Home kunst Rembrandt werd 412 en natuurlijk brachten we een krans en proostten op onze Rem

Rembrandt werd 412 en natuurlijk brachten we een krans en proostten op onze Rem

door Emile van Aelst

Zoals iedereen weet, of hoort te weten, is Rembrandt geboren in Leiden. Hij zag dus letterlijk en figuurlijk het licht in Leiden. 17 Jaar geleden namen Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp het initiatief om op Rem’s geboortedag een krans te brengen bij zijn borstbeeld en te proostten op zijn verjaardag.

Ook dit jaar verzamelden zich weer een aantal Leidenaren op het terras van La Plancha om daarna naar het borstbeeld van Rembrandt te lopen.

Het aantal mensen is elk jaar wisselend. Het ene jaar zijn er maar een stuk of 8 mensen en het andere jaar opeens enkele tientallen. Dit jaar was het opeens met circa 40 mensen behoorlijk druk. De dichters Nadif Yousef en Leo van Zanen liepen vooraan de stoet en droegen de krans.

De 3.000 mensen zoals in 2006 bij het grote Rembrandtfestival dat live uitgezonden werd op tv, zullen we voorlopig even niet meer halen 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar ja, ‘wie het kleine niet eert, is de grote Rembrandt niet weert’ zeggen ze toch 🙂 Via de Rembrandtbrug liepen we richting Witte Singel.

Het borstbeeld staat er ’s avonds vaak wat verlaten bij en dan vraag je je af wat Rembrandt dan doet als hij wat voor zich uit staat te staren. Nu weten we het, rookt gewoon een dikke joint.

Tjeerd Scheffer heette iedereen welkom en was blij met deze in verhouding tot andere jaren grotere opkomst.

Die grotere opkomst komt door wat meer bekendheid aan de verjaardag te geven en het optreden van 2 dichters. Als eerste las de Syrische Nadif Youssef een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. Hij deed dit eerst in het Arabisch en daarna de vertaling in het Nederlands.

De Leidse dichter Leo van Zanen had ook een speciaal gedicht voor deze avond geschreven.

Net voor twaalven hingen Tjeerd Scheffer en Ben Walenkamp de krans om de schouders van Rembrandt. Het ging dit jaar in een keer goed  omdat er nu eindelijk 2 laddertjes waren in plaats van gammele kratjes of een gammel laddertje.

Klokslag 00:00 uur werd er geproost op Rem’s 412e verjaardag.

Tjeerd vertelde dat volgend jaar de 350e sterfdag van Rembrandt is en dat uitgebreid gevierd gaat worden………………..in Amsterdam, want Leiden heeft er geen geld voor vrijgemaakt. Hij riep dan ook iedereen op om gewoon zelf als bevolking het heft in handen te nemen en een groot Rembrandtfestival te gaan organiseren. Iedereen die mee wil helpen kan zich melden bij Tjeerd Scheffer.

Vanuit het publiek kwam een eigenlijk logische vraag. Giorgio Habtemariam, de uit Eritrea afkomstige eigenaar van restaurant D’Jebene vroeg zich af waarom er geen plaatje met geboorte- en overlijdensdatum van Rembrandt bij het borstbeeld staat. Nu staan veel toeristen zich vaak af te vragen wanneer Rembrandt eigenlijk exact leefde.

Erick van Zuylen, de pedel van de Leidse universiteit, vond dat ook vremd en bood aan zich hard te maken om te zorgen dat de universiteit zo’n plaatje laat maken.

Na het hangen van de krans en de borrel spraken Erick van Zuylen en Tjeerd Scheffer nog even door, want Erick heeft nog wat plannetjes, maar daarover te zijner tijd meer.

In de fotoslideshow en het filmpje nog wat meer sfeerbeelden en de beiden gedichten.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 15 juli 2018 - 22:44

L’chaim.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 16 juli 2018 - 8:57

Niet eens zo’n gekke vraag…

Reply
Hans 16 juli 2018 - 16:09

De verjaardag van Rembrandt laat je natuurlijk niet aan je voorbij gaan als stad.
Zonder televisie is het aanbod toch kleiner.
Toch maar meer informatie plaatsen. Hans

Reply
rietepietz 16 juli 2018 - 20:20

Je gelooft het niet maar ook ik heb de 412 de geboortedag van Rembrandt gevierd, dat kom je van de week ook vast nog wel tegen in een logje;-)Andere plaats, zelfde jarige!

Reply
Nicky 20 juli 2018 - 16:14

Hij moest eens weten…

Reply

Plaats een reactie