Home Leiden Opening 40e Leidse Blues en Jazzweek met uniek concert van saxofonist Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven op kerkorgel

Opening 40e Leidse Blues en Jazzweek met uniek concert van saxofonist Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven op kerkorgel

door Emile van Aelst

Mooier kon de 40e Leidse Blues en Jazzweek voor de echte jazz en saxofoonliefhebber bijna niet beginnen. Saxofonist Bart Wirtz werd begeleid op kerkorgel door Emiel van Rijthoven. Samen gaven ze een uniek concert op een unieke locatie. Een geweldige opening van een week vol blues en jazz in het Leidse centrum.

De Hooglandsekerk was het decor van de opening van deze 40e blues & jazzweek, die begon met een borrel voor sponsors en genodigden.

Bij een borrel hoort natuurlijk de bruine fruitschaal.

Er was gezorgd voor een mooie intieme setting in de kerk.

Tegen 20.00 uur liep de kerk vol met publiek.

Voorafgaand aan het openingsconcert draaide Fons Delemarre heerlijke relaxte jazzmuziek.

Hoofdorganisator  Colin van Gestel-Messiaen heette iedereen welkom en hoopt dat iedereen weer een geweldige muzikale week gaat hebben.

De opening werd verricht door wethouder Yvonne van Delft.

Bij veel wethouders in andere steden is een opening een kwestie van snel iets zeggen, lintje knippen, bloemen aanpakken en wegwezen. In Leiden gaat dat anders. Yvonne moest eerst een aantal vragen over jazz en muziek in het algemeen beantwoorden.

Natuurlijk waren er ook bloemen voor de wethouder.

Om toch in de sfeer van het lintje knippen te blijven, mocht ze het lint doorknippen om daarna de bloemen te kunnen pakken.

Tijd voor een geweldig en uniek concert. Saxofonist Bart Wirtz gaf een concert met toetsenist Emiel van Rijthoven. Alleen speelde Emiel niet op piano of synthesizer, maar op een synthesizer uit 1637, oftewel het kerkorgel.

Voor de aanwezige fotografen was het een behoorlijke opgave een beetje redelijke foto’s te maken, omdat het licht zo intiem was dat fotograferen bijna onmogelijk was en flitsen doe je nu eenmaal niet tijdens een concert. Ik had geluk dat de cameraman zo nu en dan een beetje licht gebruikte 🙂

Het was zo schemerig dat mijn filmpje echt te donker was, met mijn telefoon kon ik nog wel een klein stukje live op facebook zetten. Aan de andere kant ook wel lekker rustig, want zo kon ik zelf lekker genieten van het concert.

Als toegift werd er nog een stuk gespeeld op het kleine orgel in de kerk.

Ook dat klonk perfect en merk je wat een geweldige akoestiek de kerk heeft.

Een mooie opening van een week met vele muzikale blues en jazz hoogtepunten. Chris Koenen staat niet alleen op het affiche, hij treedt ook een aantal keer op deze week met verschillende bezettingen.

Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven zaten nog even bij te komen en na te genieten van alle complimenten op hun geweldige concert.

Terwijl Fons nog wat achtergrondmuziek draaide liep de kerk leeg en ging het publiek richting de kroegen om te genieten van de bands die daar ondertussen begonnen waren.

De hele week staat Leiden bol van de muziek, kijk voor het programma op de site van de Leidse Blues & Jazzweek.

In de fotoslideshow nog wat sfeerfoto’s met muziek van Bart Wirtz (Butcher Pepe) eronder, helaas zijn de concertfoto’s erg donker.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 22 januari 2020 - 9:49

De bruine fruitschaal… toen was je me kwijt. whahahahahaha.

Love as Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 22 januari 2020 - 12:07

Dat wordt een weekje echt genieten voor je…

Reply
rietepietz 22 januari 2020 - 22:03

blues en jazz en dan een kerkorgel erbij, unieke combinatie zou ik zeggen hoewel ik me er eerlijk gezegd niet écht iets bij voor kan stellen.

Reply
Nicky 23 januari 2020 - 22:00

Bijzondere combinatie

Reply

Plaats een reactie