Home Leiden Voorronde Leids Festival van het Levenslied opwarmertje voor finale 30 november in de Leidse Schouwburg

Voorronde Leids Festival van het Levenslied opwarmertje voor finale 30 november in de Leidse Schouwburg

door Emile van Aelst

Donderdagavond was in 4 Leidse kroegen de voorronde van Het Leids Festival van het Levenslied. De 13 deelnemers traden op in De Grote Burcht, De Leidse Lente, De Keizer en Café van Hout. Elke artiest trad op in 2 kroegen. Ik ging kijken in Café van Hout en zag daar 7 optredens.

De jury in van Hout bestond uit Johan Steenbergen, Karolina van Mortel en Jenny van der Horst. Er is dit jaar voor gekozen dat iedereen die mee doet aan de voorronde, ook op 30 november in de schouwburg op mag treden en kans maakt op de Mary Bey bokaal. Uit de voorronde werden 3 artiesten gekozen die in de Schouwburg 2 nummers mogen zingen en voor de anderen is het een kwestie van er op of er onder, omdat ze maar 1 nummer mogen zingen.

In Café van Hout beet Maarten de Kruijff het spits af.

Altijd moeilijk om te beginnen, maar Maarten sloeg zich er goed door heen.

Barry van Straten uit Delft had duidelijk zin in een feestje en gooide er dan ook direct een up tempo nummer in.

Het sloeg in en hij kreeg het publiek mee, dus bracht hij 3 lekkere meezingers.

Kiki Blokx was helemaal uit Breda gekomen om 2 keer 3 nummers in Leiden te komen zingen. Ik heb zelf jarenlang in de organisatie van dit festival gezeten en vele artiesten langs zien komen.  Vandaar dat ik er denk ik wel een klein beetje kijk op heb en verwacht dat we in de toekomst meer van Kiki gaan horen.

Ze is nog wat jong en had pech dat het laatste nummer, Mexico van de Zangeres zonder Naam, er niet lekker uit kwam.

Christa Kerdijk is geen onbekende in het Nederlandse zangwereldje. In 2017 werd ze bij de vorige editie van het Leids Festival van het Levenslied tweede.

Ook Christa koos voor lekkere meezingers en kreeg het publiek al gelijk mee.

Ze heeft gewoon een mooie stem en weet de zaal te bespelen.

Ik mag niet zeuren want ik had een heel gezellige avond met leuke optredens, alleen ik miste iets. Wat ik miste wist ik binnen een seconde toen Danny Zuijderwijk het podium op kwam. Ik was opeens weer even terug bij zijn CD presentatie in april 2017, waar hij volledig onverwacht met het nummer ‘He Pa’ een ode aan zijn vader bracht. Het publiek in het Koetshuis stond met tranen in hun ogen te luisteren, dat was destijds levenslied ten voeten uit. Ik was benieuwd wat Danny vanavond ging doen.

Ondanks dat Danny met gemak een zaal aan de polonaise krijgt, koos hij gelukkig vanavond voor het levenslied. Hij sloot af met het nummer ‘Intens Verdriet’. Na 2 miskramen zette zijn vrouw Kimberley haar gevoelens op papier en Danny zette er muziek onder. Zo ontstond dit gevoelige en mooie nummer, dat zonder meer behoort tot een van de mooiste nummers van het nieuwe levenslied.

Hij heeft pech en de anderen geluk dat ik niet op de stoel van de jury zat, want voor mij was hij onbetwist degene die echt het levenslied bracht en niet koos voor polonaise.

Hij noemde zichzelf een vreemde eend in de bijt, maar ik genoot van zijn optreden. Leendert Oostveen was gevraagd of hij geen zin had om mee te doen, vandaar dat hij volledig onbevangen het podium opstapte en zelf enorm genoot.

Nummers van Nilsson en Stef Bos, misschien dan wel niet het echte levenslied, maar wel heerlijk om even te horen.

Als laatste een heel verrassend optreden van gelegenheidsduo R&B, bestaande Rudy Breedveld en Bianca Choufour. Bianca zingt in een rockband en Rudy in ‘De Slechte Band’.

Ik heb genoten van hun laatste nummer, de klassieker “Omdat ik zoveel van je hou” van Willy en Willeke Alberti. Ik zie hier in toch wel een gastoptreden van Bianca tijdens optredens van De Slechte Band 🙂

Na een half uurtje waren de uitslagen van alle kroegen binnen en gaan R&B, Christa Kerdijk en Johnny van Tongeren ieder 2 nummers in de Schouwburg zingen en de rest eentje. Het bleef nog gezellig in Café van Hout en ja logisch dat er nog gezongen werd.

In het filmpje korte stukjes uit de optredens in Café van Hout.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 november 2019 - 7:51

Een avondje levensliederen, je zult wel bekaf zijn.

Love as always
Di mario

Reply
Sjoerd 16 november 2019 - 9:25

Haha, je moet er wel van houden…

Reply
Nicky 16 november 2019 - 23:05

Niet mijn genre maar wel heel gezellig!

Reply
Hans 18 november 2019 - 20:14

Het levenslied zal hopelijk altijd blijven.
Jij bent al een goede steun. Hans

Reply

Plaats een reactie