Home Leiden Volgens prominente proevers Haringtest Leidsch Dagblad heeft Dirks Vishandel uit Katwijk de lekkerste haring

Volgens prominente proevers Haringtest Leidsch Dagblad heeft Dirks Vishandel uit Katwijk de lekkerste haring

door Emile van Aelst

Met 25 van de 33 te behalen punten won de haring van Dirks Vishandel van het Hoornesplein in Katwijk de Haringtest 2018 van het Leidsch Dagblad.

In het Oegstgeestse hotel-restaurant Villa De Beukenhof verzamelde zich een team van prominente proevers bestaande uit: Ton Kohlbeck, ereburger van Leiden en Oegstgeest, Har Meijer, huisarts/publicist, Emile Jaensch, burgemeester Oegstgeest, Menno Smitsloo projectontwikkelaar Oegstgeest, Juliette Gilissen-Verplancke, Leids gemeente raadslid, Caroline Vink, accountmanager Rabobank, Janice Deul fashion activiste en NRC-journaliste, Mart Vergouwen, voorzitter v.v. Katwijk, Miep Smitsloo, LD-journaliste, Matthijs Huizing, wethouder Oegstgeest en burgemeester Cornelis Visser uit Katwijk.

In de tuin werd nog even koffie gedronken en bijgekletst om daarna met het echte werk te beginnen.

Marcus Rooijakkers heette mede namens zijn medeorganisator Bob Gouloze iedereen welkom.

Vis professor Arie Kuijt gaf een korte uitleg over het keuren, bewaren en bereiden van een echt goede haring.

Op verzoek van Ton Kohlbeck en Har Meijer werd ook het onderdeel van de anaalkliertjes en het poepertje nog even uitgelegd 🙂

Als de visboer het anaalkliertje niet wegsnijdt proef je gewoon poep. Har Meijer was vorig jaar tijdens de haringtest zo onder de indruk van dit verhaal dat hij het opgenomen heeft in ‘Mijn glimlach bij een moorkop met slagroom’ zijn laatste boek met columns.

Een trotse Arie liet na afloop van de test de desbetreffende column graag zien.

Volgens de organisatoren en ik ben het daar best mee eens is de opzet van deze haringtest de meest eerlijke en zonder kans op bedrog.

Het werkt eigenlijk bijzonder simpel zonder geheimzinnige bezoeken van mysterie shoppers en dergelijke. De 12 deelnemende vishandelaren leveren een uurtje voor de haringtest 15 schoongemaakte haringen aan. De haringen worden onder dezelfde temperaturen bewaard en aangeboden aan de proevers. Dit alles onder het toeziend oog van notaris Janbert Heemstra, die persoonlijk de haringen elke keer binnenbrengt.

De proevers hebben lijsten met daarop de mogelijkheid om Goud (3 punten) Zilver (2 punten) of Brons (0 punten) te geven, daarnaast mogen ze ook nog een favoriete haring aangeven. Dit laatste voor het geval er meerdere haringen hetzelfde puntenaantal hebben.

Een van de prominente proevers is voormalig huisarts Har Meijer, in Leiden ook wel de haringdokter genoemd. Jarenlang keurde hij de haringen voor de uitdeling van Haring en Wittebrood op 3 oktober.

Nadat alle haringen geproefd waren, wilden organisatoren Marcus Rooijakkers en Bob Gouloze ook wel een harinkje weghappen.

Ondertussen telde in de tuin de notaris alle punten op en inventariseerde de extra opmerkingen die de proevers erbij gezet hadden.

De uitslag werd een regionale aangelegenheid, met winnaars in Katwijk en Voorschoten. De winnende haring werd door de proevers omschreven als zacht en romig.

De eerste prijs ging naar Dirk Zandbergen van Dirks Vishandel op het Hoornesplein in Katwijk. Na een telefoontje dat hij gewonnen had, was hij in no time in De Beukenhof om zijn prijs in ontvangst te nemen.

Uit handen van de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser ontving hij de felicitaties en de oorkonde.

Het hele jaar mag Dirks Vishandel dit spandoek aan de gevel hangen.

Als tweede eindigde de VisArend uit Voorschoten en derde werd Schuitemaker uit Katwijk. Winnaar Dirk was supertrots en vertelde maar wat graag diverse keren, aan onder andere het Leidsch Dagblad, burgemeester Cornelis Visser en de Oegstgeester burgemeester Emile Jaensch, die voor het gemak gelijk even de microfoon voor Sleutelstad FM gebruikte 🙂

Het scheelde verslaggever Chris de Waard een hoop extra vragen.

Een Katwijks onderonsje met Mart Vergouwen, Dirks Vishandel en Cornelis Visser.

Zowel proevers, als organisatie en uiteraard Dirk Zandbergen en zijn vrouw kunnen tevreden terugkijken op een geslaagde 4e Leidsch Dagblad Haring Smaaktest.

Hieronder een korte fotoslideshow en een filmpje van de Leidsch Dagblad Haring Smaaktest 2018.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 2 juli 2018 - 4:58

Nou ik weet wel waar ik mijn vis moet halen zeg. Wat een mooie vis ;-).
Gefeliciteerd natuurlijk, dat hoort erbij.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 2 juli 2018 - 8:58

Zo’n voorproefje had ik ook nog wel willen doen. Ik ga er vanuit dat jezelf ook een haring naar binnen kon laten glijden.

Reply
Cees Mentink 2 juli 2018 - 13:39

De stemming stijgt, het peil daalt.

Reply
rietepietz 2 juli 2018 - 19:13

Als je vis professor bent moet je natuurlijk wél een toepasselijke naam hebben, deze man is geslaagd, Arie Kuit!

Reply
Nicky 4 juli 2018 - 21:50

Oké. Weer wat geleerd… Anaalkliertje.. Brrrrr!

Reply

Plaats een reactie