Home Leiden Spareribs battle bij Koksmesexpert, de lekkerste Leidse ribs komen uit Amsterdam

Spareribs battle bij Koksmesexpert, de lekkerste Leidse ribs komen uit Amsterdam

door Emile van Aelst

Zaterdag streden 10 kandidaten om de titel lekkerste ribs van Leiden. De Green Eggs stonden ’s morgen klaar voor de kandidaten.

Sinds kort verkoopt Koksmesexpert Roderick Rijsdam vrijdags op bestelling spareribs. In zijn tijd als kok bij Bennies werd hij geroemd om zijn ribs en kreeg al snel de naam van best ribs in town. Er is een hoop veranderd in de BBQ wereld en die titel gebruiken is vragen om commentaar en die kreeg (goed bedoeld hoor) Roderick dan ook.

Sportief als hij is, organiseerde hij zaterdag een sparerib battle bij hem voor de zaak. Er schreven zich 10 deelnemers in vanuit zowel de horeca als hobbykoks. Zaterdagmorgen werd alles in de winkel in gereedheid gebracht om iedereen voor de battle te kunnen ontvangen. Het moest er natuurlijk flitsend scherp uitzien.

Vanaf 11:00 uur mochten de koks gebruik maken van alle apparatuur om hun ribs klaar te maken of voor te bereiden. Als eerste meldde zich Richard en Sylvia Allon om hun ribs voor te bereiden.

Onder het genot van een kopje koffie spraken juryleden Leo Freeke en Ed Nozeman alvast een en ander door.

De jury bestond uit professionals vanuit de vlees, kook en barbecuewereld . Je zou kunnen zeggen het neusje van de zalm, of nee beter gezegd misschien het botje van de sparerib op jurygebied. Kok Holverda heeft tegenwoordig restaurant Puur, maar stond vroeger met zijn restaurant Charcoal bekend om zijn voortreffelijke en beste spareribs van Leiden. Ed Nozeman was jarenlang een topslager in Leiden en nu nog steeds onder andere keurmeester bij de Keurslager. Leo Freeke is master judge van de wereldwijde organisatie KCBS (Kansas City Barbecue Sociëty).

Het werd gezellig druk op het terras voor de deur van Koksmesexpert.

Niet vreemd natuurlijk want wie wil er nu niet de beste spareribs van Leiden proeven.

De jury bekeek en proefde heel kritisch de ribs van elke deelnemer.

Iedereen probeerde zijn ribs zo mooi en smakelijk mogelijk te presenteren.

Als laatste deelnemer mocht Roderick zijn ribs aanbieden aan de jury.

De uitslag was spannend. Alle deelnemers lagen qua punten aantal dicht bij elkaar, alle ribs waren van goede kwaliteit. Toch waren er wat verschillen, zo waren er ribs waarvan de marinade overheerste terwijl het vlees bijna geen smaak had vertelde juryvoorzitter Ed Nozeman.

De derde prijs ging naar organisator Roderick, maar hij gaf zijn prijs weg aan de nummer 4, Alex Wolthuis.

De tweede prijs ging naar de Zoetermeerse hobbykok Sander van Krimpen.


Met slechts een halve punt verschil wonnen Dutch BBQ Friends, Sylvia en Richard Allon. Enige puntje is, ze komen uit Amsterdam, dus de beste Leidse ribs komen uit Amsterdam. Zoals Cruyff al zei, elk nadeel heb zijn voordeel. Nummer 1 uit Amsterdam, nummer 2 uit Zoetermeer en Roderick nummer 3. Dan klopt het toch dat Roderick de beste spare ribs van Leiden heeft 🙂

Maar eerlijk is eerlijk, de echte grote winnaars zijn natuurlijk Sylvia en Richard Allon uit Amsterdam.

De reacties op deze dag waren zo leuk, dat Roderick nu al heeft aangekondigd om op zaterdag 22 september een saté battle te organiseren.  In het filmpje en de fotoslideshow hieronder nog wat (vooral lekkere) sfeerbeelden.

 

 

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sjoerd 13 augustus 2018 - 9:49

Lijkt me erg leuk zo’n battle. Saté is natuurlijk iets heel anders.

Reply
rietepietz 13 augustus 2018 - 20:47

En iedereen kreeg natuurlijk honger van de heerlijke luchtjes.

Reply
Nicky 21 augustus 2018 - 11:59

Gezellig kluiven met z’n allen! 🙂

Reply

Plaats een reactie