Home Leiden Christa Kerdijk winnares finale Leids Festival van het Levenslied, publieksprijs voor Kiki Blokx

Christa Kerdijk winnares finale Leids Festival van het Levenslied, publieksprijs voor Kiki Blokx

door Emile van Aelst

Dit jaar werd er in Leiden volop aandacht geschonken aan de honderdste geboortedag van de in Leiden geboren Zangeres Zonder Naam. Als slot van alle evenementen was zaterdagavond in de Leidse Schouwburg de feestelijke finale van het Leids Festival van het Levenslied.

Na een lange en vooral gezellige avond gingen Christa Kerdijk en Kiki Blokx met de prijzen naar huis.

Presentatoren Frank van Leeuwen en Hugo Choufour beloofden een avond met vele muzikale hoogtepunten en dat kwam helemaal uit. Alle artiesten van de voorronde traden vanavond op, degenen die tijdens de voorronde in Café van Hout optraden kan je eventueel hier terugkijken.

Het publiek kwam natuurlijk net van buiten uit de snijdende kou en kon best wat opgewarmd worden.

Dat opwarmen kon je gerust aan Marco den Hollander overlaten, in een mum van tijd veranderde hij de zaal in een grote zwaaiende en zingende massa. De zaal was opgewarmd en klaar voor de finale. De eerste finalist was de Leidse band Schering en Inslag. Deze band is in Leiden vooral bekend als vrijwel vaste deelnemer aan het Straatmuzikantenfestival de Gouden Pet.

Het volgende nummer werd gezongen door Leendert Oostveen.

Tussendoor werd een kort moment stil gestaan bij het plotselinge overlijden van Willem Beij afgelopen september. Als neef van de Zangeres Zonder Naam en zoon van zanger Jerry Beij was hij in de voetsporen van beiden getreden en probeerde het levenslied levend te houden.

Patricia Danckaart zong het nummer Visite van Lenny Kuhr en kreeg daarmee de zaal goed mee.

Het duo Schuurink bracht een mooi nummer, maar het zat meer in de hoek van de kleinkunst dan van het levenslied.

Kiki Blokx was met haar 18 jaar de jongste deelnemer en wist met nummer ‘Jij liet me vallen’van Tino Martin de zaal direct voor zich te winnen. Niet echt verwonderlijk dat ze aan het eind van de avond met de publieksprijs naar huis ging.

Maarten de Kruiff had gekozen voor een lied van de Zangeres Zonder Naam en zong het nummer ‘Dit is mijn leven’.

Voor de echte levensliedtraan tijdens het festival zorgde Danny Zuijderwijk met zijn eigen nummer ‘Intens verdriet’.

Barry van Straten was de laatste artiest die voor de pauze optrad. Alle artiesten voor de pauze mochten 1 nummer zingen, de 3 artiesten na de pauze hadden de voorronde gewonnen en mochten met 2 nummers het publiek proberen te overtuigen van hun kunnen.

In de pauze ging in de foyer het feest gewoon door met een optreden van het Hazeskoor.

Christa Kerdijk begon na de pauze met het nummer ‘Samenzijn’van Willeke Alberti. Als tweede nummer zong ze Mexico en vooral haar laatste uithaal, met nog even een verhoging in haar stem, maakte diepe indruk op het publiek.

John van Tongeren is in Leiden geen onbekende en treedt al jaren op. Hij was lange tijd goed bevriend met Willem Beij, die hem ook geholpen heeft bij zijn laatste cd. Daarom was het voor John een avond met een beetje dubbel gevoel.

Als laatste trad het gelegenheidsduo R&B op. Rudi Breedveld zingt bij de Slechte Band en Bianca Choufour zingt bij coverband De Ploeg. Speciaal voor het festival hebben ze een paar weken gerepeteerd en wisten door te dringen tot de finale.

Ik zat naast de jury en begreep al van hen dat het een zware beslissing ging worden. Ze hadden gelukkig alle tijd om te beraadslagen want tijdens het juryberaad trad Kees Haak op, inderdaad dat is de zoon van de legendarische Nico Haak.

Met onder andere de succesnummers van zijn vader zoals Honkie Tonkie Pianissie en Foxy Foxtrot wist hij de hele zaal op stelten te zetten.

De jury bestaande uit  wethouder Yvonne van Delft, cultuurmakelaar Mirjam Flik, DJ Elmar Bus en danser Ser Ozdemir was eruit en kwam met de uitslag.( Elmar Bus was ondertussen alweer weg want moest nog optreden bij een Nederlandstalig festival in Hoorn)

De publieksprijs, die gemeten werd met een decibellenmeter, was voor Kiki Blokx. De Mary Beij Bokaal ging naar Christa Kerdijk die zichtbaar verrast was.

De jury had het moeilijk te moeten kiezen tussen nummers met een lach en een traan, maar onder andere de hoge uithaal bij het nummer Mexico gaf de doorslag.

Twee jaar geleden werd ik hier tweede en ik wilde hier juist in gedenkjaar van de Zangers Zonder Naam zo graag winnen, zei ze naderhand door emoties overmand.  Christa wint behalve de wisselprijs ook een CD-opname en een betaald optreden op het festival van volgend jaar. Ze zong het nummer Mexico nogmaals en kreeg daarmee wederom de hele zaal op zijn kop.

De avond werd afgesloten met het nummer ‘Bloed zweet en tranen’ dat door publiek en finalisten met grote overtuiging gezongen werd.

Hieronder zowel een fotoslidshow als een filmpje, wie plaatjes wil kijken moet hieronder klikken en daaronder staat ook nog het sfeerfilmpje.

Hieronder kan je horen en zien hoe het was.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 3 december 2019 - 6:32

Ik ben geen liefhebber van het levenslied, maar vind het toch fijn dat ze dit ter ere van Mary gedaan hebben.

Reply
די מריו 3 december 2019 - 6:59

Ik vind het toch ook dat jij een prijs verdient, want de hele avond naar levensliederen luisteren is ook bewonderingswaardig. Verder hoop ik dat iedereen genoten heeft natuurlijk.

Love As always
Di Mario

Reply
rietepietz 3 december 2019 - 19:29

Een mooi gebaar naar de , blijkbaar nog lang niet vergeten, zangeres zonder naam toe.Evengoed niet mijn muziek

Reply
Hans 3 december 2019 - 20:35

Als je zoveel aandacht krijg heb je wel talent. Hans

Reply
Nicky 5 december 2019 - 13:31

Vast heel gezellig, maar een hele avond zou ik het ook niet vol houden. Maar mooi inderdaad dat er nog aandacht wordt besteed aan de Zangeres zonder Naam. En aan haar neef.

Reply

Plaats een reactie