Home 3 October/Leids Ontzet Hutspotmaaltijd, grote taptoe en als klap op vuurpijl de Erepenning van de stad Leiden

Hutspotmaaltijd, grote taptoe en als klap op vuurpijl de Erepenning van de stad Leiden

door Emile van Aelst

Zoals ik gisteren al schreef werd mijn 2 oktober totaal anders dan gepland. Ik wil bij deze dan ook iedereen bedanken die mij mij op welke manier dan ook gefeliciteerd heeft de afgelopen dagen. Ik kreeg de Erepenning voor het grootste gedeelte vanwege mijn verslagen van alle leuke evenementen in Leiden. Verslagen over 2 en 3 oktober zijn altijd al een enorme klus omdat je gewoon 2 dagen op pad bent en thuis komt met ladingen foto’s. Zal je altijd zien dat mede door de uitreiking en al het beantwoorden van de felicitaties de verslagen een beetje in de verdrukking komen. Vandaar dat ik even een en ander combineer en er een beetje doorheen vlieg en vooral de filmpjes het verslag moeten geven. Ik begin met de grote Hutspotmaaltijd.

Al ruim van te voren stond er een lange rij wachtenden, een rij die alleen maar aan zou groeien.

Tientallen dames schepten de hutspot op.

Gelukkig schoof de rij redelijk snel door.

De Hutspotmaaltijd wordt aangeboden door het 3 October Gilde, dat bestaat uit ondernemers met een Leids hart. De hutspot wordt al 27 jaar gemaakt door slagerij Groeneveld uit Wassenaar, scheidend Gilde voorzitter Gerda Schukking bedankte slager Groeneveld voor de jarenlange samenwerking.

Ook dit jaar werd de hutspot weer door een vakkundige proevers geproefd en goed bevonden. Volgens burgemeester Henri Lenferink was het de duurzaamste hutspot die hij ooit geproefd had.  Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met servies en bestek dat allebei duurzaam en recyclebaar was 🙂

Het was een beetje raar weer met zo nu en dan stevige regenbuien, maar voor het grootste deel kon de paraplu gewoon opgehangen worden.

Ik liep nog even binnen bij de Tuinzaal van Grand Café de Burcht, waar de Hutspotmaaltijd voor de leden van het 3 October Gilde plaats vond.

Traditiegetrouw speelt daar The Band of Liberation met zang van Emmy Brown.

Nooit geweten dat de Band of Liberation groupies heeft 🙂

In de fotoslideshow en het filmpje veel meer beelden van de beide hutspotmaaltijden.

Na de hutspotmaaltijden snel door richting Taptoe die om half 8 begon.

Er wordt altijd gezegd de Taptoe is een lint van licht, dit jaar begon het wel erg mooi verlicht.

Voor zowel Leidenaren als het bestuur van de 3 October Vereeniging is dit het echte begin van Het Feest der Feesten.

Vrijwel elke Leidenaar heeft als kind vroeger meegelopen in de Taptoe.

En velen blijven dat ook jarenlang doen met hun sportvereniging.

Ik ken iemand die een soort constante verkleedpartij had woensdag. Reanne was ’s middags bij de Hutspotmaaltijd op pad als verslageefster van Sleutelstad, nu liep als bestuurder van Lugdunum mee in de Taptoe en een uurtje later was ze alweer voor Sleutelstad in het Stadhuis.

Wie Anna en haar sportschool kent, snapt helemaal dat ouders en leerlingen van Anna houden en dat als verrassing lieten blijken bij de Taptoe.

Gymsport Leiden viel enorm op met hun ‘gymsport Nachtwacht’, echt heel gaaf gedaan.

Uiteraard heb ik vrijwel alle verenigingen gefotografeerd of op film gezet. Hieronder kan je kijken of je erbij zit of dat je bekenden ziet. En wie niet uit Leiden komt, ziet hoe gezellig het is en hoe de ene helft van Leiden naar de andere helft kijkt 🙂

Zoals ik gisteren al schreef werd ik met een smoes naar het Stadhuis gelokt om foto’s te maken bij de uitreiking van de Erepenning van de stad Leiden. Het is echt schrikken als blijkt dat jij degene bent die Erepenning gaat ontvangen. Een overweldigend gevoel als je de Burgerzaal binnenloopt waar je bij binnenkomst al een staande ovatie krijgt.

Het dringt allemaal nog niet echt tot je door en tijdens het zingen van het Leids volkslied heb je van die pffff momenten waarop je even je tranen moet bedwingen.

Ik schaam mij er niet voor dat ik regelmatig toch even een traantje weg moest pinken.

Een geweldige toespraak van burgemeester Henri Lenferink, waarin vrijwel alles dat ik in Leiden heb gedaan zoals Troef, popfestival Pink In, buurtcomité-  en speeltuin Groenoord, begeleiding toplopers Leiden Marathon en uiteraard mijn blogs, Sleutelstad en de Leidsche Dagblad columns werden genoemd.

Ook werd er even heel mooi stil gestaan bij het overlijden van mijn vrouw en steun en toeverlaat Hillies. Dat was even een echt emo-moment toen haar foto’s verschenen en zonde dat ze dit niet heeft kunnen meemaken.

Het was overdonderend maar een geweldig mooie avond.

Normaal kan ik makkelijk en ook spontaan speechen. Nu was dat toch wel even een dingetje, maar toen ik het ( hier ) terugzag was ik niet ontevreden.

Het was echt hartverwarmend al die felicitaties en complimenten in ontvangst te mogen nemen. Een mooi, maar wel erg druk dagje en dan te bedenken dat ik de volgende dag alweer om half 7 bij de Reveilll-je was, maar twee en half uur slaap doet wonderen 🙂 In de fotoslideshow een overzicht, met dank aan Chris en IJsbrand voor het nemen van de foto’s.

Morgen, nou ja misschien straks ook al, meerdere verslagen over 3 October.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

nessy/quidam 5 oktober 2019 - 1:36

Helemaal verdiend! Kanjer ben je

Reply
Johan Volkers 5 oktober 2019 - 11:46

Een mooi mens. Mooi dat iemand tijdens zijn leven gewaardeerd wordt. Daar heb je dan als persoon tenminste wat aan!
Mooie actie vanuit de gemeente!

Reply
Sjoerd 5 oktober 2019 - 13:52

Ere wie ere toekomt, en anders kijk je nog maar eens op mijn blog…

Reply
rietepietz 5 oktober 2019 - 16:32

Het ontbreken van je maatje was het eerste waar ik aan dacht toen ik je vorige logje las en en de foto’s zag waar de traantjes inderdaad al te zien waren, Dat moet inderdaad heel; emotioneel geweest zijn, ze zou zó trots op je geweest zijn.

Reply
Hans 5 oktober 2019 - 19:17

Nou Emile, dit jaar kan het 3 october feest niet meer stuk.
De Erepenning is een prachtige penning, een waardering voor je inzet. Hans

Reply
Nicky 6 oktober 2019 - 20:10

Nogmaals gefeliciteerd, Emile. En inderdaad, wat zou Hillies trots geweest zijn. En verder… voor hutspot in de rij blijf ik vreemd vinden.

Reply

Plaats een reactie