Home Leiden Ontspannen gesprek met Elco Brinkman tijdens talkshow ‘Bij Ruud aan tafel’

Ontspannen gesprek met Elco Brinkman tijdens talkshow ‘Bij Ruud aan tafel’

door Emile van Aelst

Zondagmiddag was alweer de 28e talkshow van Ruud Binnendijk. Elke maand ontvangt Ruud een of twee gasten in Het Maredijkhuis. Deze maand was voormalig politicus Elco Brinkman te gast.

Door de intieme sfeer in het Maredijkhuis voelen de meeste gasten zich al snel op hun gemak en volgen er vaak open en ontspannen gesprekken.

Ruud Binnendijk bereidt zich altijd goed voor en het gesprek kan dan altijd alle kanten uitgaan, al naar gelang de reacties van de gast.

Harde of opmerkelijke politieke uitspraken hoefden we natuurlijk niet te verwachten daar Elco Brinkman de politiek verlaten heeft en zich, heel terecht , niet uitlaat over huidige politici.

Ondanks zijn vertrek uit de politiek leest Brinkman nog minimaal 5 dagbladen per dag, omdat hij niets wil missen en nieuws vaak van verschillende kanten wil zien en horen.

Op de vraag waarom hij nooit ergens burgemeester is geworden was het antwoord simpel. In mijn studietijd had ik dat wel voor ogen om ooit ergens burgemeester te worden, maar het is er gewoon nooit van gekomen. U heeft nu tijd, dus waarom nu nog niet, Remkes is ook op leeftijd en is nu tijdelijk burgemeester van Den Haag probeerde Ruud.  Het antwoord was snel en duidelijk. Nee het is welletjes, ik heb genoeg gedaan en geniet nu van mijn kinderen en kleinkinderen.

Uiteraard kwamen de slecht afgelopen verkiezingen van 1994 nog ter sprake, waar Ruud Lubbers vlak voor de verkiezingen bekend maakte niet op de nummer 1 Elco Brinkman, maar op nummer 3 Hirsch Balin te stemmen. Het werd de grootste nederlaag ooit voor het CDA waarin ze van 54 naar 34 zetels gingen. Brinkman vertelde het heel erg aangetrokken te hebben, maar wel blij was dat de aanvaring met Ruud Lubbers nog voor zijn overlijden uit de wereld geholpen is en ze weer goed met elkaar om konden gaan.

Vooraf, in de pauze en na afloop werd er zoals altijd weer mooie blues muziek gedraaid.

En op mijn verzoek na afloop ook nog gespeeld 🙂

Het werd een leuk en open gesprek waarin Brinkman nog wel mee gaf dat tegenwoordig iedereen maar van alles wil, alleen vergeet dat er ook een prijskaartje aan hangt. Dat prijskaartje geeft dan weer problemen, maar het is niet anders we moeten dat reëel zien.

In zijn laatste boek kijkt Brinkman terug op de tijd op het Binnenhof en bij het bedrijfsleven. Elco Brinkman bracht decennialang door op en rond het Haagse Binnenhof, ‘in het midden, op de brug tussen bestuur en politiek, tussen mensen en hun maatschappij, tussen verdienen en verdelen’.

Hij groeide op in het openbaar bestuur, maar drong aan op beperktere groei van de overheid, met meer eigen inbreng en verantwoordelijkheid van mensen zelf. Zijn verhalen over ‘genoeg van de staat’ konden niet overal en altijd op instemming rekenen. Hoewel hij tegen revoluties was, schuwde hij de weerbarstigheden bij veranderingen niet. Op allerlei plekken bij de overheid, in instellingen en bedrijven zat hij vaak op de voorste rij, waar niet zelden de eerste en hardste klappen vielen. In Bouwen en bewaren vertelt Brinkman in beeldrijke woorden, ironisch, doordacht en openhartig over zijn rijk gevarieerde leven achter de schermen van de (on)macht.

Tot slot nog enkele vragen uit het publiek over hoe Brinkman denkt over een aantal hedendaagse zaken.

Ruud Binnendijk voorzag een ellenlange discussie waar men niet uit ging komen en sloot heel correct het interview af met woorden in de strekking van,’we komen er nu niet en kunnen hier ook de wereld niet verbeteren’.

Het was weer een leuke talkshow met een openhartige Elco Brinkman.

Volgende maand op zondag 24 november zijn Carel Stolker, rector magnificus van de Leidse universiteit en Frouke Lampe, coördinator Herstelaanbod bij Stichting Lumen Holland Rijnland te gast. Zij gaan het hebben over pesten op de universiteit en in het algemeen op school of dagelijks leven.

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Dwarsje 29 oktober 2019 - 0:47

Ruud Lubbers deed destijds wel een juiste keuze, Brinkman is voor mij altijd de man van de 2 gezichten gebleven, een kroonprins die in zijn jonge jaren weinig oog had voor de zieke mens en helaas voor hem er zelf wel mee werd geconfronteerd. Het is mijn eer te na hier rancuneus in te zijn maar was in die periode er wel behoorlijk ontstemd over.

Reply
Sjoerd 29 oktober 2019 - 6:40

Ik moest de man niet, ik vond hem te gladjes. En of Lubbers een goede keuze deed betwijfel ik, maar dat terzijde. Ik denk dat met Brinkman aan het stuur het politieke bestel er iets anders uit gezien zou hebben.

Reply
Hans 29 oktober 2019 - 21:12

De titel van je log spreek me wel aan.
Maar kan er inhoudelijk natuurlijk weinig over zeggen. Hans

Reply

Plaats een reactie