genoemd, winnaar van het Groot Dictee der Nederlandse Taal was ook aanwezig. Hij liet aan Stadsdichter Marianne van Velzen de felbegeerde Waterman pen zien die de winnaar van het dictee krijgt.

Die wil ik, die wil ik, die wil ik, die wil ik zei Marianne gretig, maar ja ‘Dichten’ is spelen met taal en het Dictee is ploeteren. zweten en gek worden van taal 🙂

Ook na de pauze zat de hal weer goed vol met enthousiast publiek.

Soms wordt je volledig op het verkeerde been gezet. Jaap Montagne, destijds eerste Stadsdichter van Leiden, heeft meestal puur Leids materiaal. Nu kwam hij opeens met heel andere gedichten, leuk want de meeste er van waren niet bij iedereen bekend.

Afgelopen jaar verscheen een boekje  met uitleg en achtergronden van Leidse straatnamen. Han Ruijgrok schreef als voorwoord van het boekje een gedicht.  Han zat met het boekje in zijn hand klaar voor zijn optreden en droeg uiteraard onder andere dit gedicht voor.Egon Snelders, vice voorzitter van het Leids Dichtersgilde, sloot de middag af.

Om een indruk te krijgen van het werk van de verschillende dichters, kun je het beste het filmpje kijken of er doorheen scrollen want iedereen, op de eerste twee dichters na,  komt in het filmpje aan bod.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 3 februari 2020 - 11:28

Poëzie is mooi, maar ik lees er eigenlijk nooit een heel boek van.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 3 februari 2020 - 13:58

Ik kan en zal niet achterblijven…

Reply
rietepietz 3 februari 2020 - 19:22

‘Er Zit Geen Dak In Verdriet’ Wat een mooie en veelzeggende titel van die gedichtenbundel

Reply
Pink Meltzer 4 februari 2020 - 22:52

Wat een aardig compliment.
Het gedicht met dezelfde titel gaat als volgt:

ER ZIT GEEN DAK IN VERDRIET

ER ZIT GEEN DAK
IN VERDRIET
MAAR
HET IS OOK
HET EINDE NIET
DOE
MIJN OGEN DICHT
VLUG
EN ZIE
JOUW
WEZEN
IN ME TERUG

Pink Meltzer

Reply
Nicky 5 februari 2020 - 13:31

Eigenlijk lees ik nooit poezië. Aan mij niet besteed. Maar voor de liefhebber is dit heel mooi natuurlijk

Reply

Plaats een reactie