Home Leiden 38e Leidse Blues & Jazzweek Kroegentocht. In record tempo 16 kroegen langs en toch genoten.

38e Leidse Blues & Jazzweek Kroegentocht. In record tempo 16 kroegen langs en toch genoten.

door Emile van Aelst

Als een soort Japanner op wereldreis ben ik gisteravond 16 van de 35 deelnemende kroegen binnen gelopen. Het was soms echt even kijken, foto en filmpje maken en ik zie thuis wel hoe het was. Ik ging om 20.30 uur de stad in en nog niet overal waren de bands begonnen, sterker nog bij de eerste 3 kroegen op mijn lijstje waren ze nog aan het opbouwen. Bij Wielinga had ik geluk en was Men in Blues al begonnen met spelen.

Eigenlijk had ik ook Pam Macbeth nog even willen horen, maar dacht ik kom straks nog wel even terug. Dat is me helaas niet meer gelukt.

Even dacht ik, nee he het gaat toch niet weer zo’n avond worden. Bijna elk jaar zit ik opeens in zo’n cyclus dat ze net overal pauze hebben als ik binnenkom. Ik stapte bar Lokaal binnen waar Branca & Jeen Rabs optraden. Ik maakte een paar foto’s begon te filmen en ja hoor nummer afgelopen en we nemen nu even pauze.

Gelukkig was aan de overkant in Jantje van Leiden de SpiekerBaars Bluesband net begonnen en ik had de mazzel dat mij nog net aan door het publiek kon persen om een stukje te filmen.

In De Uyl van Hoogland speelden The Gumbo Kings. Ooit heel lang geleden (nog in zwart/wit)  heeft een vriend mij uitgelegd dat Jazz veel improvisatie is en de muzikanten stuk voor stuk hun eigen solo opeisen of naar elkaar kijken wanneer ze los mogen gaan. Gisteravond moest ik opeens aan hem denken.

Ik wilde naar Wouter Kiers in de Bonte Koe, maar er was weer geen doorkomen aan. Andere jaren probeer ik het nog wel eens, maar het kost je gauw een kwartier om de 10 meter tussen deur en podium te overbruggen. Ik pakte even een rust momentje bij het Christian Schönberg Trio in restaurant de Hooykist.

De band Monsieur Dubois is al een tijdje uit elkaar, maar speciaal voor de Kroegentocht kwamen ze nog één keer bij elkaar in Café De Twee Spieghels.

Dubbel pech, ze hadden net pauze en het was stampend vol. Eigenaar en organisator van de Leidse Blues & Jazzweek, Colin van Gestel-Messiaen was blij te horen dat het overal in de kroegen behoorlijk druk was.

Grandcafé De Burcht bestaat komende week 1 jaar en heeft zich gelukkig ook aangesloten bij de Leidse Blues & Jazzweek. De Willie Ashman Original Jazz Band zorgde er voor dat de hele avond de zaak vol stond met opvallend veel bezoekers van Jazz On Sunday.

Zo het loopgedeelte zat er op, snel de scooter gepakt voor een ritje langs een aantal andere kroegen. Bij Einstein speelde Happy J & The Funk. Bij het naar binnen gaan kwam ik net de verslaggevers van de Rebel Horeca Groep tegen, zij maken hele leuke filmpjes in hun bars en restaurants.

Geluk ik was weer net voor de pauze binnen bij Einstein.

Tijd voor het 2e rustmomentje met in Het Stadsbrouwhuis de heerlijke luisterjazz van Chefs Table.

Veel bassisten zijn bijna vergroeid met hun instrument valt mij regelmatig op.

Het is echt jammer dat niet meer mensen wisten wat een geweldige band bij Lemmy’s speelde. De Busquitos staan garant voor een avond goede en gezellige muziek.

De violist en de saxofonist betrekken constant het publiek bij hun optreden.

Dit meisje werd, toen ik er was, elke keer aan iemand anders gekoppeld door ze.

Voor mij was het heerlijk dat ik er makkelijk bij kon, maar eigenlijk had het stampvol moeten staan, alhoewel dan hadden ze weer minder ruimte gehad om het publiek in de maling te nemen.

Voordeel met een scootertje is dat ik zonder problemen even snel naar de Kaiserstraat kon waar in Lespérance de Blue Friends Jazzband speelde.

Echte jazz zoals jazz hoort te zijn met mooie blaaspartijen.

Aan de overkant in De Keyzer speelde de Bitterballs Big Band onder leiding van Guido Marchena.

Ik wilde even naar Schommelen toe, maar zag dat er ook in Barrera een band speelde. Lekker relaxte en toch swingende muziek van Ryan Bechoe And The Flavours of Soul.

Het 3e muzikale rustpuntje van de avond vond ik in Estaminet Schommelen waar Willem Bohdi optrad.

Waarom het café Schommelen heet hoef ik denk ik niet uit te leggen.

Natuurlijk kon ik Blues On The Rockz in café ‘T Praethuys niet overslaan.

Biljartcafé de Pomerans op de hoek van de Maredijk deed dit jaar voor het eerst mee met de Kroegentocht.

Heerlijke bluesnummers door mannen die gewoon houden van een avondje lekkere blues en als je het dan ook nog zelf speelt dan geniet je dubbel.

Ik werd de hele avond regelmatig getipt even naar T Kraantje te gaan voor een optreden van Little Boogie Boy & Jan Den Boer.

Barkeeper Flo, zelf groot muziek liefhebber en mondharmonicaspeler had helaas zijn mondharmonica niet bij zich want Boogie Boy had hem er graag even bij gehad.

Het was een mooie afsluiting van de avond en ik stond er eerlijk gezegd zelf van te kijken hoe ik het voor elkaar had gekregen zoveel kroegen te bezoeken.

Hieronder korte stukjes uit de optredens van alle 16 bands.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 19 januari 2018 - 7:12

Het is weer een puike prestatie wat je hebt geleverd. Ik geef het je te doen. En dan geen biertjes overal drinken, want dan is 16 kroegen wel heel veel.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 19 januari 2018 - 10:25

Het lijkt de marathon wel, zo’n avond

Reply
rietepietz 19 januari 2018 - 19:08

Jammer dat Ruud en Sebastian alweer in de USA zitten, dat had een geweldige avond voor de heren geweest.

Reply
Nicky 20 januari 2018 - 18:31

Petje af, LG! Hoe krijg je het voor elkaar! 😉

Reply

Plaats een reactie