Home kunst Leidse Schaakclub Philidor 100 jaar, TaTa Steel schaaktoernooi naar Leiden en de Mondialen aan zet

Leidse Schaakclub Philidor 100 jaar, TaTa Steel schaaktoernooi naar Leiden en de Mondialen aan zet

door Emile van Aelst

Zaterdagmiddag een bijzondere middag voor kunst- en schaakliefhebbers in het pand van BplusC aan de Nieuwstraat. Vandaag 6 januari werd 100 jaar geleden de Leidse volksschaakclub Philidor opgericht. Om dit te vieren zijn er het komend jaar en vooral deze maand tal van activiteiten. Een van de toppers is de komst van het TATA Steel schaaktoernooi naar de Pieterskerk in Leiden. Zaterdagmiddag werd de aftrap van het feestjaar gegeven met de opening van een tentoonstelling van de Leidsche Mondialen en een blindschaakpartij met grootmeester John van der Wiel.

Ton Kohlbeck, een van de mensen die zich enorm heeft ingezet het TATA Steel schaaktoernooi naar leiden te krijgen, heette iedereen welkom en was blij met zo’n grote publiek belangstelling.

Grootmeester John van der Wiel ging een partij blindschaken tegen burgemeester Henri Lenferink en een van de topschaaksters van Philidor, Leonore Braggaar.

Bij blindschaken krijg je alleen de zetten door, maar hebt geen bord voor je. Je moet dus alle zetten noteren en op die manier het spel in de gaten houden.

John van der Wiel zat dus met zijn rug naar het bord en zijn tegenstanders.

Het publiek kon het spel volgen op twee grote borden en een livestream.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het spel te volgen.

Leiden kent gelukkig een groot aantal jeugdspelers, dus de kans dat Leiden weer eens een grootmeester gaat leveren is zeker aanwezig.

Zowel Henri Lenferink als Leonore Braggaar deden enorm hun best van John van der Wiel te winnen, maar hadden het duidelijk zichtbaar erg moeilijk.

Terwijl er geschaakt werd, opende BplusC directeur Willem van Moort de expositie van de Leidsche Mondialen. Hij is blij dat zowel de blindschaakpartij als de expositie plaatsvonden in BplusC.

De expositie heeft als titel ‘De Mondialen aan zet’ alle kunstenaars hebben een werk ingeleverd dat iets met schaken te maken heeft.

De komende maand is de expositie nog te zien en zeker de moeite waard te gaan bekijken.

Na afloop van zijn schaakpartijen bekeek grootmeester John van der Wiel de tentoonstelling en liet zich door de kunstenaars voorlichten over het werk, zoals hier door fotografe Carolina D’ Andrea. ( in de fotoslideshow onder dit artikel zijn de andere werken ook te bekijken)

De schaakpartij had van begin tot eind veel belangstelling en het leukste was dat de jeugd goed zag hoe de verhoudingen lagen.

Het was zeker geen geinpartijtje er werd echt gestreden en diep nagedacht.

Na bijna anderhalf uur spelen bood Leonore Braggaar remise aan.

Indien de vastgestelde speeltijd verstreken is, neemt een onafhankelijke arbiter de beslissing welke speler er het best voor staat en daar de wedstrijd mee wint. Henri Lenferink nam een minuut voor het verstrijken van de tijd de beslissing op te geven.

Lachend namen beide spelers afscheid van het bord. Ze hadden het zo gehoopt, maar het was niet gelukt te winnen van grootmeester John van der Wiel.

Voor alle drie de spelers was het een zware, maar mooie partij geweest en iedereen kon terugkijken op een mooie schaakmiddag en opening van de expositie.

Voor meer informatie over alle activiteiten rondom het TATA Steel toernooi in Leiden, zoals onder andere een kinderschaaksimultaan op het Gerecht, kijk even op de site van Philidor.

In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s en een overzicht van de tentoonstelling van de Leidsche Mondialen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 7 januari 2019 - 10:24

Ik kan soms winnen van Shirel en Yaron. Laat ik het daar maar bij houden.

Love As Always
Di mairo

Reply
Sjoerd 7 januari 2019 - 14:39

Dat is een hele tijd geleden dat ik de schaakstukken nog heb aangeraakt. Had me leuk geleken.

Reply
rietepietz 7 januari 2019 - 18:29

Nou schaken is voor mij al moeilijk genoeg mét een bord voor m’n neus, en dan nog ben ik geen partij voor deze mensen;-)

Reply
Hans 7 januari 2019 - 22:50

Het Hoogoven schaak toernooi was altijd een begrip.
Ik verloor altijd van mijn oudste zoon. Hans

Reply
Nicky 11 januari 2019 - 15:34

Ik kan niet schaken. En dat wil ik graag zou houden. Ik ben er vast erg slecht in.

Reply

Plaats een reactie